עיריית חריש עובדת עם צוות מורים בוגרי תכנית 'חותם' על הקמת בית הספר החדש שיפעל על פי עקרונות של למידה פעילה, למידה עצמאית, דיאלוג, קהילתיות וחוסן נפשי. לידור כהן מצוות ההקמה: "מושקעים מאמצים רבים, יחד עם המועצה ומשרד החינוך, על מנת להקים בית ספר מצוין בו התלמידים והתלמידות חשים שהם אהובים ויכולים לממש את עצמם"
"לא דמוקרטי ולא אנתרופוסופי", דברים אלה נשא יעקב נתניהו, מנכ"ל עיריית חריש בהתייחסו למהות בית הספר החדש ברחוב דפנה בעיר, שעתיד להיפתח בשנת הלימודים הקרובה. אז מה כן? כעת מתברר שבית הספר הממלכתי החדש יוקם ויופעל על ידי צוות מורים בוגרי תכנית 'חותם'.
מהי תכנית חותם ומהם העקרונות העומדים מאחוריה? התכנית הוקמה במסגרת יוזמה משותפת של משרד החינוך, ג'וינט ישראל, קרן נעמי ותנועת הכל חינוך, והיא חברה ברשת העולמית Teach For All.
על פי הנתונים המפורסמים באתר חותם, התכנית פועלת מזה תשע שנים ובעלת צוותי הוראה ב-250 בתי ספר ב-75 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. עוד מצוין באתר: "אנחנו בחותם מאמינים כי על מנת לקדם שיוויון הזדמנויות בחינוך בישראל, יש להכשיר ולפתח קהילה איכותית של אנשי חינוך, מורים מעולים ומנהיגים הפועלים יחד על מנת לאפשר לכל ילד לבחור את עתידו ללא קשר להכנסה, רמת ההשכלה והמעמד החברתי של הוריו".
"מחקרים השוואתיים מראים כי אחד הגורמים המכריעים בהצלחת התלמידים – הוא מי מלמד אותם, אולם, בעוד מסגרות החינוך אכן מכירות בהשפעתה הישירה של הוראה על הצלחת התלמידים, מעט מידי צעירים מוכשרים ומצטיינים פונים להוראה. לכן בתכנית חותם אנו מכשירים קהילה ייחודית של מורים פורצי-דרך להשתלבות בבתי-ספר בכל רחבי הארץ".
כיצד מתבצעת הכשרת המורים בפועל? מבירור שערכנו עולה כי חותם מכשירה אקדמאים במשך חמישה שבועות. ההכשרה היא חלק מלימודי תעודת ההוראה. המשך לימודי תעודת ההוראה מתקיימים במהלך השנה הראשונה במכללה להכשרת מורים והזכאות לתעודת הוראה ניתנת בתום השנה הראשונה.
"להקים בית ספר מצוין"
בהודעת וואטספ שהופצה לאחרונה בקרב בוגרי התכנית והגיעה לידי מערכת 'חריש 24' נכתב:
"כולנו השתעשענו מתישהו עם המחשבה להקים בית ספר יחד עם חברינו וחברותנו מחותם. אז צחוק צחוק… זה עומד לקרות ממש בקרוב!
אחרי ארבעה חודשים של פגישות חשיבה ותכנון, בהן הרשנו לעצמנו לחלום ולהעז, בית ספר יסודי ממלכתי ברוח חותם יפתח בשנת הלימודים הבאה בעיר החדשה חריש!
שמנו לעצמנו למטרה להקים בית ספר ובו צוות מורים-ות מעולה (חותמיסטים וכאלו שמתחברים לרוח הארגון), המתכתב עם העקרונות עליהם גדלנו: למידה פעילה, למידה עצמאית, דיאלוג, קהילתיות וחוסן נפשי (GRIT)".
חשוב להזכיר כי העקרונות המוזכרים בהודעה; למידה פעילה, למידה עצמאית, דיאלוג, קהילתיות וחוסן נפשי – מפורסמים גם באתר עיריית חריש תחת שמו של בית הספר החדש.
פנינו ללידור כהן, מצוות ההקמה כדי לברר במה דברים אמורים. לידור, תושב חריש, עתיד לעבוד כמורה בבית הספר החדש: "מושקעים מאמצים רבים, יחד עם המועצה ומשרד החינוך, על מנת להקים בית ספר מצוין בו התלמידים והתלמידות חשים שהם אהובים ויכולים לממש את עצמם", מסביר לידור.
"בנוסף, צוות ההקמה מעוניין לעבוד בשיתוף עם קהילת התושבים בחריש, ולכן, לאחר פסח יתקיימו שולחנות עגולים יחד עם הקהילה במטרה לשתף, לקבל פידבקים וללמוד ביחד".
חשוב לציין כי ההרשמה לבתי הספר בחריש מסתיימת בסוף חודש אפריל. הורים שטרם רשמו את ילדיהם נדרשים להכריע כעת לאיזה מבתי הספר להירשם.
תגובת עיריית חריש: "בית הספר החדש הוא בית ספר ממלכתי רגיל, ואינו משויך לאף גוף חינוכי. הרשות פתחה, ביחד עם הצוות החינוכי הקיים והורי התלמידים, בתהליך משותף של בניית עקרונות ראשוניים לבית הספר החדש". עוד הוסיפה העירייה בתגובתה: "חשוב להדגיש כי העסקת המורים מתבצעת על ידי משרד החינוך בלבד. במאי הקרוב יתפרסם מכרז לניהול בית הספר וכמו כן אנחנו עוסקים באיתור צוות ההוראה בימים אלו ממש. מערכת החינוך בחריש מציעה הזדמנות לאנשי חינוך בעלי מעוף להגשים חלומות וקוראת למורים ואנשי חינוך נוספים להגיש מועמדות".