"מציאות משנים מהגג" – כך לפחות מאמינים ד"ר טלי וייס וד"ר אליעזר שלו, מייסדי 'קהילת השמש', ששמה לה למטרה להפיץ את בשורת הגגות הסולאריים בארץ. "אנו מאמינים כי לחריש יש את הפוטנציאל לשנות את המפה הסולארית בישראל"
טור דעה
"קהילת השמש" היא מיזם ארצי ללא מטרות רווח הפועל היום גם בחריש. השליחות של חברי הקהילה בעיר היא להנגיש לנציגי דיירים ברחבי חריש את כל המידע הנדרש כדי להחליט ולהתקין מערכת סולארית משותפת על גג הבניין. חריש כעיר צעירה וחדשנית יכולה להוביל את התחום הזה בישראל, מאחר שהיא ברובה עיר חדשה המבוססת על בנייה לגובה. אנו מאמינים כי לחריש יש את הפוטנציאל לשנות את המפה הסולארית בישראל.
למה בכלל צריך גג סולארי?
אנרגיה סולארית היא אנרגיה מתחדשת ויעילה שמיטיבה עם הסביבה. כבעלי בית עם גג לא קטן ולא גדול – גילינו שמה שטוב לסביבה הוא גם השקעה כלכלית מצוינת. הבנו שעלינו על משהו חזק ושיש פה פוטנציאל לשנות באמת ולפעול למען הסביבה. לא רק לשנות מודעות אלא לשנות מציאות בשטח. החלטנו לעשות הכול כדי לכסות את גגות ישראל במערכות סולאריות.
למעשה, גג סולארי הוא מערכת פשוטה להרכבה שמורכבת מפאנלים (דמוי קולט דוד שמש) וממיר (טכנולוגיה ישראלית מדהימה ששוברת את כל השוק בעולם). מערכת סולארית ממוצעת ניתנת להקמה בטווח מחירים של 95-55 אלף שקלים. מערכת זו מייצרת חשמל שערכו בין 16-8 אלף שקלים לשנה ואנו חותמים הסכם מחייב עם חברת החשמל למשך 25 שנים. חישוב פשוט מלמד שאנחנו יכולים לקבל החזר על השקעה אחרי 7-6 שנים. בשוק ישנן אפשרויות מימון בנקאי וגם מודל השכרה עם חברות התקנה – מודל לפיו התושבים מקבלים כסף על מה שהגג שלהם מייצר החל מהיום הראשון.
מערכות סולאריות במבנים משותפים
עד היום עיקר המערכות הותקנו על ידי בעלי בתים פרטים, כיום אנחנו נערכים ללוות התקנה מאסיבית של מערכות בבניינים משותפים. כמובן שלחברת ההתקנה קל יותר לקדם מערכת בבית פרטי, וריווחי לה יותר להתעסק עם קהלים עיסקיים, ומבנים מסחריים גדולים. אף אחד לא באמת מתעניין בהקמת מערכות בבניני המגורים. קהילת השמש נרתמת לאתגר ומגיעה למפגשים עם נציגי מבנים משותפים כדי להנגיש להם את התהליך ולאפשר להם להתקין מערכת סולארית.
מבלי לפגוע בטבע שלנו – הרי שעיקר התשתיות הנדרשות לאנרגיה סולארית – נמצא בגגות הבתים.
החוק מחייב כיום הסכמה של שני שליש מדיירי הבניין להתקנת מערכת סולארית. במרבית הבניינים בעיר מותקנת בגג מערכת לחימום מים. עם זאת, מבדיקות שערכנו עולה כי ישנו מקום למערכת בגודל קטן עד ממוצע. כל שנדרש הוא 60 מ"ר של גג פנוי וחשוף לשמש. המשמעות היא שדיירי הבניין יוכלו לייצר חשמל שיספיק לכסות את השימוש היומיומי המשותף בחשמל (מעלית, תאורת מרחבים משותפים) ולעיתים אף לייצר מעט מעבר לזה – מה שיוכל להעניק להם זיכוי כספי, שישמש אותם להוצאות שוטפות של הבניין (גינון, ניקיון, שיפור חזותי וכדומה).
איך מתארגנים יחד?
הסיפור שלנו הוא סיפור של קהילות. אנו מחברים תושבים בקהילות שונות בארץ להתארגנות של "ביחד" ודורשים מחברות ההתקנה תנאים, מחיר, הסכם ומפרט מיטביים לקהילת השמש. עד היום הותקנו בעזרתנו עשרות גגות ברחבי הארץ. הקהילה מלווה תושבים במעבר לאנרגיה מתחדשת בעשרות ישובים, פעמים רבות בברכת ראש העיר או ראש המועצה. בנוסף, אנו דואגים במפגשי הסברה להסיר את כל המחסומים ולתת מידע חשוב ותשובות לשאלות שמעסיקות את ועדי הבתים:
- תשואה כספית
- פתרונות מימון
- התאמה לכל סוג של גג
- התמודדות מול התנגדויות נוספות כמו קרינה (ישנה קרינה נמוכה כמו כל מוצר חשמלי – ולא יותר מזו של מיקרוגל ביתי) ועוד.
- ליווי מקצועי באמצעות העמותה
מודל פסטיבל השמש
על מנת לחבר עוד יותר בין מודל הקהילות למודל של פתרון סולארי – פיתחנו את רעיון פסטיבל השמש. כל קהילה סולארית של קהילת השמש מקבלת סכום כספי של כמה אלפי שקלים לחגיגת קהילה.
"פסטיבל השמש" הוא ההזדמנות שלנו להודות לקהילה שהפכה סולארית ולעשות את מה שאנחנו כיזמים חברתיים שעומדים מאחורי פסטיבלים מקומיים יודעים לעשות – לחגוג יחד את הישגי הקהילה ולהרחיב אותה לעוד ועוד בתים סולאריים – וכך בחגיגה ייחודית והודיה לשמש – אנו שרים שירי שמש, טועמים אוכל מקומי, ומקיימים סיורי הסברה על המערכת הסולארית. בקרוב יתקיים גם פסטיבל שמש בחריש.
קהילת השמש נענתה להזמנה של מהנדסת העיר, שרון פישמן, וחבר מועצת העיר, גיל פישר, לקיים מפגש הסברה על גגות סולאריים בעיר. אנחנו נציג את התועלות של הגג הסולארי, נתאר את תהליך ההתקנה של מערכת על הגג, ונשוחח על הדרך הטובה ביותר לארגן את בעלי הדירות למהלך.
המפגש יתקיים ביום שלישי, 26.4.22, בשעה 20:30 במרכז תרבות ופנאי (שוהם 73). הרשמה למפגש
הכותבת היא פסיכולוגית קהילתית, מייסדת קהילת השמש לגגות סולאריים
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'