לחץ, סטרס, אי וודאות וסיר לחץ של שהייה 24/7 עם בני המשפחה באותו בית הם מתכון בטוח לריבים ומתחים בין בני הזוג. מה בכל זאת ניתן לעשות? שירה הראל, יועצת זוגית, מחלקת טיפים חשובים לשמירה על הזוגיות
נגיף הקורונה הכה את כולנו בבטן הרכה. חששות מבריאות ושלמות המשפחה מצטרפים לאי ודאות כלכלית ולסיר לחץ הנובע מהשהייה הכפויה שלנו בבית יחד.
נכון, אנו אוהבים את בני הזוג שלנו ואת הילדים, אבל לפעמים הריחוק מהם עושה לנו טוב. השגרה של עבודה, בית ספר, חוגים, חברים המאפשרת לנו להיפגש עם האהובים שלנו בסוף היום ובסופי השבוע בלבד היא שגרה מבורכת.
מגפת הקורונה מראה לנו עד כמה מאתגר להיות דווקא עם המשפחה שלנו.
בני המשפחה "תקועים" ביחד בבית ללא אפשרות לצאת לבלות. חלק מן ההורים צריכים לנסות ולנהל שגרת עבודה מהבית ולעמוד ביעדים – אלה הם בני המזל. אחרים, אלה שאיבדו את עבודתם, מושבתים בגלל בידוד ומודאגים בשל העתיד צריכים לוודא בהווה שהילדים עומדים במשימות הלימוד האינטרנטי ולסייע לאלו שמסתדרים פחות עם השגרה החדשה.
משפחות עם ילדים קטנים צריכות למצוא אינספור פתרונות יצירה ותעסוקה לילדים הקטנים שמרוב שעמום מטפסים על קירות וכולנו, ללא יוצא מן הכלל, חווים את תחושת הלחץ והפחד.
עדכוני החדשות התכופים והצמידות בין בני המשפחה שלא מאפשרת לנו להתאוורר, אף מחדדת הבדלים בן בני הזוג שניתן להתעלם מהם בימי שגרה. בשורה התחתונה, הסגר שנכפה עלינו הוא מתכון פוטנציאלי לריבים, מתחים ואפילו, במקרי קיצון, בעיות של אלימות במשפחה.
אז איך מתנהלים בצורה נכונה?
מה ניתן לעשות? איך מסתדרים יחד? כיצד מנצלים את התקופה הזו כדי להיטיב את המצב ולשפר את מערכת היחסים?
ובכן, ההתמודדות עם הכאוס החדש אינה פשוטה אך היא תלויה בנו ובגישה שלנו. יש מה לעשות! אם נפעל נכון, נעבור את התקופה הזו בשלום ואפילו נבנה קשר חזק ועמוק יותר בין בני הזוג ובני המשפחה.
תיאום ציפיות וסדר יום – בראש וראשונה חשוב לנסות ולייצר בתוך הכאוס – שגרה. מומלץ להכין תכנית סדורה להתנהלות במשפחה. על התכנית לשלב בין זמן עבודה, זמן טיפול בילדים, זמן לימודים ואל תשכחו לכלול בתכנית גם זמן לעצמנו וזמן זוגי.
ישנם מקרים בהם בן הזוג עובד בעבודה חיונית (צוותים רפואיים או מפעלים חיוניים אחרים) ולכן לא שוהה רבות בבית. במקרה כזה, חשוב שבן הזוג יתמוך נפשית בבן הזוג שנותר לבד ככל שניתן. מספיקה שיחה טלפונית כדי להביע התעניינות במצב בבית ולסייע במידת האפשר.
העבירו סמכויות ותחומי אחריות לילדים הבוגרים – נהלו שיחה עימם, הסבירו להם, ברמה המתאימה להם, את המצב ושתפו אותם במטלות הבית ובעזרה בטיפול בילדים הצעירים יותר.
הפיקו את המיטב מהתקופה – לאחר שהלו"ז מסודר ובני המשפחה מגוייסים נסו לשנן את המנטרה שמתאימה לתקופה: "להכין לימונדה מהלימונים". הכוונה פשוטה: ההתמודדות עם המצב תלויה בנו ובגישה שלנו. אם נאמץ את הגישה לפיה התקופה הזו מעניקה לנו זכות גדולה שמאפשרת לנו חוויה יוצאת דופן, להיות עם האהובים שלנו, בדרך שלא התאפשרה לנו עד היום – היא תקל עלינו להתנהל נכון, להיות רגועים יותר ואפילו, שומו שמיים, ליהנות מהתקופה, לבנות ולהעמיק את הקשר הזוגי ולהחזיר את התשוקה לזוגיות. אל תתביישו לנצל זמן פנוי לחיזוק הזוגיות, למשחקים זוגיים המעוררים תשוקה (ניתן למצוא באינטרנט דוגמאות רבות).
בחרו את המריבות שלכם –קחו נשימה ארוכה. זכרו שזה מצב זמני. פעולות מעצבנות של בן הזוג או הילדים שהיו 'מדליקים' אותנו בשגרה ומפעילים אותנו רגשית, מחייבים כיום תגובה מאופקת וסלחנית יותר. אנחנו חייבים לעשות כל שביכולתנו כדי לשמור על אווירה טובה ולכן הבלגה היא צו השעה.
שתפו האחד את השנייה בהתמודדות, בלחץ ובקשיים – דיבור פורק ומשחרר מאיתנו מועקות ומקל עלינו מאוד. הטו אוזן קשבת, הביעו אמפתיה כלפי בן הזוג שמשתף, גם אם אתם לא בהכרח מבינים אותו במאה אחוז. זה יעזור לכם לעבור את זה יותר בקלות. מאחלת לכם שהתקופה הזאת תבנה ותצמיח את ביתכם ואת הזוגיות שלכם.
שירה הראל, תושבת חריש, נשואה ואם לארבעה היא יועצת זוגיות, יועצת לחיי אישות ומדריכת כלות
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'