טקס חנוכת שבילי חירבת עבאס, שבילי טיול חדשים ביער עירון, התקיים ביום שישי האחרון. מסלולי הטיול החדשים מחברים בין חריש, אום אל קוטוף ויישובי ואדי ערה ומציעים למבקרים טיול בפנינת טבע ירוקה
ביום שישי ה-27 במאי התקיים טקס חנוכת שבילי חירבת עבאס, מסלול טיול חדש שהכשירה קק"ל לטובת תושבי האזור. שבילי ההליכה החדשים כוללים מערכת של שלושה שבילי טיול ביער עירון המחברים בין הישובים הגובלים עם היער, חריש, אום אל קוטוף ויישובי ואדי ערה.
בהתאם, הכניסות לשביל מצויים בשלוש מבואות: חריש (מאחורי תחנת הדלק בכניסה לעיר), אום אל קוטוף ומחצבת ורד. אורך כל השביל כ-5.5 ק"מ, אך ניתן לטייל בשבילים מעגליים מחריש ומבואת המחצבה – כל אחד באורך של כ-1.5 ק"מ.
אירוע ההשקה התקיים במעמד בכירי קק"ל, ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה, ראש העיר חריש, יצחק קשת וילדים מכפר מייסר ומחריש, ישובים הסובבים את היער, שלמדו להכיר את השבילים החדשים, בעזרת מדריכי קק"ל.
שטח שמקיים פעילות אקולוגית בריאה
טליה בקר, רכזת קהילה באזור מנשה והשרון של קק"ל מרחיבה: "בטקס ההשקה צעדו יחדיו על השביל ילדים מישובים יהודים וערביים. זה חלק מהרעיון של יער עירון, המשמש כריאה ירוקה בלב אזור אורבני המוקף בישובים בעלי אופי שונה ומגוון ומצליח לחבר בין קהילות ומגזרים שונים".
לדברי בקר ההשקעה בסימון שבילים, בגובה מאות אלפי שקלים, החלה בעקבות פעילות של "נאמני יער" מחריש, שביקשו לפתח את האזור לטובת התושבים. "קק"ל ערכה סקר אקולוגי ביער ובו התגלו ממצאים מעניינים המעידים על שטח שמקיים פעילות אקולוגית בריאה, מפגש ייחודי ונדיר של סוגי אלונים שונים ועצים עתיקים שנשתמרו ביער במשך שנים ודורות.
"בעקבות הסקר החליטה קק"ל להשקיע משאבים ולהנגיש את היער לציבור על ידי שבילי טיול מסומנים – בשטח הנקרא חירבת עבאס. לאחרונה סימנו את השבילים יחד עם הוועדה לסימון שבילים והצבנו שלטי הסבר במבואות ובנקודות עניין בתוך היער".
רועי זך, מיוזמי פעילות נאמני יער חריש ציין ביחס להשקת השבילים החדשים: "היום הוא יום חג. הדרך שלי ליום הזה התחילה לפני כשנתיים כשהקורונה פרצה לחיינו. היער היה הפתרון. הפשלנו שרוולים והתחלנו לקדם את היער כמקום מפגש, קהילה וחיבורים. יזמנו טיולי משפחות, סיורי היכרות ומפגש אחת לשבוע של ניקיון היער. מהר מאוד היער הפך ליער קהילתי, והאחריות שלנו היא לשמור על האיזון העדין בין היער כמשאב טבע נדיר, בעל כוח ריפוי, מקום מפלט ממגפות, ומרחב קהילתי, לבין האילוצים של גידול אוכלוסין, תחבורה ותעסוקה.
"השביל הזה שהתכנסנו לחגוג את סימונו, הוא שביל שדרכו גם אנחנו יוצאים להמשך מסע המשותף ובתקווה שנלך בו בחכמה, בשותפות, ביחד".
"אנו רואים שיפור רב בהתייחסות המבקרים ביערות ליער בעקבות סימון השבילים, כנראה בזכות נוכחות הולכת וגדלה של מטיילים. בנוסף, האירועים שאנו מקיימים ביער מביאים אליו אנשים שבעבר לא הכירו את המקום, מתאהבים בו ומגיעים שוב באופן עצמאי", מציינת בקר.
"בעתיד מתוכנן שיתוף פעולה על מנת לבחון טיפול משותף במפגעים ביער – בשלב ראשון טיפול בבעיית הפסולת הרבה המושלכת ביערות ובהמשך, בנושאים נוספים כגון נסיעה פרועה של כלי רכב מוטורים הרומסים את השטח, ומניעת שריפות יער. המטרה לרתום את ראשי הרשויות שיהיו שותפים מלאים לפרויקט".
ראש עיריית חריש, יצחק קשת ציין בסיום טקס ההשקה: "בשיתוף פעולה רב אזורי אנחנו פועלים ונמשיך לפעול למען החיבור והקיום של העיר והיער הסובב אותה. אני מזמין את כל תושבי חריש לתת יד למאמץ משותף ליער בטיחותי, נקי מפסולת, מלא באחווה, בלימוד חינוכי ובערכים של בריאות וחיבור לסביבה.
"תודה לתושבים שלנו שמתנדבים ביער ולמענו. תודה לקרן קיימת לישראל ולמועצה אזורית מנשה בראשות ידידי אילן שדה על שיתוף הפעולה המבורך ביננו למען הדורות הבאים. זוהי רק התחלה של שיתופי פעולה שיצמחו ויגדלו עם השנים".