החקיקה בישראל אינה אוסרת על פתיחתם של עסקים בשבת אלא אם קיים חוק עזר עירוני ספציפי שאוסר זאת ושר הפנים המכהן אישר אותו. המשמעות? כל זמן שאין חוק עזר עירוני בחריש שמסדיר את הסוגיה, רשאים עסקים בחריש לפעול גם ביום המנוחה
לאחרונה פרסם אחד מבעלי העסקים בחריש פוסט שבחן את שאלת כדאיות פתיחת העסק בשבת. התגובות הציבוריות היו שונות ומגוונות ולא ניתן היה להסיק מהי ההעדפה הציבורית הרווחת בחריש. במידה מסוימת, ניתן לומר שתגובות תושבי חריש הציגו דעת קהל שמאפיינת את העיר – מעורבת ומגוונת. מפרסם הפוסט החליט בסופו של דבר לא לפתוח את העסק בשבת וציין כי הוא עושה זאת בשל התחשבותו בציבור אשר הביע התנגדותו לכך.
אך האם, ככל שהיה בוחר לפתוח את עסקו בשבת, היה אותו בעל עסק חשוף מבחינה משפטית? האם על פי חוק הוא רשאי לפתוח את עסקו בשבת?
סדר ציבורי וחיי עיר תקינים
הכל התחיל ב-1987 כשעיריית ירושלים ניהלה הליכים משפטיים נגד בעליהם של בתי הקולנוע "אורנע" ו"בית אגרון" משום שפתחו את שעריהם בשבת.
בית משפט השלום זיכה את הנאשמים וקבע שמטרתו של חוק העזר הנוגע לפתיחה וסגירה של עסקים בשבת היא להגשים מטרות של סדר ציבורי וחיי עיר תקינים ולא לקבוע לתושבי העיר תוכני חיים.
פחות משלושה חודשים לאחר מתן פסק הדין, יזמה הממשלה הצעת חוק שנועדה להתגבר על תוצאותיו של פסק הדין: הצעת חוק הרשויות המקומיות (איסור פתיחת עסקים וסגירתם בימי מנוחה), התשמ"ח-1988.
מאחר שבפסק הדין נקבע כי הסמכות שניתנה לעירייה מכוח סעיף זה נועדה לשם שמירה על הסדר הציבורי, נוספה בתיקון החקיקה פסקה הקובעת כי מועצה מקומית רשאית להפעיל את סמכותה גם בהתחשב בטעמים שבמסורת דתית.
למעשה, התיקון לחוק מרחיב את שיקול דעתה של מועצה מקומית לקבל החלטה בעניין פתיחה או סגירה של עסקים בשבת גם בהתחשב בשיקולים שקשורים במסורת דתית ולא רק בשמירה על סדר ציבורי וחיי עיר תקינים.
אין איסור גורף על פתיחת עסקים בשבת
בשנת 2018 חוקק תיקון נוסף לחוק וקבע שהגדרתם של "עסקים" לפי החוק תכלול את כל המוסדות או המקומות המנויים כיום בפקודת העיריות ובכלל זה חנויות, אך הוא מחריג מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה וכל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום, וכן מקומות של עינוג ציבורי (הצגות תאטרון, קולנוע, קונצרט וכיו"ב).
המשמעות: "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.
כך או אחרת, המצב המשפטי הקיים כיום אומר שאין כל איסור גורף על פתיחתם של עסקים ביום המנוחה אלא אם המועצה חוקקה חוק עזר ספציפי שאוסר זאת ושר הפנים המכהן אישר את אותו חוק עזר.
אין חוק עזר עירוני שמסדיר את הסוגיה
בחריש כיום אין חוק עזר שמתייחס לפתיחתם או סגירתם של עסקים בשבת ולכן נקודת המוצא היא שאין כל איסור משפטי כאמור.
ישנם כמובן היבטים נוספים שחשוב לבחון בטרם מחליטים על פתיחת עסקים בשבת כגון רווחיות משוערת, התחייבויות חוזיות אל מול בעל החנות, הפעלת בית עסק בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה והאופי הציבורי של העיר בה פותחים את בית העסק. אבל לכל הפחות מבחינה חוקית, נכון להיום אין חוק עזר עירוני בחריש שמסדיר את הסוגיה.
ענת נומקין, תושבת חריש היא עו"ד ומגשרת בתחום הליטיגציה המשפטית, שותפה במחלקת הליטיגציה במשרד עוה"ד רחמים נעים ושות'.
*האמור אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים הינה על אחריות המשתמש בלבד. *טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'