מעיין גלעד, רכזת קהילת הלהט"ב בחריש, השתתפה באירוע החגיגי להשקת השדולה הגאה בכנסת ישראל וחזרה לעיר עם ניצוץ של תקווה ועם תובנות חדשות
שלשום (שלישי) ציינה כנסת ישראל את 'יום הקהילה הגאה' בסדרת דיונים מיוחדים בוועדות הכנסת השונות ובאירוע פתיחה לשדולה הגאה. האירוע החגיגי התקיים במעמד יו"ר הכנסת, שרות ושרים וחברי כנסת שבאו לברך ולתמוך בקהילת הלהט"ב וזכויותיה.
לשמחתי, הוזמנתי על ידי לשכת ח"כ רם שפע לקחת חלק בדיוני וועדות הכנסת שעסקו, בין היתר, בנושאים כגון מיגור האלימות כלפי הקהילה הגאה, זכויות טראנסים ושוויון מגדרי. עוד הייתה לי הזכות להיות אחת המוזמנות לישיבה הפותחת של השדולה למען הקהילה הגאה, שחזרה לפעול לאחר ארבע שנים של הפסקה.
בשלוש השנים האחרונות אני מרכזת את קהילת הלהט"ב בחריש, קהילת "חריש גאה", ומשתדלת ככל יכולתי להשמיע את קולה של הקהילה בעיר. חשתי גאווה לקחת חלק בישיבה הפותחת של השדולה למען הקהילה הגאה יחד עם נציגים מארגונים מובילים בקהילה ביניהם: חוש"ן, חברותא, בת קול, ברית הלביאות, תהל"ה שבל- שהכל ברא לכבודו, מעברים וכמובן האגודה למען הלהט"ב אשר מהווה קורת גג לארגוני הקהילה הגאה בארץ.
דו"ח הלהט"בפוביה: שיאי אלימות חדשים
אחד הנושאים הבוערים שעלה שוב ושוב בדיונים בוועדות השונות הוא דו"ח הלהט"בופוביה של האגודה למען הלהט"ב לסיכום שנת 2021. הדו"ח הוצג לפני שבוע ומצביע על שיא שלילי במספר מקרי האלימות והשנאה נגד להט"ב. נתוני הדו"ח חושפים כי בכל שלוש שעות מתרחש בישראל אירוע אלימות על רקע להט"בופובי. 43% מהמקרים מתרחשים בתוך המשפחה, וקיימת עליה של 41% במספר הצעירים שסולקו מביתם בשל זהותם בשנה החולפת. נתון מצער נוסף מראה שלמעלה משליש ממקרי האלימות שדווחו היו מופנים נגד טראנסים.
לתפישתי, הנתונים הקשים מוכיחים כי הקמת השדולה הגאה היא צו השעה. נכון, את האלימות לא ניתן למגר על ידי דיונים וועדות בכנסת, אולם חינוך, הסברה, אכיפה וחקיקת חוקים המקדשים את זכויות הפרט, הם בסיס חיוני לשינוי הנדרש.
ניצוצות של תקווה
בעיני, הסנונית הראשונה לשינוי בשטח הייתה הגעתו של הח"כ הדרוזי עלי סלאלחה מסיעת מרצ לישיבת השדולה, על מנת לברך ולחזק את ידי הקהילה. בסיום דבריו שאל ח"כ סלאלחה אם בישיבה נוכחים גם להט"ב ערבים או דרוזים. אדם אחד הרים את ידו וח"כ סלאלחה ניגש אליו וחיבק אותו.
אולי זו נאיביות לחשוב כך, אבל בעודי מביטה בחיבוק שבין הח"כ לבחור הצעיר עלה בי ניצוץ של תקווה, שאולי נצליח ונתגבר כחברה על השנאה חסרת התכלית שמופנית כלפי להט"ב רק מעצם היותנו. אותה שנאה וחוסר הבנה שבגינם העזתי לצאת מהארון בפני משפחתי הגרעינית רק בשנה שעברה.
איסור על טיפולי המרה
קרן אור נוספת הגיעה מהודעתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ. הוא ציין בישיבת השדולה כי העביר בשבועות האחרונים חוזר מנכ"ל במשרד הבריאות האוסר על מתן טיפולי המרה וקרא ללהט"ב בארץ לפנות ולהתלונן במקרים בהם תהיה הפרה של חוזר המנכ"ל.
דבריו של שר הבריאות מיד החזירו אותי לחריש, בה לצערנו עדיין יש מי שמעודד וקורא לציבור הגאה להגיע ולקבל טיפולי המרה בניגוד מוחלט לחוזר המנכ"ל ותוך התעלמות מוחלטת מהנתון המזעזע הבא: על פי ארגון חברותא, עמותה של הומואים דתיים, כמעט רבע מהמטופלים בהמרה מעידים שחוו הטרדות מיניות בתהליך מאותם "אנשי מקצוע" הממונים על ההמרה.
להחזיק את היד
לשמחתי, הנהגת העיר והרוב המוחץ של תושבי חריש מאמינים שיש לתת מקום לכלל הקהילות בעיר ובכללם לקהילה הגאה. על כך יעידו מעל 200 דגלי גאווה שנקנו בשנתיים האחרונות ונתלו מעל מרפסות הבתים בעירנו היפה וכמובן נכונות העירייה לקחת חלק בקול הקורא של המשרד לשוויון חברתי ולהביא לחריש תקציב ייעודי לרווחת קהילת הלהט"ב.
כך מצטרפת חריש ל-72 עיריות ורשויות מקומיות שהפגינו תמיכה, הלכה למעשה, בקהילה הגאה. צעדים מוניציפאליים אלה מוכיחים כי נקודות החושך הן מיעוט שולי, ולהשקפתי, יש למיעוט זה תפקיד חשוב. הוא נועד תת לנו את הדלק הנחוץ בכדי לפעול ביתר שאת למען קבלת האחר והשונה, כי אף אדם בעולם לא צריך לפחד מלצעוד ברחוב ולהחזיק את היד של מי שהוא אוהב.
הכותבת היא תושבת העיר ומנהלת קהילת 'חריש גאה'
* טורי הדעה משקפים את דעתם והשקפותיהם של הכותבים בלבד ואינם מהווים המלצה או דעה של מערכת 'חריש 24'