התקציב השנתי הוא כלי עבודה שדרכו המועצה מוציאה לפועל את המדיניות שלה וסדרי העדיפויות. רועי זך קורא להנהגת העיר לפרסם את טיוטת התקציב לשנה הבאה עוד בשנת הכספים הנוכחית, כאקט של שקיפות ושיתוף ציבור: "הראו אותה לציבור כדי שידע מהם יחסי הכוחות, מהן מערכות האיזונים והבלמים והאם התקציב מתחלק בצורה הוגנת בין קבוצות התושבים ההטרוגניות"
טור אישי
התקציב העירוני הוא כלי עבודה עיקרי ומשמעותי שבאמצעותו העירייה מציגה את מדיניותה, תכניתה הכלכלית וסדרי העדיפויות לשנת התקציב. שם נמצאים תחומי האחריות והמטרות השונות שאותן העירייה מעוניינת להשיג באותה שנה. זהו למעשה כלי עבודה שדרכו המועצה מוציאה לפועל את תכנית העבודה השנתית שלה מהמצב המצוי לעבר העתיד הרצוי. התקציב משמש גם כאמצעי למעקב ובקרה על יעדים שהוצגו בשנים קודמות.
בעיר מגוונת כמו חריש, שחווה צמיחה מסיבית עם תנופת בנייה וקליטה של תושבים רבים מצד אחד ומחסור בהכנסות מהצד האחר, משימת הכנת התקציב היא חשובה מאין כמותה ומאתגרת מאוד. לצורך הכנת תקציב הוגן ומאוזן שלוקח בחשבון את הצרכים העירוניים השונים נדרשים יצירתיות, דיוק בנתונים והגדרת מטרות ברורה מאוד שנגזרת מתוכנית אסטרטגית של השנים הבאות. במידה רבה, התקציב הוא כלי דרכו המועצה קשובה לקבוצות שונות בעיר, נענית לצרכים ייחודיים ורוקמת בעדינות את מרקם החיים בעיר.
זו גם הסיבה שהצעת תקציב המאושרת על ידי חברי המועצה היא הליך תקין אבל אינו מספק לדעתי. אני בטוח שחברי המועצה, מתוקף תפקידם, מנסים להשפיע על התקציב ולכוון את זרימת הכספים ליעדים חשובים ומשמעותיים לקהל הבוחרים שלהם. עם זאת, אני מאמין כי תקציב מחייב שקיפות שלטונית מלאה ושיתוף ציבור בטרם התקבלה הכרעה.
שיתוף ציבור בחריש
שיתוף ציבור הוא אמצעי שמסייע לחזק את האמון בין מקבלי ההחלטות בעיר לבין התושבים. תהליך של שיתוף ציבור הוא שיח בין אזרחים, ארגוני חברה אזרחית וגורמי ממשל, שעוסקים בתהליכי קבלת החלטות וגיבוש מדיניות. תהליכי שיתוף ציבור באים לידי ביטוי במפגשים ציבוריים פרונטלים או מקוונים, סקרים, ראיונות ועוד כשתנאי הכרחי, אבל לא מספיק, לשיתוף ציבור הוא שקיפות שלטונית.
ישנם יתרונות רבים לשיתוף ציבור וביניהם חיזוק אמון הציבור בשלטון המקומי, אפשרות לקבוצות השונות להשמיע את קולן וצרכיהן, טיפול בהתנגדויות שעשויות לעלות בעתיד, חיבור וחיזוק הזהות של התושב לעיר ועוד.
עיריית חריש מקצה אזור באתר האינטרנט העירוני לנושא שיתוף ציבור אך ניסיון הקלקה על דבר ראש המועצה על חשיבות שיתוף הציבור אינו מפנה לשום מקום, כנ"ל גם על שאלות ותשובות. תחת הרשמה למנהלות שכונה יש קישור לקול קורא שפונה לדיירים שמתגוררים בעיר או שיגורו בעיר עד 2017.
למרות שאתר העירייה אינו מעודכן, ידוע כי בחריש מתקיימים מפעם לפעם מפגשי שיתוף ציבור. רק לאחרונה התקיים מפגש בנושא תחבורה, אך לטעמי, השאלה החשובה שצריכה להישאל בהקשר זה היא לא האם מתקיימים מפגשים כאלו אלא איך הם מתנהלים? האם לציבור יש השפעה אמתית על קבלת ההחלטות הסופית בעיר?
אני רוצה להאמין שכן, ואני בטוח שחשיפה של טיוטת התקציב לשנת 2022 לציבור לעיון מוקדם, אם במסגרת שיתוף ציבור ואם במסגרת דומה, תהווה נדבך חשוב בחיזוק מעורבות הציבור ובהשפעתו על המתרחש בעיר.
צו השעה: פרסום טיוטת תקציב
סעיף 206 (א) בפקודת העיריות קובע: "הגזבר יכין הצעת תקציב לעירייה, על פי הנחיות ראש העירייה, וראש העירייה יגישנה לאישור המועצה לא יאוחר מחודשיים לפני תחילתה של שנת הכספים שאליה מתייחסת ההצעה; עוד מצוין כי לא תאושר הצעת התקציב בעירייה איתנה, אלא אם כן צורפה להצעה חוות דעתו של הגזבר שלפיה התקציב המוצע מאוזן וכן כי הוא בר-ביצוע בהתחשב בהכנסות הכלולות בו ובהכנסות העירייה בשנים שקדמו לאותה שנת כספים". פקודת העיריות מתייחסת גם למסגרת הזמנים וקובעת כי "המועצה תחל בדיון בהצעה לא יאוחר משבועיים מיום הגשתה ותאשר אותה, בשינויים או בלא שינויים, עד יום תחילתה של שנת הכספים שאליה מתייחסת ההצעה;
בכל חוק יש פרצות כאלו ואחרות שמאפשרות לאחר בהגשת הדו"חות ומי שמכיר את החוקים ידע למצוא אותן. כשרמת השקיפות נמוכה ואין שיתוף ציבור אמתי זה מעודד שחיתות, זה מפחית את אמון הציבור במקבלי ההחלטות, זה מקשה על יכולתו של משרד הפנים לזהות כשלים ניהוליים ולטפל בהם והאזרחים לא באמת יודעים מה מתחולל מאחורי כמויות המספרים המבלבלים.
הזדמנות לגלות מקצוענות
האם נזכה לראות בחריש טיוטת תקציב מוכנה בשנת הכספים הנוכחית? ניסיון העבר מלמד אותנו שבשנים 2020-2021 התקציב העירוני פורסם לציבור במהלך חודש ינואר של השנה העוקבת, ורק לאחר שחברי המועצה אישרו אותו כמקשה אחת. לציבור לא התאפשר לעיין בטיוטת התקציב ולהעיר את הערותיו. לשם השוואה, בחודש שעבר פרסמה עיריית חיפה לעיון הציבור את טיוטת התקציב לשנת 2022. אני קורא להנהגת חריש לנהוג באופן דומה.
בראיון חג שנערך עם ראש העיר יצחק קשת והתפרסם ב'חריש סיטי' הוא אמר נחרצות: "לא אתן למועמד שאינו מקצוען להוביל". בהתאם לאמירה זו, אני קורא למקבלי ההחלטות בעיר – גלו מקצוענות, אחריות ואומץ! פרסמו טיוטת תקציב בשנת הכספים 2021. הראו אותה לציבור כדי שידע מהם יחסי הכוחות, מהן מערכות האיזונים והבלמים והאם התקציב מתחלק בצורה הוגנת בין קבוצות התושבים ההטרוגניות. שקיפות ושיתוף ציבור יסייעו לנו, התושבים, לתחושה שלא מרמים אותנו או מעלימים מאיתנו ויגבירו את האמון בין ההנהגה לציבור. זה לא רק בשבילנו – זה גם בשבילכם.