קצב השינויים המסחרר בתכניות העיר מעיד על בעיה. מדוע זה קורה, מי אחראי על כך ומה נעשה כדי למנוע את השינוי הבא?
"דבר אינו נצחי, מלבד השינוי" – אימרה ידועה זו טבע הרקליטוס הפילוסוף היווני עוד במאה השישית לפנה"ס. ואכן, כולנו משתנים ומסתגלים לשינויים. אולם כשתדירות השינויים היא תכופה מדי – היא מצביעה על בעיה.
על פי פרסומים שונים בעיתונות, נראה שלאחרונה מועצת חריש קיבלה החלטה אסטרטגית לשנות את החלטותיה. הנה כמה דוגמאות: התכניות לבינוי הספריה מבוצעות מחדש בעקבות כשל תכנוני; תהליך המיתוג לא מתרומם ובכל פעם עולה לאוויר סרטון תדמיתי לחריש עם קונספט חדש; קשיי נגישות בשכונת הפרחים וקשיים נוספים בהם נתקלים תושביה החדשים מעידים על העובדה שחריש כבר לא "מחכה לתושבים"; שכונת המעו"ף תוכננה מחדש בתהליך שארך שנה בקירוב ובסיומו התברר שעל אף התכנון החדש והכסף שהושקע בו, לא הרבה השתנה.
לצערי, בשבע השנים בהן אני מתגורר בחריש עקבתי אחר שינויים רבים ונוספים בהחלטות המועצה, אך לאחרונה ניכר שקצב השינויים גבר. שינוי אחד ראוי לציון הוא נוסח התגובה החדש של דוברות העיר העושה שימוש תדיר בגוף שלישי: "הסתבר ש…" לא התאפשר" – זהו נוסח שמוריד לכאורה את האחריות לטעויות שנעשו.
לא כך הוא.
מי שאחראי לעקוב אחר עבודת האדריכלים ותכנון ראוי של הספריה זו המועצה. מי שאחראי לפעול לקידום נגישות בשכונה – זו גם כן המועצה והעומד בראשה. הטענות המוצדקות של התושבים אינן מופנות לעובדי המועצה המסורים, אלא לדרג הפוליטי הנבחר. נראה כי הריכוזיות המופרזת גובה מחיר. בחריש כל התיקים (תחום אחריות עם כלים לפעולה) מצויים בידיו של ראש העיר. ויסלחו לי חברי המועצה שמדבררים את התירוץ לפיו הם "אינם צריכים תיק כי הם גם ככה יכולים לעשות כרצונם", זה אולי עובד עליכם, לא עלינו.
הסטת תשומת לב
דרך נוספת בה מתקבלות לכאורה החלטות בעיר היא בעזרת סקרי דעת קהל ושיתוף ציבור. אני מברך על השימוש בחוכמת ההמונים ובאמת מאמין כי סקרי דעת קהל הם דרך מצוינת לאסוף מידע מהשטח ולקבל החלטות מושכלות. אולם, עד כמה מיושמות ההחלטות בהתאם לשיתופי הציבור בחריש? באלו נושאים מחליטה המועצה לשתף את הציבור ובאלו לא? אני מציע לכל אחד ואחת מכם לבדוק זאת בעצמו. לטעמי, המועצה משתמשת בשיטה מבורכת זו להסטת דעת הקהל מכשלים ו"לקניית" לב הציבור במצג של פתיחות ונגישות לאזרחים (באיזו עיר נוספת תוכלו למצוא ראש עיר שמגיב לתושבים בפייסבוק?…).
הפקת לקחים לעתיד
תכיפות השינויים מעלה שלוש שאלות: הראשונה, מדוע זה קורה בעצם? האם בגלל רשלנות, חוסר תשומת לב לפרטים או חוסר מקצועיות? השנייה, כמה זה עולה לנו? אין ספק ששינוי תכניות עיר עולה לנו בזמן וכסף. המון כסף, במיוחד ברשות גרעונית. והשאלה החשובה היא מה נעשה על מנת לצמצם את התופעה? האם העירייה מפנימה נהלים של ביקורת עצמית והפקת לקחים?
ראוי לציין שזו קדנציה שנייה של יצחק קשת, ראש המועצה המכהן ומשתמע מכך שאין אפשרות, כמו במקומות אחרים, להטיל אחריות על העומדים בראש הכהונה הקודמת (וכן.. גם אז הייתה ריכוזיות).
לשינויים התכופים בהתנהלות העיר יש גם השפעה נוספת, הם יוצרים חוסר ביטחון בקרב התושבים. הניסיון להטיל אחריות על גורמים עלומים (הממשלה, נת"ע, משרד אדריכלות והתושבים שאינם רואים את הטוב…) מעלה תהיה על שינויים אחרים שבוצעו מבלי שהגיעו לידיעת הציבור ועל שינויים אחרים נוספים שישפיעו על עתיד העיר.
בשורה התחתונה: במקרים רבים שינוי הוא מבורך. אבל לפעמים, הוא פשוט לא. ברור לי ששינויים אינם מנת חלקה הבלעדית של מועצת חריש וכי ניהול עיר וקבלת החלטות ברמה העירונית דורשים דינמיות ותגובה מהירה למתרחש בשטח, אך אין לעשות זאת מבלי לאמץ תרבות של קבלת ביקורת, הפקת לקחים ולמידה לעתיד.
יצחק מיס הוא תושב חריש מזה 7 שנים. נשוי ואב לארבעה ילדים. איש חינוך וכותב תוכן
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'
תגובת המועצה: "מועצת חריש מקדמת בברכה ביקורת ציבורית רצינית, מעמיקה ומבוססת נתונים, אך קשה להתייחס ברצינות לטענות שמבוססות על "פרסומים שונים בעיתונות", כפי שהכותב מציין בעצמו. היינו מצפים מהכותב ומהאתר שיסבירו לקוראים על סמך איזה ניסיון מקצועי והשכלה רלוונטית בתחום בינוי עיר חדשה, מבסס הכותב את דברי הביקורת.
די שנציין שראש המועצה, יצחק קשת, מנהל כבר 8 שנים אתגר אדיר: בנייתה של עיר חדשה. מי שבקי בניהול ארגונים גדולים, מערכות ציבוריות מורכבות ופרויקטים מסובכים יודע היטב ששינויים ותיקונים תוך כדי תנועה הם חלק בלתי נפרד מהדרך להצלחה. בעיריית חריש מתקיים תהליך קבלת ההחלטות מקצועי ואחראי, המבוסס על ניתוח עובדות ונתונים ולא על "פרסומים שונים בעיתונות" ושמועות.
בניגוד לנטען, הנהגת העיר זוכה לשבחים מכלל משרדי הממשלה על הובלת חריש לעיר משגשגת ועל יכולת ההתמודדות עם האתגרים שבבניית עיר חדשה.
עובדי המועצה המסורים, כלשון הכותב, בהובלת הדרג הנבחר ובראשות ראש העיר יצחק קשת, ימשיכו לדאוג לפיתוחה ולשגשוגה של חריש לרווחת ילדיה ותושביה, לבנות את העיר מבלי להתרגש מדברי ביקורת לא מקצועיים ולא מבוססים. טוב היה עושה הכותב אילו טרם גיבוש דעה היה מברר את העובדות עם הדרג המקצועי של המועצה, ובכך היה חוסך פגיעה בשמה הטוב של המועצה".