במהלך אוקטובר 2020 לבדו התקבלו כ – 640 תלונות על אלימות במשפחה. ומה עם אלה שאינן מתלוננות? מעין מימון, מספרת על פרויקט "שומרות הסף" שמכשיר קוסמטיקאיות לאתר נשים שחוות אלימות ומזמינה אותנו לגלות ערנות ואחריות קהילתית לשכנה, לחברה ואפילו לזו שמחכה לפנינו ללק ג'ל
טור אישי
"…אבל יש לנו אהבה גדולה", היא סיפרה לחברות. נכון, זו יכולה להיות אהבה גדולה, ואת יכולה להיות גם מנכ"לית חברה מובילה – אבל האלימות עדיין תהיה חלק מחייך.
שינויים רבים חלו בעשור האחרון בו אני עובדת כעובדת סוציאלית. בעבר, אלימות נקשרה רק למקרים בהם ניתן היה לראות את הפנס הכחול בעין או סימני הכאה בגוף. היום כולנו מבינות שלאלימות יש פנים רבות:
אלימות היא שליטה כלכלית – "אסור לך" להחליט לבד מה לקנות בסופר;
אלימות היא שליטה חברתית – "אסור לך" להיפגש עם חברות;
אלימות היא התעללות נפשית ורמיסת כבודך ונשמתך עד עפר – עד לנקודה בה את לא מזהה את עצמך;
אני מקווה שאת קוראת את מה שכתבתי ולא יודעת על מה אני מדברת. אני מקווה שיש לך זוגיות טובה ומעצימה וכל מה שנכתב כאן רחוק ממך. אבל מה קורה עם החברה שלך? מתי ראית אותה באמת?
אני מקווה שאת קוראת את מה שכתבתי ולא יודעת על מה אני מדברת. אני מקווה שיש לך זוגיות טובה ומעצימה וכל מה שנכתב כאן רחוק ממך. אבל מה קורה עם החברה שלך? מתי ראית אותה באמת?
מעשים שקופים לחברה
רצח מיכל סלה, פעילה חברתית ועובדת סוציאלית, על ידי בעלה זעזע מדינה שלמה. הרצח שאירע באוקטובר 2019 נודע באכזריות הקיצונית שלו והפך לסמל של המאבק באלימות נגד נשים. הקרובים של סלה ז"ל היכו על חטא, ולא הבינו כיצד הם "לא ראו" את המצב בזמן אמת. הם היו המומים לגלות שבעלה התנהג בקנאה אובססיבית כלפיה, מבלי שאף אחד ידע. "לא ראו עליה" – הם חזרו ואמרו.
נכון, קל לנו יותר כחברה לראות "בדיעבד". חיי היום יום של נשים שחוות אלימות והאירועים הקשים שהן חוות הם "שקופים" לחברה, וזאת למרות שהם מותירים צבעים עזים על הנשמה. כיצד ניתן אם כן לפקוח עיניים ולראות? כיצד יכול כל אחד ואחת מאיתנו לראות באמת את החברה הטובה או השכנה שלנו?
פרויקט שומרות הסף
בשבוע שעבר הסתיים המחזור הראשון של קורס "שומרות הסף", המכשיר נשים מעולם המקצוע הפרא-רפואי וקוסמטי לזיהוי סימני אלימות ורכישת כלים לסיוע לאותן נשים. הבחירה בהן אינה מקרית. פעמים רבות הבעל האלים "מאפשר" לאשתו להתייפות עבורו.
במסגרת הפרויקט תושבות חריש שהן נשות מקצוע בתחומים שונים כמו קוסמטיקה ופדיקור – יסייעו באיתור נשים שנפלו קורבן לאלימות מצד בני זוגן – אלימות פיזית, מילולית או כלכלית. נשות המקצוע מחריש הן כאלה שבמסגרת עבודתן נפגשות באופן פרטני עם נשים מהקהילה.
לא אחת במהלך שיחה יכולה אשה להעלות באופן מרומז מצוקה בחייה, שעשויה להעיד על היותה קורבן לאלימות מבן זוגה. מטרת ההכשרה היא להעניק לשומרות הסף כלים, שיאפשרו להן לראות באמת את הנשים ואת מצבן מבעד למסכת התמונות החייכניות שהן מעלות לפייסבוק ובעד למצגי השווא של אושר משפחתי.
"רואות אותך"
עיריית חריש ופורום נשים, בחרו השנה לרגל יום המאבק לאלימות נגד נשים את צמד המילים "רואות אותך". אלה ייצגו את גילוי הערנות והאחריות הקהילתית כלפי נשים אלו. על כל אחת ואחד מאיתנו מוטלת החובה לפקוח עיניים ולראות באמת.
חשוב לזכור כי בחודשים האחרונים, אנחנו עדים לעלייה ברורה ומדאיגה במקרי האלימות בתוך המשפחה בכל רחבי ישראל. הקורונה, הריחוק החברתי, הלחצים הכלכליים והנפשיים, דחפו זוגות רבים "מעבר לגדר".
עפ"י נתונים שנאספו עולה כי בשנת 2020 נרצחו כ – 19 נשים ע"י בני זוגן או בן משפחה אחר. במהלך תקופת הסגר השני, הייתה עליה של כ – 85% בתפוסה במקלטים לנשים מוכות, ובמהלך אוקטובר 2020 התקבלו כ – 640 תלונות על אלימות במשפחה למוקד 118.
אני מזמינה אתכן ואתכם לקחת חלק בשבוע המודעות למאבק באלימות נגד נשים, לגלות ערנות ואחריות קהילתית לעצמך, לשכנה, לחברה ואפילו לזו שמחכה לפנייך בתור ללק ג'ל.
אני רוצה להודות לראש העיר יצחק קשת שתומך בפיתוח מנהיגות נשית עירונית, ולכן, בנות הפורום, על אומץ ועשייה על זמנית.
מעין מימון היא מנהלת עבודה סוציאלית קהילתית ויועצת ראש העיר לקידום מעמד האשה
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'