האתגר שלנו כעיר עתידית הוא לשמש מוקד אזורי עבור העשייה המתרחשת במרחב כולו. כשם שהעיר מצליחה להכיל בתוכה מגוון אוכלוסיות ומתאמצת לענות על צרכיהן תוך כבוד הדדי ושיח, את אותה רוח של הכלה והדדיות אנחנו יכולים וצריכים להרחיב ליחסינו עם ישובי הסביבה
בסרט "משפחת סימפסון" מתעוררים תושבי העיר ספרינגפילד לבוקר בו עירם כוסתה בבועה ענקית, בלתי ניתנת למעבר. הבועה מבדילה אותם מסביבתם וזו כמובן בעיה שיש לפתור על מנת להציל את חיי התושבים. ברור לכל שהעיר לא תוכל להמשיך להתקיים אם תישאר מבודדת. על מנת לשמור על חיות, עיר זקוקה לקשר רציף והדדי עם מקומות הישוב סביבה.
החיים על פני כדור הארץ בנויים מסדרה של תת-מערכות התלויות זו בזו. האינטראקטיביות הזו היא תנאי לקיום החיים, לא רק פיזית וביולוגית – אלא גם חברתית. אולם יחד עם זאת כבני אדם, ובמיוחד כבני אדם בעולם המודרני, יש בנו גם צורך ונטייה לאינדיבידואציה, לביטוי האני. הצרכים האלו מתנגשים לעתים ומחובתנו להביא אותם לידי איזון, לאפשר לעצמנו ביטוי עצמי אבל גם לאפשר את המשך קיום המערכות הרחבות יותר שבהן אנו תלויים. דוגמה להתנגשות ולאיזון הן הפסולת מעשה ידי אדם המתרבה בעולם והמאמצים להפחית אותה וליצור איכות סביבה מקיימת.
ומספרינגפילד לחריש… חריש עסוקה כרגע מאוד, בכל מערכותיה, בגיבוש אופיה ופעילותה כעיר (במהרה בימינו). מבחינה זו המבט מופנה פנימה, לעבודה על בניית מערכות חינוך ותעשיה ורווחה וכל שאר השירותים שיוצרים עיר תוססת ובת-קיימא. יחד עם זאת יש צורך גם לנסות להרחיב את המבט ולהסתכל החוצה, ליצור קשרים הדדיים ומיטיבים עם הישובים הסובבים אותנו. כאן המקום לציין שאין בכוונתי לומר שתהליכים אלו לא קורים, אלא לחזק ולעודד.
לעודד מרחב מקיים
חריש המתפתחת נבנית באופן ייחודי למדי בתוך מרחב הנושק לכפרים וקיבוצים קיימים. טוב נעשה אם נכיר במציאות זו, על יתרונותיה ואתגריה עבור כל המעורבים, וננסה להיות חלק מיצירת מרקם חיים חיובי ומיטיב. אני מכירה את האמירה לפיה, לפני שמטפלים ביחסים עם הסביבה צריך לטפל ביחסים בינינו לבין עצמנו, ואני חולקת עליה. על מנת לעודד מרחב מקיים, התנועות כלפי פנים וכלפי חוץ צריכות להתרחש בו-זמנית. לבנות את הפנים, את העיר, ויחד עם זאת לבנות את קשרי הגומלין כלפי חוץ, ובמיוחד עם שכנינו הקרובים.
כאמור, אין ספק שאינני מודעת לכל מה שקורה כבר עכשיו בתחום זה, אבל אני שמחה על כל ידיעה בכיוון. לאחרונה התפרסמה ידיעה על פרויקט מדעי משותף של תלמידי חטיבת הביניים בחריש ותלמידים מבתי ספר בברטעה. כמו כן, בימים אלו קמים פורומים איזוריים. למשל, פורום לענייני איכות הסביבה, פרויקט איזורי לעידוד מיזמים במרחב הציבורי, ועוד.
בעוד כשבועיים יתחילו באזור אירועי "שבוע בשותף", פלטפורמה לאירועים בקהילה, במסגרתו יתקיים גם כנס "קוד פתוח" לתהליכים השתתפותיים. האפשרויות לשיתוף פעולה ולפעילות משתפת הן רבות ואני מאחלת לנו שנצליח לפתחן ולהצטרף ליוזמות קיימות בשטח.
יכולת להשפיע ולפתח
הרבה מהמתרחש הוא בסגנון של "היררכיה שטוחה", כלומר לא בצורת פרויקטים שמוצנחים ומותווים על ידי הרשויות אלא יוזמות של תושבים הנוצרות מלמטה ומתפשטות תוך פיתוח בסיס פעולה רחב. במקומות כאלו יש לנו כתושבים יכולת להשפיע ולפתח. בהקשר הזה, פתחתי השבוע קבוצת פייסבוק בשם "חריש שכנים סביב לה". מוזמנות ומוזמנים להצטרף. הקבוצה נועדה לאפשר יצירת חיבורים בין חריש ותושביה לבין הסביבה, כמו גם חשיפת אירועים ומיזמים באזור הקרוב אלינו. תפקידה לעודד קשרים ולפתוח ערוצים ואלו יהיו התכנים שיפורסמו וידונו בה.
האתגר שלנו כעיר עתידית הוא לשמש מוקד איזורי עבור העשייה המתרחשת במרחב כולו. כשם שהעיר מצליחה להכיל בתוכה מגוון אוכלוסיות ומתאמצת לענות על כל צרכיהן תוך כבוד הדדי ושיח, את אותה רוח של הכלה והדדיות אנחנו יכולים וצריכים להרחיב גם ליחסינו עם ישובי הסביבה.