ביום שישי ה-17 ביולי יתקיים לראשונה בחריש, מצעד גאווה לקהילה הגאה. כצפוי, הידיעה על היוזמה מעוררת תגובות מכל קצוות הקשת. התומכים מאמינים שהיוזמה תתרום למיתוג העיר ותקדם הכלה וסובלנות ואילו המתנגדים מאמינים שזהו מהלך שיעצים את הקיטוב
בעוד שלושה שבועות יתקיים בחריש אירוע גאווה פומבי לראשונה בעיר. בימים אלה מגייסים מפיקי האירוע כספי תרומה מתושבי העיר לטובת האירוע המתוכנן.
"אנחנו מגייסים כסף על מנת לעשות אירוע משמעותי בחריש", ציינה רינת מלכא מיוזמות הפרויקט והוסיפה: "אנא, עזרו לנו להפוך את חריש למקום מכיל, מקבל וליברלי".
מארגני האירוע אישרו כי הוא יתקיים ברחובות העיר ביום שישי ה-17 ביולי, ובשלב זה הם מקדמים את הליך קבלת האישורים הנדרשים מול גורמי המשטרה. "אנחנו עדיין עובדים על המהות והתוכן של האירוע", ציינה מעיין גלעד, ממארגנות המצעד ומי שיזמה לאחרונה רכישה משותפת של דגלי גאווה, שיתנופפו במרפסות חריש.
אירוע הגאווה בחריש מצטרף לעשרות אירועים ברחבי הארץ, שמקיימים חברי הקהילה הגאה בחודש זה. גם בערי טבריה, ירושלים ובית שמש יתקיימו השנה אירועים לרגל חודש הגאווה.
הזכות להתבטא במרחב הציבורי
חברי הועד המנהל של עמותת 'חריש חופשית', שדוגלת במיתוגה של חריש כקהילה ליברלית ורב גונית, הביעו תמיכה באירוע המתוכנן והודיעו כי הם שמחים לתרום להצלחתו: "'חריש חופשית' תומכת בקיום מצעד גאווה או כל אירוע אחר שיבחרו לעשות חברי הקהילה הגאה בחריש. לכל אדם יש מקום במרחב הציבורי בחריש והזכות לבטא את עצמו במרחב זה. עמותת 'חריש חופשית' גאה לתמוך ולסייע בארגון אירועי הגאווה ולקדם את חריש כעיר חדשה, המברכת משפחות ואנשים מכל קשת החברה הישראלית".
אלן ג'וסף, חבר הקהילה הלהטב"ית בחריש, שמח לנוכח הכוונה לקיים אירוע גאווה ראשון בעיר ועם זאת מטיל ספק אם אכן ייצא לפועל: "מדובר באירוע שעלות ההפקה שלו גבוהה ולא פשוט להקים כזה פרויקט", הוא מסביר. עם זאת, הוא ממהר להסביר מהי התרומה הפוטנציאלית של מצעד גאווה למיתוגה של העיר: "חריש היא מקום חדש ורבים ברחבי הארץ עדיין לא יודעים היכן היא ממוקמת. אירוע גאווה יעניק הזדמנות לחשוף את העיר לכלל תושבי הארץ. זו גם הזדמנות להכיר את חברי הקהילה המתגוררים בחריש".
בצד השמחה, ג'וסף אינו חף מחששות: "אני יכול לציין שמחד, תושבי חריש הם פתוחים ומכילים את הקהילה הגאה אך מאידך, הם עדיין סגורים יחסית. בשגרה, מקבלים אותנו יפה, אך אני חושש שאירוע פחות ימצא חן בעיניהם".
תפילה להעברת הגזירות
ואכן, חלקים בציבור החרדי בחריש לא אהבו את המהלך המתוכנן. בהודעה נוספת שנפוצה במדיה החברתית, הוגדר האירוע כ"מצעד תועבה".
קהילת 'לעבדך באמת' מתנערת ממודעה זו. בתגובה ל'חריש 24' מסר ראובן זיגדון, מזכיר הקהילה, כי מודעת 'מצעד התועבה' אינה הודעה רשמית שיצאה מטעם מנהלי הקהילה.
"הדרך שכל מי ששומר תורה ומצוות נוהג בה כדי לנסות ולגרום לביטול האירוע – היא תפילה, ובעזרת השם אנו מקווים שהתפילות שלנו יתקבלו. אין לנו כוונה לצאת בהפגנות". ציין זיגדון, והתייחס לערב התפילה, סליחות וזעקה בבית הכנסת, שקיימה הקהילה "להעברת הגזירות מבית ומחוץ", כלשונם.
מהלך שיגדיל את הקיטוב בעיר
יחזקאל רובין, תושב העיר המשתייך לקהילה החרדית בעיר מספק הסבר על ההתנגדות שמעורר הרעיון, ומציין כי אירוע הגאווה, לתפישתו, הוא מהלך הפגנתי וקיצוני שיגדיל את הקיטוב בעיר. "חריש היא עיר בהתהוות שכולם חיים בה יחד, בהרמוניה. חשוב שכל צד ידע לכבד את הצד השני כדי לשמור על האחווה והשלום בה. ישנם לא מעט חיכוכים בעיר בנושאים שונים, החל מהשבת וכלה בתולדות אהרון, על כן, אין סיבה לעורר ריב ומחלוקת נוספים. זו לא הדרך", מסביר רובין.
עוד הוא מדגיש: "אין לנו דבר נגד האנשים עצמם, גם לא נגד הדגלים הנתלים, אך יש כאן ציבור גדול המאמין בערכים מסוימים. האירוע הזה מציב בפנינו קושי, אנו נצטרך לעמוד מול ילדינו ולהסביר להם על פשר המצעד הזה. יש לשמור על כבוד הדדי ללא הפגנתיות וללא פעולות חד צדדיות", סיכם רובין.