בכל 20 דקות מתרחשת פריצה לבית או לעסק בישראל וגניבת כלי רכב מתבצעת תוך דקות ספורות בלבד. איציק לב מאמין שמעורבות אזרחית יכולה להקטין את הסיכוי לפריצה הבאה. כך נולד משמר השכונות בחריש
בשבוע שעבר נגנבו שני רכבים מרחוב יקינטון בשכונת הפרחים. בשבוע לפניו היה ניסיון פריצה לרכב שהסתיים בלכידת אחד החשודים במעשה. המציאות עימה מתמודדים חלק מתושבי חריש היא של גנבים שפועלים ללא מורא באמצע היום או הלילה.
חריש נמצאת במיקום אסטרטגי בסמוך לכביש 6 ולצירים מרכזיים ובסמוך גם לשטחים ולמשחטות כלי הרכב ברשות הפלסטינית. מעטפת החורש הטבעי והשבילים המרהיבים בחיק הטבע שעוטפת את חריש מעניקה לגנבי המכוניות גם דרכי גישה ובריחה נוחות.
חשוב לזכור כי בעיית הפריצות והגניבות אינה ייחודית לחריש. בכל 20 דקות מתרחשת פריצה לבית או לעסק בישראל. הבעיה לא פוסחת על אף יישוב או עיר, מדן ועד אילת. הגנבים הפכו מיומנים ומתוחכמים יותר וכל שבל"ר (שימוש ברכב ללא רשות) מתבצע תוך דקות ספורות בלבד. בחריש, נדרשות להם מספר דקות בודדות נוספות כדי לעבור לשטחי הרשות דרך מחסום ריחן או דרכים עוקפות אחרות.
האתגר שעומד בפני עיריית חריש להעניק לתושביה ביטחון אינו פשוט. העירייה משתמשת באמצעים טכנולוגיים (מצלמות במרחב הציבורי/מוקד) סיורים ואמצעים נוספים, אך היא נסמכת גם על מעורבות אזרחית של תושביה.
כל אחד/ת מאיתנו לקח/ה חלק בהתנדבות כזאת או אחרת במהלך חייו, לעיתים אנו נתקלים במצבים הקוראים לנו להיות העיניים והאוזניים של רשויות החוק – כך נולד "משמר השכונות".
מניעת עבריינות רכוש: הצבת מכשולים בפני הגנב
המשמר השכונתי הראשון נולד לפני 50 שנה בקירוב בארצות הברית, בשכונות בהן תופעות הפשיעה והמצוקה החברתית היו חמורות. הגישה שעומדת בבסיס הרעיון היא של שמירה על הבית ופעילות ממקום של עשייה ולא תלונה. תפקידו של משמר השכונה הוא לשמש כ"זוג עיניים" נוסף המסייע למשטרה, לעירייה ולקהילה לחזק את תחושת הביטחון והמעורבות החברתית במקום המגורים.
כך גם בחריש. לאחרונה יצאנו לדרך בפרוייקט חברתי קהילתי ברחבי חריש בכדי לעלות את הביטחון האישי של התושבים ולצמצם פריצות וגניבות. עלו ונבחנו מודלים שונים לפעילות ולבסוף נבחר מודל משמר השכונות שפועל תוך שיתוף פעולה פורה עם המשטרה ומקבל תמיכה רחבה של העירייה באמצעות מורדי בן שמעון, ראש אגף הביטחון בעירייה. הדרכה ראשונה בחסות העירייה התקיימה לאחרונה וכעת אנו נערכים לקליטת מתנדבים נוספים.
תפקידו המרכזי של משמר השכונה הוא להפגין נוכחות ולגרום לפורצים לפחד לפעול ולהבין שהסיכון שהם נוטלים על עצמם – גדל. ההיגיון הוא פשוט: הגנב אינו רוצה להסתבך ולכן מחפש את הבית או הרכב הנוחים ביותר לפריצה לדעתו. ככל שיעמדו בדרכו יותר מכשולים בדרך אל "האוצר" – כך גובר הסיכוי שהוא יוותר ויעזוב את הבית/רכב שלכם במנוחה.
להקטין את הסיכוי לפריצה הבאה
בעת האחרונה אנו נחשפים יותר ויותר לסרטונים בהם פושעים נקלטים "על חם" בעדשת מצלמות המפוזרות במרחב הציבורי. מהסרטונים עולה כי הגנבים פועלים בקור רוח ובנחישות. חשוב לזכור כי הגנבים בדרך כלל גם מצוידים במידע מקדים: חריש היא עיר בבנייה, שכונות מתאכלסות ובכל יום מגיעים דיירים חדשים לעיר. הגנבים מקבלים מידע מודיעיני מהשטח לגבי פרוייקטים שמתאכלסים, ומיקומים של מכוניות המצויות ברשימות "ההזמנה" של משחטות הרכב בשטחים.
אז מה ניתן לעשות? המפתח לבלימת התופעה הוא הקמת מחסומים רבים ושימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר לרבות נוכחות של משטרה, סיירים, פיקוח עירוני ומשמר השכונה על מנת לשמור על הבית ולהקטין את הסיכויים לפריצה הבאה.
שומרים על הבית: תכל'ס, איך זה עובד?
בשלב ההקמה סיורי המשמר השכונתי בחריש יפעלו בשעות הלילה ויהוו, כך אנו מקווים, גורם מרתיע. המתנדבים יסיירו בזוגות, מצויידים בגשר תאורה על גג המכוניות, שילוט, אפודים, פנסים וכל ציוד אחר נדרש. תפקידם הוא לדווח למשטרה ולסיור העירוני על כל אירוע חריג.
משמר השכונה ידווח על אנשים וכלי רכב חשודים וינסה למנוע פריצות, גניבות וונדליזם במרחב הציבורי. תפקיד נוסף של המשמר הוא לאתר ולדווח על מפגעי בטיחות, לערוך סיורים יזומים בפארקים וגנים ציבוריים ולהעלות את תחושת הביטחון של התושבים.
הפעילות והנוכחות של מתנדבי משמר השכונות תייצר מן הסתם הרתעה ומניעה שיצמצמו משמעותית את הפריצות והגניבות. עם זאת, על משמר השכונה "ללמוד תוך כדי תנועה" ולהתאים את הפעילות לאירועים בשטח. גם הגנבים מודעים לפעילות שלנו ומתאימים את עצמם לתנאי השטח החדשים ולכן אין 100% הצלחה בתחום הפריצות, אך יש 100% רצון לסייע ולתרום למען הקהילה בחריש.
להצטרפות למשמר השכונתי:
מתן גטה: 053-8249005 / איציק לב : 052-3464070 / מקס גלר: 050-6299160 / נתן בן יוסף : 050-4633767
הכותב הוא תושב שכונת הפרחים ומצוות ההקמה והניהול של משמר השכונות בחריש
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'