בכירי משרד הרווחה ביקרו בעיר כדי להכיר לעומק את התופעה הייחודית של קהילות מגורים לבני הגיל השלישי. קהילות הגמלאים שקמו בחריש במהלך השנתיים האחרונות עוררו עניין רב הן בקרב בני גילן ש"רוצים גם", והן מגראנטולוגים, אנשי אקדמיה ומשרדי ממשלה. כעת מתחולל השינוי הגדול שכולל תוכנית הכשרה ייחודית להקמת קהילות לבני הגיל השלישי והקמת מרכז ליווי, חקר ותיעוד לקהילות
ביום חמישי האחרון נערך בחריש ביקור רב משתתפים של משרד הרווחה בהשתתפות מנכ"לית המשרד סיגל מורן וראש מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה יריב מן. השניים, יחד עם בכירים נוספים במשרד, התארחו בחריש אצל קהילות הגמלאים בשכונת הפרחים, שהוקמו כיוזמה עצמאית, על מנת להכיר לעומק את קהילות הגמלאים בעיר וליצור שותפות, כדי לקדם הקמת קהילות נוספות בחריש ובארץ כולה. זוהי פריצת דרך של ממש.
כזכור, בשנתיים האחרונות הוקמו בחריש שתי קהילות מגורים, "נרקיס 32" ו"הצבעוני", על ידי קבוצות אזרחים בני הגיל השלישי.
קהילות הגמלאים בחריש הן תופעה ייחודית וחדשה והן מספקות מענה ייחודי לשתי תופעות חדשות בחברה: האחת, עלייה בתוחלת החיים הגורמת לעלייה באחוז האנשים המבוגרים בקהילה (ומי מאיתנו לא רוצה לזכות ולחיות חיים ארוכים ככל שניתן?)
והתופעה השנייה היא ההבנה כי משמעות המושג זיקנה כבר אינה מיוחסת רק לגיל. קבוצה הולכת וגדלה של אנשים בחברה הישראלית שעד לא מזמן נחשבו זקנים, הם אזרחים פעילים, יזמים, בעלי ניסיון רב וגם פנויים הרבה יותר (בכפוף לציפיות הילדים לשמש בתפקידיהם כסבא וסבתא). גם סל הפתרונות שהחברה סיפקה עד עתה לבני הגיל השלישי אינו מותאם דיו למציאת החדשה.
תנאים ייחודיים בעיר חריש
שתי הקהילות שקמו בחריש הבסיס הסתמכו על הרצון, הנחישות, היוזמה ואיתור ההזדמנות שנוצרה במיוחד בעיר חריש: אפשרות לשכור דירות באותו בניין לצד תמיכה של מחלקת הרווחה בעירייה, המלווה את התהליך מראשיתו.
ההתנסות המסקרנת של שתי הקהילות, כל אחת בדרכה, עוררה במהלך השנתיים האחרונות עניין רב מאוד הן מצד בני הגיל השלישי ש"רוצים גם", והן מגראנטולוגים, אנשי אקדמיה, מתכננים, רשויות עירוניות, משרדי ממשלה וערוצי תקשורת שונים. ההתעניינות הרבה עודדה את החברים בקהילות להבין שמדובר בהזדמנות לפריצת דרך ברמה הלאומית, כאשר העיר חריש היא הבסיס ומקור האור, פשוט כי כאן זה מתחיל!
מחלום למציאות
בשבוע החולף נראה שהאפשרות לפריצת הדרך עוברת מממד החלום לממד המציאות. עמותת "ארץ עיר" העוסקת בהקמה וליווי של קהילות עירוניות בישראל, יחד עם חברים מהקהילה שלנו בחריש פתחו ביוזמה להנחיית תוכנית הכשרה להקמת קהילות מגורים חדשות. ההכשרה תתחיל בחריש וככול שתתקדם, תתרחב לערים נוספות!
ראש העיר יצחק קשת ערך ביקור בקהילת נרקיס 32 בהשתתפות אבישג סינאוני, העוזרת האישית שלו ואירית קסטן, העו"סית המלווה את הקהילות מטעם מחלקת הרווחה בעיר. מטרת הביקור הייתה העמקת ההיכרות והקשר ויצירת שותפות בין הקהילות לעירייה כדי לקדם הקמת קהילות נוספות בעיר ובמקביל הקמת מרכז למחקר וליווי לתהליכי הקמת קהילות חדשות והתפתחות הקהילות הקיימות שהן רק בראשית דרכן.
בנוסף, בשבוע שעבר יצא לאור פודקאסט במסגרת "דיבורי קהילה", הנותן במה מעמיקה ונרחבת להבנת אופייה של קהילת מגורים בגיל השלישי.
שכירות ארוכת טווח
השיא, כאמור, התרחש ביום חמישי האחרון. ביקור רב משתתפים של בכירי משרד הרווחה יחד עם נציגי מחלקת הרווחה בעיריית חריש, הרואה עצמה שותפה לתהליך פריצת הדרך שאנחנו על סיפו. בפגישה לקחו חלק ראש העיר יצחק קשת, מנכ"ל העירייה שלומי צדרבוים, המפקחת על הרווחה בחריש נואית קרולינסקי, מנהל הרווחה שלמה פלד, מנהלת אגף קהילה ברווחה מעיין מיימון, והממונה על תחום האזרחים הוותיקים באגף הקהילה ברווחה אירית קסטן.
המפגש היה מרגש ומעצים וחשף את המוטיבציה המשותפת של כל המשתתפים לקדם את המודל ברמה המקומית והלאומית, על ידי יצירת שיתופי הפעולה הנדרשים, כדוגמת מתן מענה לשכירת דירות באותו בניין לטווח של שנים רבות ואחריות להקמת מרכז ליווי, חקר ותיעוד שיתמוך בהקמת קהילות מגורים חדשות וייחודיות כל אחת בדרכה בחריש ובערים נוספות. ההווה מלא בפעילות מעצימה והעתיד מסקרן ומרגש!
הכותבת היא תושבת העיר וממקימות קהילת הגמלאים "נרקיס 32"
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'