כיצד מייצרים בעיר חדשה אמון בין קבוצות שונות בעלות דעות שונות וכיצד מיישמים שימוש בערוצי פעולה שאינם אלימים. יום הזיכרון ליצחק רבין ז"ל כמקרה מבחן לבניית חברה בחריש
היום חל יום הזיכרון ליצחק רבין, ראש הממשלה ז"ל. בשנים האחרונות כבר לא מתקיימים ברחבי הארץ טקסים ממלכתיים ועירוניים רבים, למעט בבתי ספר. נדמה כי במקרים בהם נערכים במרחב הציבורי טקסים הם הפכו לזירת התגוששות פוליטית שאינה מאפשרת לנצל את ההזדמנות ולעשות ביום זה את חשבון הנפש המתבקש, כלומר לזכור את הרע שנעשה, את הרצח, ולהזכיר לעתיד את שאפשר לשפר בחברה כולה כדי לחזק את השימוש בערוצי פעולה שאינם אלימים.
בשבוע שעבר קיימה קבוצת הלימוד "אלו ואלו" בחריש ערב לימוד בנושא "70 פנים – 70 דעות". הערב נקבע מראש בשבוע של יום הזיכרון כדי לנסות ולקדם באמצעות דיון את המודעות שלנו ואת היכולת שלנו ליצור בחריש חברה קשובה, חברה שיש בה אמון בין קבוצות שונות ובעלי דעות שונות ואשר משתמשת בשיח כדי לברר נושאים הנתונים במחלוקת.
חברי הקבוצה הלומדת, וכנגזרת מכך חברי הקבוצה שתכננה את הלימוד, הם עצמם בעלי דעות שונות. לכן כבר במפגשי ההכנה נתקלנו בעניינים נקודותיים שבהם לא היתה מלכתחילה הסכמה.
אחת הנוכחות הציעה שנניח לרגע את הקשיים בצד ונלמד יחד את הטקסטים שהבאנו בדיוק על עניין זה – חשיבותן של דעות שונות בחברה וההעשרה שבגיוון. ואכן, פנינו למקורות ורק לאחר מכן חזרנו לשוחח על תכנון הערב. שמחנו לגלות שהתהליך שעברנו יחד חידד את היכולת שלנו להקשיב הקשבה מלאה זה לזו ולתכנן יחד את ערב הלימוד בצורה שהתאימה לכולנו ולא הותירה אף אחד בתחושה של צרימה.
להגדיל את השטח האפור
הלימוד המשותף כלל טקסטים מגוונים. לדוגמה: "…רק הכסילים מבקשים שיהיו בני האדם דומים אחד לחברו. רק מי שלא יאהב את המחשבה, יצטער על השוני וירגז על הרבגוניות המאלצים את האדם לחשוב, לראות ולהבין…" (יאנוש קורצ'אק).
"…יחד עם ההגנה שכל אחד קרוא להגן על אותו הכח המיוחד שהוא מקושר אליו, ע"פ טבע נפשו וע"פ הרגלו וחינוכו, ידע איך להשתמש בכוחות שהם מוצאים להם מקלטם באנשים אחרים…" (הרב קוק).
קל לנו לחשוב במונחים של שחור ולבן, של צודק ולא צודק; כדי לחשוב במונחים של "אפור" צריך להשקיע יותר מאמץ ומחשבה
לתפישתי, עצם המפגש פנים מול פנים והלימוד, בערב המדובר כמו גם בכל מפגשי "אלו ואלו", מצליח להגדיל את "השטחים האפורים". קל לנו לחשוב במונחים של שחור ולבן, של צודק ולא צודק; לעומת זאת, כדי לחשוב במונחים של "אפור" צריך להשקיע יותר מאמץ ומחשבה. בסופו של דבר יש בינינו, בין כולנו הגרים כאן, הרבה יותר מן המשותף מאשר מן המפריד. כדי ליצור חברה בריאה שמתאפיינת בהעשרה הדדית, כדאי שנפתח כישורים של הקשבה, שאמנם דורשים אמון אבל שכרם בצידם. היתרון הגדול של נתינת אמון באחר הוא ביצירת מעגל שמחזק את עצמו – אני נותנת אמון ומקבלת אמון והקשבה כנה בתמורה. כך בונים חברה מכבדת, כך בונים חברה איתנה.
רחל קסל היא תושבת חריש, מתרגמת ועורכת. פעילת שלום ופעילה חברתית
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'
יש נושא שתרצו להעלות לסדר היום הציבורי בחריש? מעוניינים לכתוב טור דעה באתר? כתבו לנו!