ארבעה חודשים לאחר מכתב הארנונה ששיגרו דיירי שכונת מעו"ף עם בקשה לתעריף ארנונה מוזל, השיב ראש העיר לחותמים: "לא אשלח מכתבים למשרד הפנים רק כדי לייצר מצג שווא פופוליסטי עבור מהלך בלתי ישים שלא יאושר"
בחודש פברואר שיגרו תושביה העתידיים של שכונת מעו"ף מכתב חתום על ידי 312 משתתפים לעירייה. במכתב ביקשו החותמים קביעת תעריף ארנונה חריג ומוזל בשכונה למשך שלוש שנים, וזאת בשל מצבה הייחודי של השכונה. בשכונת מעו"ף נבנו בנייני מגורים בלבד ובניית מבני תעסוקה, מסחר ותעשיה ב"סיטי העתידי של חריש", כפי שכינה את השכונה יצחק קשת, טרם החלה. "אנחנו לא מבקשים הנחה קבועה אלא זמנית בלבד עד שיתקבעו בשכונה תנאי מגורים נורמליים, שנדע מה צפוי לקרות בה. כרגע יש בה רק כלום אחד גדול". הסביר אז אלי שטראוס, תושב השכונה ומיוזמי המכתב.
בשבוע שעבר קיימה המועצה מפגש 'זום' ראשון עם כלל תושבי מעו"ף להצגת דו"ח מצב לקראת הליכי האכלוס הראשונים בשכונה. יצחק קשת בשיתוף צוות התכנון בעירייה הציגו את התוכניות למבנה הציבור היחידי הנבנה כרגע בשכונה – אשכול גני ילדים, שבקומתו העליונה יפעל גם בית קהילה, וכן של שלוש גינות ציבוריות. במהלך המפגש השיבו אנשי המועצה, לראשונה, גם לנושא ההפחתה המבוקשת במיסי הארנונה.
"ארנונה היא מס שגובה מדינת ישראל ותעריף הארנונה נקבע בידי משרד הפנים ומשרד המשפטים", ציין קשת בפתח דבריו והוסיף: "ההכנסות מארנונה אינן מספיקות. בחריש מוציאה המועצה במסגרת מתן השירותים לתושב, פי 18 מההכנסות בפועל ממיסי הארנונה", פירט קשת. עוד הזכיר ראש העיר את המחסור המשמעותי בשטחי מסחר תעסוקה ותעשייה בעיר, חוסר העצמאות הכלכלית של העיר וההשפעה הנגזרת ממצב זה על רמת החיים והשירות לתושב. כזכור החל מ- 1.1.20 הארנונה בחריש התייקרה בשיעור של 2.58 אחוזים למ"ר.
"מהלך שאין לו היתכנות"
"חריש משלמת עבור כל משפחה בעיר כ-5,000 שקלים לחודש עבור שירותים בסיסיים. בחמש השנים האחרונות, תקציב זה מתבסס על תשלומי ממשלת ישראל ולא מסתמך על גביית ארנונה. במצב הקיים, כל משפחה שמתווספת לעיר, מגדילה את הגירעון", הסביר קשת והזכיר את החלטת הממשלה 870 לתקצוב חריש ב-1.2 מיליארד ש"ח, לסיוע בהקמת חריש, החלטה שתוקפה פג עם סיום שנת 2019 ועד כה טרם הוברר אם תחודש בשנית.
קשת הוסיף וציין כי ניסיונות עבר להפחית תעריפי ארנונה אד-הוק, לא צלחו: "כשהתחילו לבנות את חריש החדשה, הקימו עיר שלמה סביב האזור הוותיק. תושבי היישוב הוותיק סבלו מאוד מהבניה המאסיבית. זה היה סיוט בלתי נתפס עבורם ורבים ברחו מהעיר, בשל כמויות האבק. בניסיונות להפחית את המיסוי, במקרה זה, הבהיר לנו משרד הפנים, חד משמעית, כי מדובר במהלך שאין לו היתכנות. ועם כל זאת, רבים לא זוכרים, שלפני כחמש שנים הצלחתי להוזיל את הארנונה הכללית בעיר בכ-12% לרמה של 45 שקלים למ"ר לשנה, סכום נמוך ביחס ליישובי הסביבה".
"מצג שווא פופוליסטי"
לתפישתו של ראש העיר, מצב הפיתוח של שכונת מרכז העסקים והפיתוח של העיר (מעו"ף), המכילה בשלב זה רק בנייני מגורים, טוב בהרבה ביחס לשאר שכונות העיר. זאת בניגוד לדעת התושבים ובניגוד בולט לדברי מנכ"ל העירייה, יעקב נתניהו, שציין לפני כחודש בלבד: "נכון, בחמש השנים הקרובות התושבים יראו בשכונה שטחי בור, וצפי הבנייה עשוי להתפרש על פני לפחות עשר שנים של מגורים באתר בנייה. אך האמינו לנו, כי אנחנו עושים כמיטב יכולתנו".
למרות זאת, קשת פסק אחרת: "דיירי שכונת מעו"ף יסבלו פחות מהבנייה סביבם ומתחושת מגורים באתר בנייה, ביחס לתושבי שכונות אחרות. המצב הנוכחי בשכונה הוא כמעט אופטימלי והשכונה עומדת על תילה ונמצאת במצב טוב מאוד, אולי הכי טוב שהיה בעיר", ציין קשת וסיכם: "גם אם הייתי רוצה להוזיל את תעריפי הארנונה עבורכם – זה לא יקרה. לא אשלח מכתבים למשרד הפנים רק כדי לייצר מצג שווא פופוליסטי עבור מהלך בלתי ישים שלא יאושר".
גילוי נאות: הכותב הינו דייר עתידי בשכונת מעו"ף.