חריש מגיעה לקו הסיום של שנת 2020 עם גידול של 50 אחוזים במספר התושבים, השפעות משבר הקורונה על עסקים ומשפחות, וניצנים ראשונים של תרבות בילוי שנגדעו בצל המגפה. אלו האירועים של השנה החולפת שיחרטו בזיכרון העירוני
בדצמבר 2019 מנתה אוכלוסיית העיר 16 אלף תושבים. כיום, שנה אחרי, המניין הרשמי על פי נתוני העירייה עומד על כ-24 אלף תושבים. בשנה אחת בלבד, גדלה אוכלוסיית חריש ב-50 אחוזים. לא ברור מה חלקו של משבר הקורונה בעידוד ההגירה אל חריש, אולם כך או אחרת, "החרישניקים" החדשים כאן ואיתנו, וכולנו יחד מגיעים אל קו הגמר של שנת 2020. אילו אירועים משמעותיים התרחשו בשנה החולפת?
קורונה בעיר
נכון לבוקר זה (חמישי ה-31 בדצמבר) יש בחריש 42 חולי קורונה מאומתים וסיווג העיר בהתאם למודל הרמזור הוא צהוב. מאות חלו מאז תחילת המגפה, ולשמחת כולם, גם החלימו ממנה. באוגוסט 2020 הפכה חריש לראשונה לעיר אדומה ומאז צבעי הרמזור השתנו תכופות והשפיעו רבות הן על התלמידים והן על בעלי העסקים בעיר.
מגפת הקורונה פגעה קשה בבעלי עסקים בחריש, "כמו אגרוף בבטן", ציין אחד מהם. סביר להניח שאת עומק הפגיעה נדע להעריך רק עם סיום המשבר. למרות המצב, 30 עסקים חדשים נפתחו בשנה החולפת, בהם גם תחנת דלק בכניסה לעיר.
המצב הכלכלי הקשה השפיע גם על תושבי העיר ועל פי הערכות כל משפחה חמישית בעיר נזקקה לעזרה כלכלית. לצד הצורך הגדול, נולדו אינספור מיזמי התנדבות, איסוף כספים, קרנות ערבות הדדית, תרומת מצרכים ועזרה לקהילה.
אירועי תרבות על אף ולמרות
אירועי תרבות עירוניים שינו צורה והתאימו עצמם לתקופת הסגר באמצעות ניידת תרבות שהעבירה הפעלות מרפסת לתושבים או דרך ה'זום'. חגי תשרי נחגגו בהתאם לתקנות הקורונה ולפני פרוץ המגפה הספיקו תושבי חריש לחגוג במסיבה שיתופית גדולה ב'בצוותא'.
בנוסף, עסקים בעיר הציעו לתושבי העיר אלטרנטיבה טובה לבילוי בימי חמישי. יוסי גולדמן, חבר המועצה עדכן כי שטחי ההסעדה של עסקי המזון בעיר הורחבו, והשולחנות הותרו להצבה גם מחוץ לקולונדות כדי לעודד פעילות עסקית.
בתחילת השנה החלה לפעול בעיר עמותת 'חריש חופשית', ששמה לה למטרה לקדם פעילות תרבות ופנאי לציבור החילוני גם בסופי השבוע, ובחודש האחרון נפתח בר בירות ראשון בעיר, שהצטרף לפעילות בסופי השבוע כמו העסקים בקניון בכניסה לעיר.
חריש אינה עונה: בעיות אקוטיות של קליטה סלולרית
עם צמיחת העיר בעיית הקליטה הסלולרית בחריש החמירה אך אנטנות חדשות טרם הוקמו. שיתופי הציבור שיזמה העירייה בנושא, לא שינו את עמדת המתנגדים להקמת אנטנה סלולרית גדולה בפארק המרכזי. אלה, ניהלו מאבק ארוך בנושא ונכון להיום, לא רווים נחת בזירה המשפטית עד כה.
עם זאת, חברי המועצה החליטו להתקדם עם הקמת האנטנות ופריסתן בהתאם לאישורי משרדי הממשלה הנדרשים ובעדכון האחרון שמסרה עיריית חריש נודע כי הקמת האנטנה בפארק המרכזי תואץ בחודשים הקרובים. עוד נמסר כי הרשות יחד עם משרדי התקשורת והגנת הסביבה בוחנים מיקומים נוספים בעיר בהם יוקמו אנטנות נוספות למתן מענה קליטה מיטבי.
"לא תודה" – מסוף התחבורה בשכונת הפרחים
ניסיון העירייה להקים מסוף תחבורה בשכונת הפרחים עורר מחאה קשה. התנגדות התושבים התעוררה כנגד שלל גרסאות שונות לרעיון שבחן חניון לילה או מסוף תחבורה זמני או קבוע.
המועצה טענה שבכוונתה לעזור לדיירי שכונת הפרחים ולקדם תחבורה ציבורית בשכונה. אלה, ענו בתורם 'לא, תודה' ונאבקו לשמור על מיקומו של הקאנטרי המתוכנן ביעוד המקורי. בסופו של דבר, משרד התחבורה הטיל וטו על הקמת תחנה זמנית והתכנית שלוותה בהפגנות ומתחים רבים ירדה מן הפרק. ויש גם סוף טוב: ב-19 ביולי 2020 חוברה שכונת הפרחים לתחבורה ציבורית גם בלי הקמת מסוף בשטחה. עיריית חריש הודיעה שבכוונתה להקים מסוף תחבורה בשכונת מעו"ף. ומה עם הקאנטרי? טרם נבחר יזם להקמתו.
מים ואש: הצפות בדרך ארץ ושריפות
מטר גשם חזק בליל חורף בנובמבר גרם להצפה בשדרת דרך ארץ ולנזקים לכלי רכב, דירות גן ועסקים. בעירייה טענו שירדו כמויות גשם חריגות. מנגד, תושבים קבלו על תחזוקה לקויה של תשתיות הניקוז ובעלי עסקים תהו איך 'הגיעו מים עד עסק'? ההצפה בשדרת דרך ארץ באותו מיקום, חזרה על עצמה פעם נוספת. האם מדובר בבעיית תשתית או בכמויות גשם חריגות שאין אפשרות להיערך להן מראש?
באוקטובר השתוללו באזור מספר שריפות גדולות, באחת מהן פינו כוחות ההצלה תושבים מאום אל קוטוף בשל התפשטות האש. בנובמבר, שריפה שפרצה בדירת מגורים ברחוב תמר, זכתה לתשומת לב ארצית. בני המשפחה ניצלו בנס בעזרת תושבים ושוטרים שפינו אותם לפני הגעת כוחות הכיבוי. המקרה גרם לאמיר אוחנה, השר לביטחון פנים, לקדם בחריש תחנת כיבוי מקומית.
חריש עולה בדירוג הכלכלי-חברתי ועדיין ממתינה לתקציבים
בשנה החולפת חיכתה חריש להחלטה ממשלתית נוספת שתאריך את הזרמת התקציבים לעיר עבור פיתוח והקמה. זה עוד לא קרה. לאחר שתי מערכות בחירות בשנה האחרונה ומערכת בחירות נוספת בפתח וללא ממשלה מתפקדת או תקציב מדינה, מוצאת עצמה חריש תלויה באוויר ומתנהלת על אדי דלק אחרונים של תקציבים קיימים.
בשנה החולפת תנופת ההתפתחות האדירה לצד העצירה בקבלת תקציבים ממשלתיים חדשים תורגמה לגירעון גדול בתקציב העירייה. תחזית בנושא האיתנות הכלכלית של מועצת חריש ויכולתה לספק לתושביה שירותים בשנים הבאות, הוצגה בדו"ח מיוחד שהוציא משרד הפנים בנושא.
בחודש שעבר, עדכנה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כי הדירוג הכלכלי-חברתי של חריש קפץ בשתי דרגות ועלה מ-3 ל-5. המשמעויות החיוביות הן שיפור בתדמית העיר ואילו ההשפעה השלילית תבוא לידי ביטוי בקיצוץ תקציבי ממשלה בתחומים חשובים כמו חינוך. את השפעת הדירוג החדש נרגיש כולנו בכיס.
חיכוכי דתיים-חילונים
הצמיחה של העיר, גדילת האוכלוסייה והחלוקה לקבוצות, זרמים ופלגים השפיעו גם על המתח בין חילונים לחרדים בעיר.
"צופרי השבת הם ניסיון להשפיע על ציביון העיר","הפשקווילים וחסימות הכבישים הם פעולה של גורמי שוליים" ו"המחאה החילונית מונעת משנאת חינם". אלו הסיסמאות שנשמעו במרחב התקשורתי של העיר. המתח שהגיע לשיאו בעקבות חסימת רחובות בשכונת אבני חן בשלשלאות, תורגם גם למספר מקרי אלימות, אחד מהם כלל תקיפה של ראש העיר. מאז מנהלים חלק מתושבי העיר החילונים הפגנות ודורשים את הסרת הצופרים, ומנגד, קומץ תושבים דורשים חסימת רחובות באיזור בו מתגוררים שומרי שבת. ומה עם ההידברות? נזנחה. חריש נכנסת לשנת 2021 ללא בשורות משמעותיות בסוגיית החופש לדת מול החופש מדת. ההבטחה לחקיקת חוק עזר בסוגיית השבת והמרחב הציבורי, עשויה לעשות מעט יותר סדר בשטח המבעבע תמידית.