ניתוח נתוני המדידה שהציגה תחנת ניטור האוויר המקומית ברבעון הראשון של 2021, מראה כי איכות האוויר בחריש טובה באופן כמעט רציף. ירידה חדה חלה גם בתלונות התושבים בנושא. חבר המועצה: "במרבית הזמן מדד איכות האוויר בחריש מצוי בטווח הירוק של הסקאלה"
הערב (חמישי) יחגגו את ל"ג בעומר בחמישה מוקדים ברחבי העיר שהוכשרו להדלקת מדורות. זיהום האוויר הצפוי יבוא לידי ביטוי מחר, בנתוני המדידה של תחנת ניטור האוויר בחריש.
התחנה שממוקמת על גג בית הספר הממלכתי בשכונת הפרחים, החלה לפעול בנובמבר 2020. התחנה קמה לאחר פעילות ממושכת בנושא ועל רקע תלונות רבות של תושבים ופעילי סביבה בגין מטרדי ריח חזקים, חשש מאיכות אוויר ירודה והשלכות בריאותיות קשות. דו"ח מצב רבעוני ראשון של פעילות תחנת הניטור בחריש, מציג נתונים חיוביים על מדד איכות האוויר בעיר מראשית שנת 2021.
איכות האוויר משתפרת, ירידה בתלונות התושבים
בשלב זה מודדת תחנת הניטור פרמטר אחד בלבד: חלקיקים נשימים עדינים בגודל של עד 2.5 מיקרון, המסוגלים לחדור לעומק דרכי הנשימה ולריאות ולגרום לתחלואה נשימתית. קבוצת חלקיקים אלו, הנקראת גם PM2.5, נפלטים לסביבה כתוצאה מתהליכים טבעיים כגון סופות אבק או שריפות יער, או כתוצאה מתהליכים לא טבעיים כגון: שריפת דלקים, תוצרי פליטות מארובות מפעלי תעשיה ותחנות כוח, שריפות גזם, או גריסת חומרי חציבה ובנייה ממחצבות.
על פי נספח ערכי איכות האוויר, של המשרד להגנת הסביבה, ערכי היעד של קבוצת חלקיקים PM2.5, ערכים שיש לשאוף אליהם, הם 25 מק"ג/מ"ק – מיקרוגרם לכל מטר מעוקב של אוויר, בממוצע יומי. ערכי יעד הם ערכים שחריגה מהם מהווה חשש לסיכון או לפגיעה בחיי אדם, בבריאותם או באיכות חייהם של בני אדם. מדד נוסף נקרא ״ערכי הסביבה״ והם ערכים שחריגה מהם מהווה זיהום אוויר חזק או בלתי סביר. ערכי הסביבה נקבעו על ידי המשרד להגנת הסביבה ל-37.5 מק"ג/מ"ק.
בחינה של הנתונים במהלך שלושת החודשים הראשונים של השנה מראה כי בחישוב הממוצע הרבעוני של כלל המדידות שניפקה התחנה המקומית, עומד הנתון הממוצע על 18.3 מיקרוגרם של PM2.5 לכל מטר מעוקב של אוויר – נתון שכאמור, מצוי בטווח התקין.
"אני עוקב אחר פעילות תחנת הניטור המקומית, ואני מזהה כי במרבית הזמן מדד איכות האוויר בחריש מצוי בטווח הירוק של הסקאלה, זאת לעומת ישובים אחרים בסביבה שאינם נמצאים שם", מציין גיל פישר, חבר המועצה ואחראי תחום איכות הסביבה. "ישנו גם צמצום משמעותי בפניות תושבים אלי בנושאים הללו בתקופה האחרונה".
חיזוק לדבריו של פישר ניתן גם בהודעה שפרסם ראש העיר יצחק קשת, שלשום, לאחר פגישה שערך עם גילה גמליאל, השרה לאיכות הסביבה. בהתייחס לנושא העזרה במיגור תופעת המפחמות/משרפות הפועלות בסביבתנו, ציין קשת כי "הצוות המקצועי של המשרד לאיכות הסביבה טען כי מאז חודש ינואר לא התקבלו תלונות במוקד הסביבה בנושא".
לצד הניתוח המקצועי ומבוסס הנתונים, גם בקרב תלונות התושבים, כאמור, נרשמה ירידה משמעותית בחודשים האחרונים. תוצרי הריח וזיהום האוויר בעקבות פעילות מפחמות הלא חוקיות אשר הטרידו רבות בעבר את תושבי חריש והסביבה מורגשים פחות בעיר. לדברי פישר, נרשמה גם ירידה בדיווח ואיתור של משרפות פסולת פיראטיות בקרבת חריש. "ישנם ישובים סמוכים אלינו שהחליטו לא לשלם היטלי הטמנה אלא לשרוף את הפסולת שלהם. מדובר בתופעה כלל ארצית וגם אנחנו לעיתים סובלים ממנה אך בהחלט ישנה הטבה בנושא".
ויקטוריה ללוש, תושבת העיר הפועלת מזה תקופה ארוכה בנושא איכות האוויר בעיר מסכימה עם פישר: "מרגישים את הירידה בהיקף מפגעי זיהום האוויר. אני שמחה על כך, אך נזהרת בדברי. מנסיון העבר, תדירות אירועי זיהום האוויר בסביבתנו גוברת בחודשי הקיץ", היא מסבירה ומסכמת: "אני זוקפת את השיפור גם לזכות התלונות הרבות של התושבים שפנו למוקד איכות הסביבה, ואלה, ככל הנראה, הגבירו את פעולות האכיפה בשטח".
ניטור של מזהמים נוספים
"יש לנו שאיפה להוסיף לתחנה חיישנים המודדים קריטריונים נוספים בהמשך", מציין פישר. "ישנם נכונות ורצון גם מטעם המשרד להגנת הסביבה לעשות כן ואנו מקווים שזה יקרה בקרוב. תהליך הניטור אמור להתבצע באופן ישיר ורציף, על ידי המשרד להגנת הסביבה ובמידה והם מבחינים בחריגות כלשהן, הם פועלים עצמאית, מבלי שנצטרך להזעיק אותם לחריש", הוא סיכם.
על פי הסיכום שהושג בין מועצת חריש למשרד להגנת הסביבה, צפויה תחנת הניטור לפעול בחריש במשך 10 שנים. נתוני המדידות מהתחנה מועברים ישירות למערך ניטור אוויר ארצי, מהלך שמאפשר למשרד להגנת הסביבה לעבוד בצורה מקצועית ומבוססת נתונים בכל הקשור לבחינת איכות האוויר בחריש.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "התחנה מודדת בשלב זה רק חלקיקי PM2.5. החריגות היממתיות שנמדדו בתחנה היו בימים של סופות אבק וניתן לראות זאת גם בתחנות אחרות בארץ. ערך הסביבה לחלקיקים הוא ערך בממוצע יממתי ועומד על 37.5 מק"ג/מ"ק. המשרד יבחן בהמשך את עיבוי תחנת הניטור עם חומרים ומדידות נוספות".