"מקבלי ההחלטות צריכים להתחשב בגיבורי ישראל שהקריבו מגופם ומנפשם עבור ביטחונה של מדינת ישראל". דניאל לוי-וינטראוב מסבירה מהי פוסט טראומה, מה הקשר בינה לבין זיקוקים, ומדוע על הנהגת העיר לקבע את ההחלטה על ביטול הזיקוקים במופעי יום העצמאות בעיר
טור דעה
פוסט טראומה יכולה להתפרץ בסמוך לאירוע אך גם מספר שנים רב לאחריו. זו מחלה שגוררת אשמה מרובה ומבוכה והיא גם מלווה לרוב בקושי גדול לספר לסביבה, אפילו לסביבה הקרובה, על התסמינים ועל התחושות ביום יום.
סיוטים בלילות, מצבי רוח משתנים, קשיי השינה, קשיים בין אישיים, מעבר תכוף בין עבודות, רגשות אשם, עוררות ודריכות – כולם הם סיפטומים של המחלה "השקופה".
שר התרבות ביטל את הזיקוקים במופע המרכזי
יום העצמאות חל מיד לאחר יום הזיכרון שבו אנו סופרים וסופדים את חיילנו שנהרגו כדי לשמור ולהגן על המדינה שלנו ועל העצמאות שלנו. חגיגות יום העצמאות מזוהות לרוב עם זיקוקים, אולם ניתן להצביע על מגמה של שינוי. יותר ויותר עיריות, גופים ממשלתיים ואנשים פרטיים מבקשים לכבד את הלומי הקרב ולגלות רגישות גבוהה יותר למחלה השקופה. השיח הציבורי הער בהחלט תורם לשינוי נורמות חברתיות. חילי טרופר, שר התרבות, החליט לבטל השנה את הזיקוקים במופע בהר הרצל. יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן, בירך על ההחלטה ואמר כי "החלטתו של השר טרופר חשובה ואנושית וארגון נכי צה"ל תומך בה ומחזק את השר טרופר בהחלטתו". קלימן אף הביע תקווה כי "גם הרשויות המקומיות יצטרפו להחלטה הנכונה ויבטלו את מופע הזיקוקים וכן כי בשנים הבאות ההחלטה תישאר על כנה ומקבלי ההחלטות במדינת ישראל ימשיכו להתחשב בגיבורי ישראל שהקריבו מגופם ומנפשם עבור ביטחונה של מדינת ישראל".
להוביל את המודעות והנורמות החברתיות
אני מברכת על החלטתו של השר טרופר וקוראת להנהגת העיר חריש להצטרף למהלך זה. חריש היא עיר צעירה, שמחבקת מגוון תרבויות ושונויות וצריכה לחרוט על דגלה להוביל את המודעות והנורמות החברתיות בנושא. אני קוראת להנהגת העיר לומר "לא" לזיקוקים גם השנה, בדיוק כפי שהתרחש בשנה שעברה. בואו נשמור על מי ששמרו עלינו. ובכלל, בואו נשנה את השיח ונסתכל על אחרים דרך עיניים חומלות.
הכותבת היא תושבת העיר, עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת ומרצה
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'