במפגש ההסברה בנושא החינוך הממלכתי נחשפו הפערים בין המועצה, שמקדמת הקמת בית ספר יסודי ממלכתי חדש הנשען על ייחודיות הצוות, לבין דרישת ההורים להקמת בית ספר ייחודי. עוד החליטה המועצה: הרישום לבתי הספר יקבע בהתאם לאזורי רישום. ההורים: "מציעים לנו בית ספר שהוא מבנה בלי צוות"
כחלק מההיערכות לשנת הלימודים תש"פ ועם פתיחת ההרשמה לבתי הספר בחריש, היוצאת לדרך היום (1.4.19), יזמה המועצה אמש (ראשון 31.3.19) מפגש עידכון לגבי בתי הספר הממלכתיים בחריש, בית הספר החדש ותהליך הרישום כשבחלקו השני של המפגש, התנהל שיח שאלות ותשובות.
את המפגש ניהלו מנכ"ל המועצה, יעקב נתניהו, ומנהל אגף החינוך, איציק תייר, יחד עם מלי מלכא מפקחת מתכללת במשרד החינוך האחראית מטעם המשרד על חריש.
כבר בתחילת המפגש נורתה ההצהרה הראשונה: הרישום לבית הספר יתבצע החל משנה"ל הבאה על פי איזורי רישום: תושבי שכונת אבני חן ישוייכו לבית הספר הממלכתי תלמי רון הנמצא בתחומה, ותושבי שכונת החורש ישוייכו לבית הספר הממלכתי החדש שנבנה בתחומה.
עם זאת, תושבי שכונת החורש, שילדיהם כבר לומדים בתלמי רון ימשיכו ללמוד בבית הספר. הורים שיהיו מעוניינים להעביר את ילדיהם לבית הספר שלא נמצא באיזור הרישום שלהם, יצטרכו להגיש בקשת מעבר דרך אתר המועצה. וועדה מיוחדת תדון בבקשה ותחליט אם לאשר או לסרב לה.
"מציעים לנו בית ספר שהוא מבנה בלי צוות"
בשלב השאלות מהקהל, עלתה השאלה הראשונה, הבוערת מכולן : מה יהיה אופיו של בית הספר החדש? מנכ"ל המועצה, נתניהו השיב: "בית הספר הנוסף יהיה בית ספר ממלכתי. לא דמוקרטי ולא אנתרופוסופי. בית ספר לא נבנה כנישה למספר מסויים של תושבים שמבקשים שיטת חינוך מסויימת", אמר נתניהו והוסיף: "ייחודיות בונים עם הצוות החינוכי של בית הספר".
יעקב נתניהו: "ייחודיות בונים עם הצוות החינוכי של בית הספר"
את מרבית הביקורת והדרישה לתשובות הפנו חברי התארגנות ההורים "מובילים חינוך חדש בחריש", שבמשך מספר חודשים, בתמיכתם של כ- 160 הורים, מנסים לקדם הקמת בית ספר בעל גישות חדשניות ורעיונות המתכתבים עם בתי הספר הדמוקרטיים.
שלב השאלות והתשובות היה ייצרי מאוד, כשאחדים מהמשתתפים אף נטשו בזעם את הדיון בעקבות המידע שהוצג. אחת הביקורות המרכזיות מצד הקהל היתה היעדרותו של יצחק קשת, ראש העיר, מהדיון והצבתם של אחרים אל מול מטח התלונות והשאלות. חלק מן הנוכחים הזכירו את דבריו של קשת בראיון שפורסם אך לפני ימים אחדים כאן ב'חריש 24': "בשנת הלימודים הקרובה ייפתח בית ספר יסודי חדש בשכונת החורש לפי המודל החינוכי של חטיבת הביניים 'אתגרי העתיד', בהתאמה לבית ספר יסודי. חשוב לי שיבינו שאנחנו לא מדברים על בית ספר רגיל עם קצת גימיקים, אלא בית ספר המבוסס על שינוי תפישתי". לטענתם, הפער בין דברים אלה להחלטות שהוצגו במפגש בלט.
ההורים האקטיביים בקהל, ביטאו את חוסר שביעות רצונם מכך שדרישותיהם נופלות על אזניים ערלות , והביעו תרעומת על המצב הקיים בו רבים יאולצו להירשם לבית ספר שהשדרה הניהולית והפדגוגית שלו עדיין טרם נבחרה. "מציעים לנו בית ספר שהוא מבנה בלי צוות. זו השנה הרביעית שעושים טעויות על חשבוננו", אמר בכעס אחד ההורים.
ההורים: "מציעים לנו בית ספר שהוא מבנה בלי צוות. זו השנה הרביעית שעושים טעויות על חשבוננו"
מנכ"ל הרשות השיב: "אני מסכים איתך, אבל חשוב לי שתדעו שנעשו מאמצים גדולים להקדים את המכרז לניהול בית הספר וגם היום אנו ממשיכים להפעיל לחצים על משרד החינוך לקדם את לוחות הזמנים בנושא".
על פי לוחות הזמנים המתוכננים, הרישום לבתי הספר מתחיל באפריל, אולם מכרז הניהול ובחירת מנהל בית ספר יקבע רק במאי. הצוות החינוכי יקלט ביוני ומפגש ראשון של ההורים עם ההנהלה יתקיים ביולי.
סדרת מפגשים עם התושבים
"זה ברור לי שהילדים שלכם חשובים לכם, אך אי אפשר לבנות מסגרת חינוכית לכל 2-5 ילדים", פירטה המפקחת מלי מלכא והוסיפה: "ההורים רוצים הכל ומהר כשאין סבלנות לדרך, כשהם מצפים שילדיהם בכיתות א', ילמדו לקרוא כבר בחנוכה". עוד הוסיפה מלכא: "היו המון דיונים והמון מחשבה על בית הספר החדש שייפתח. מנהל המחוז (במשרד החינוך) תמך בכך שבית הספר יבנה את הייחודיות שלו תוך כדי תנועה".
שני גרינברג: "העקרונות החדשים ושיטות הלימוד במרחבים האלטרנטיביים בבתי הספר כאן, מקוטלגים באופן מוטעה כ'רגילים'. הסטנדרט הלימודי בחריש הוא חדשני ביסודו"
לחלק מהנוכחים במפגש היה חשוב להדגיש כי רבים מרוצים מבית הספר הממלכתי הקיים בחריש, אך יחד עם זאת קיים הרצון להקמתו של בית ספר המציע שיטות לימוד אחרות. סגנית ראש המועצה, שני גרינברג שנכחה בדיון, התייחסה לנושא: "העקרונות החדשים ושיטות הלימוד במרחבים האלטרנטיביים בבתי הספר כאן, מקוטלגים באופן מוטעה כ'רגילים'. הסטנדרט הלימודי בחריש הוא חדשני ביסודו. צריך להכיר תודה על מה שטוב ביחד עם הרצון לתקן את מה שחסר".
ההורים חזרו והקשו על תייר ונתניהו: "מה החזון החינוכי של העיר? מדוע בחריש שנחשבת לעיר העתיד לא מתרחשים תהליכים של הקמתם של מוסדות חינוך חדשניים שיהפכו לאבן שואבת של תושבי הסביבה וישפרו בצורה ניכרת את תדמית העיר ומיתוגה לטובה"?
נתניהו ענה: "היו לנו מחשבות לפתוח את בתי הספר לתחרות, אך במצב כזה בית ספר אחד יקרוס ולא יהיה איזון בין שני המוסדות. מתוך אחריות ודאגה למציאת פתרונות לאיכלוס העתידי המשמעותי היינו חייבים לדבוק בהגדרת איזורי רישום וזניחת הרעיון להקמת בית ספר הפתוח לרישום חיצוני".
נתניהו התייחס גם לעזיבתה של מנהלת אגף החינוך, שלי קרן, ולעובדה שטרם מונה מנהל אחר במקומה: "אני הייתי זה שנלחמתי כדי להביא אותה לכאן והיום אני מסכים להודות, שברמה האישית נכשלתי בגיוס שלה. היא אולי מתאימה למקומות אחרים אבל לחריש היא לא התאימה ואת זה אני אומר בתור מי שניהל אותה. לכן את הפקת הלקחים לקראת הגיוס הבא נעשה בצורה מיטבית".
והייתה גם בשורה עבור התארגנות ההורים: "בעקבות הנאמר במפגש הערב, ברורה לי נחיצותו של שיפור השיח עם ההורים", סיכמה מלי מלכא, המפקחת ממשרד החינוך. "יש כאן הרבה תושבים איכפתיים בעלי רצון להשפיע לטובה ואני מתכוונת ליזום סדרת מפגשים עם התושבים כשבעוד חודש מהיום, בתקווה, יתקיים המפגש הראשון איתכם. במשרד החינוך רוצים בהצלחתכם ובהצלחתה של חריש".
לוח זמני ההקמה המתוכנן לבית הספר החדש:
- 5/19 מכרז הניהול ייסגר וייבחר מנהל לבית הספר
- 6/19 תחילת גיוס כוח אדם וביצוע הזמנות הציוד
- 7/19 מפגש הורים ראשון עם ההנהלה
- 8/19 מפגש היכרות וחשיפה של הילדים עם בית הספר והצוות החינוכי
- 9/19 תחילת לימודים