מה הניע את המהלך לשינוי פריסת בתי הספר בעיר, כיצד הוא משפיע על תחושת האמון באגף החינוך, האם צפויים שינויים נוספים בשלושת המגזרים בעיר ומה הקשר למהלך המיתוג? ישראל שלו, ראש אגף החינוך בראיון מיוחד
ביום שישי האחרון פרסמה עיריית חריש הודעה על שינוי במערך פריסת בתי הספר בחריש. "משחק הכיסאות המוסיקליים" של בתי הספר בעיר עורר דיונים ערים מצד ההורים, תחושת חוסר יציבות וגם ביקורת, שנשמעה היטב בקבוצות החברתיות בעיר. ישראל שלו, ראש אגף החינוך מסביר את הסיבה למהלך הדרמטי: "בחודשים האחרונים התבהרו סוגיות שקיבלו בתחילת הדרך מענה מסוים, אך נדרשו לדיוק. בדקנו לעומק את האפשרויות והבנו שאנחנו יכולים לשפר את המענים, אך נדרשנו לכמה שינויים", הוא מפרט ומרחיב: "רוב בתי הספר נשארים במקומם. בתי ספר חדשים, גם אם צוין לגביהם מיקום אחר בתחילה, שונו 'על הנייר' בלבד כך שהמהלך לא משפיע על התלמידים. בסופו של דבר, מיקום בית הספר שונה עבור שני בתי ספר בלבד. יתכן שהמהלך השפיע פסיכולוגית על ההורים והצטייר כאירוע גדול, אולם בפועל הוא לא כזה, כשפורטים אותו לפרטים".
אתגרי העתיד: להימנע מפיצול
שלו נכנס לעובי הקורה ופורט את תהליך הפריסה המחודשת. לדבריו, גלגל השיניים הראשון שהניע את תגובת השרשרת היה חטיבת הביניים הצומחת 'אתגרי העתיד. תלמידי החטיבה יתכנסו במבנה שלישי בשלוש שנים, וגם הפעם רק לשנה אחת בלבד, עד לסיום הבנייה של התיכון בשכונת אבני חן בשנת תשפ"ב.
"המשך צמיחתה של חט"ב אתגרי העתיד הביא להבנה כי מבנה בית הספר ברחוב אורן, בו פועלת החטיבה כיום, לא יוכל להכיל את כל התלמידים. התכנון היה להעתיק את שכבת ז' לבית הספר הממלכתי בשכונת הפרחים. בחשיבה נוספת הבנו שאנחנו יכולים להימנע מהפיצול ולכן במערך החדש, בית הספר כולו יפעל בשכונת הפרחים".
הבנו את הקושי של הורי ותלמידי כנפי רוח המתגוררים ברובם באבני חן ובשכונת החורש, לשלוח את הבנים לבית הספר הקיים ואת הבנות לשכונת הפרחים
כנפי רוח בנות: "עשינו חשיבה מחודשת ומצאנו מענה טוב יותר"
בעקבות מעבר החטיבה לשכונת הפרחים, בית ספר כנפי רוח בנות קיבל בית חדש. "הבנו את הקושי של הורי ותלמידי כנפי רוח המתגוררים ברובם באבני חן ובשכונת החורש, לשלוח את הבנים לבית הספר הקיים ואת הבנות לשכונת הפרחים", מסביר שלו את השינוי שבוצע ביחס למיקום בית הספר החדש. "ערכנו חשיבה מחודשת ומצאנו מענה טוב יותר בבית הספר בשכונת אבני חן". מסכם שלו.
את המבנה שיפנו תלמידי 'תלמי הדר' ברחוב ברקת יתפסו בנות כנפי רוח, אליהן תצטרף שכבת ז' של האולפנה. לדברי שלו המיקום הולם ונכון יותר מבחינה גאוגרפית למרבית אוכלוסיית בית הספר. "התמונה שצוירה כי המהלך נולד בעקבות קושי עם הורי תלמידי כנפי רוח לא מדויקת. הרצון היה לנסות לעשות יותר טוב למען כולם והמהלך עם אתגרי העתיד פתר את העניין. זה הטוב ביותר שניתן להשיג".
תלמי הדר: כל המערכת הכירה את המהלך. מנהלת בית הספר היוצאת, ועד ההורים, נציגי הציבור ומשרד החינוך – כולם ידעו שזה התכנון
תלמי הדר: ההפנמה של המהלך לא היתה שלמה
כאמור, כנפי רוח בנות יפעל במבנה הנוכחי של תלמי הדר. תלמידי בית הספר ממ"ד תלמי הדר יעברו למבנה חדש ברחוב טורקיז בעיר. מבנה שספק היה אם יושלם לפני פתיחת שנת הלימודים הנוכחית, אולם כעת העירייה מתחייבת להשלמתו.
שלו מציין כי המעבר המתוכנן למוסד החדש היה ידוע מראש לכלל הגורמים: "בבית הספר תלמי הדר לא חל שינוי. בית הספר יושב כיום במבנה שלא מותאם לצרכיו וקיים בו מחסור פיזי של כיתות. תלמי הדר יועד לעבור למבנה החדש ברחוב טורקיז, שם יהיה לתלמידים מספר כיתות הולם. כל המערכת הכירה את המהלך. מנהלת בית הספר היוצאת, ועד ההורים, נציגי הציבור ומשרד החינוך – כולם ידעו שזה התכנון".
בתשובה לשאלה מדוע אם כן הורים רבים קיבלו את ההודעה כמטלטלת ומפתיעה, משיב שלו: "יכול להיות שההפנמה של המהלך לא היתה שלמה. אני מבין את החששות למעבר בשנית למיקום חדש, וזה בהחלט מעיר אותנו לתת יותר תשומת לב לקושי הזה בעתיד".
בשנתיים האחרונות לא השתנה יחס הגידול בין שלושת המגזרים בעיר בכל הקשור לכמות תלמידים
"שלושת המגזרים מקבלים מענים טובים יותר"
האם ניתן היה להימנע משינוי זה? כיצד מתכנן אגף החינוך בעיר את פריסת בתי הספר בעיר ועל אילו נתונים הוא מסתמך? שלו מסביר איך זה עובד בפועל: "משרד החינוך מתכנן לפי כמות ילדים כללית ולא יורד לרמת הפריסה היישובית למגזרים או תת-מגזרים. לא תמיד מה שאנחנו מקבלים ממשרד החינוך בבינוי או בבתי ספר מותאם לנו לצרכים ולכן אנו נדרשים להתאמות. בחריש, עיר מעורבת מרובת מגזרים, האתגר גדול עוד יותר וגם כאן אנו מנסים להיות קשובים לכל הצרכים. אני מבין שלהזיז משהו שנקבע קודם זה לא בריא, אך כשנדרשות התאמות אנחנו לא נמנעים מחשיבה מחודשת גם אם זה מאתגר את המערכת המקצועית."
איך אתם עושים זאת בפועל?
"בתכנית הצופה חמש שנים קדימה אנו בוחנים, אחת למספר חודשים, האם נוצר שינוי בתמהיל האוכלוסיות בעיר המצריך שינוי בתכנון. אנו בודקים כיצד מתפלגות האוכלוסיות, האם יש לנו מספיק כיתות לכל אחד משלושת המגזרים, וכפועל יוצא, היכן ימוקמו מוסדות החינוך העתידיים". מסביר שלו ומוסיף: "בשנתיים האחרונות לא השתנה יחס הגידול בין שלושת המגזרים בעיר בכל הקשור לכמות תלמידים".
"בפילוח פנימי של המגזר הדתי נכון למועד זה, אפשר לקבוע כי הדרישה לחינוך תורני גבוהה במקצת לעומת חינוך ממלכתי-דתי. בית הספר עם מספר התלמידים הגדול ביותר בשנת הלימודים הבאה הוא כנפי רוח, ולכן גם פוצל לשניים. אחריו, בתי הספר הגדולים ביותר הם 'תלמי הדר' ו'תלמי רון', בהתאמה, שעתידים להגיע לתפוסה מקסימלית של תלמידים".
בשנת הלימודים הקרובה ייפתח בית ספר חרדי נוסף בעיר בהפעלת הרשת 'בני יוסף – מעיין החינוך התורני' של הציבור החרדי-ספרדי. הרשת שמפעילה את בית הספר 'חזון שמעון' במסלול החינוך המוכר שאינו רשמי, יתפצל בעקבות צמיחתו לשני מוסדות לימוד, האחד לבנים והשני לבנות. בתי הספר יפעלו במתחם היבילים של המועצה לשעבר והמבנה ברחוב אורן שמפנה חטיבת אתגרי העתיד. טרם נפלה הכרעה היכן ימוקם כל אחד מהם.
ייתכן שהרצון שלנו להציג את כל הפריסה בצורה פומבית, יצר תגובות לא פרופורציונליות ביחס לתהליך בפועל. בסופו של דבר, לא נעשו דברי חריגים ברמה ישובית אלא נעשו התאמות. רוב המהלכים התקבלו בשמחה
"תחושת הביטחון והאמון בחינוך בעיר עולה"
הפריסה המחודשת והמיקומים המחודשים של מוסדות החינוך נטעו בקרב הורים רבים תחושת חוסר יציבות ואמון במערכת החינוך. שלו, לעומת זאת, מציג תמונה אחרת: "יש שביעות רצון הולכת וגוברת בקרב התושבים. תחושת הביטחון והאמון במוסדות החינוך עולה ואנחנו מקבלים על כך משובים חיוביים מכלל המגזרים בעיר".
"ייתכן שהרצון שלנו להציג את כל הפריסה בצורה פומבית, יצר תגובות לא פרופורציונליות ביחס לתהליך בפועל כי כפי שכבר ציינתי, רוב המוסדות נשארים במקומם ורוב השינויים הם 'על הנייר' בלבד ולא על גבם של הילדים".
"בסופו של דבר, לא נעשו דברי חריגים ברמה ישובית אלא נעשו התאמות. רוב המהלכים התקבלו בשמחה: תושבי הפרחים מרוצים מהמהלך, כך גם הורי כנפי רוח. המשובים מאתגרי העתיד הם חיוביים וההורים שמחים לאור העובדה שאין פיצול ובית הספר עובר כחטיבה אחת לשכונת הפרחים.
בתלמי הדר אמנם קיים יותר קושי אך הכל נעשה בהתאם לתכנון ידוע מראש ואין מדובר במהלך חדש שהגיע משום מקום. הורי 'תלמי הדר' אולי לא שמחים לעבור אך אנו כאן כדי לסייע להם בכך. בראייה כוללת רוב היישוב קיבל מענה משופר. בשבוע האחרון הצגנו את המהלך בשקיפות ופריסת נתונים מלאה. אני בטוח שבטווח הארוך הגישה הזו תגביר את אמון ההורים בחשיבה הכוללת שנעשית בנושא החינוך בעיר".
ההודעה על השינוי פורסמה שבועיים בלבד לאחר שעיריית חריש פרסמה מהלך מיתוגי שמתבסס על 'חינוך בראש'. האם השינויים במהלך הקמפיין לא פוגעים בו? שלו מאמין שלא.
"אני חושב שהקמפיין המיתוגי הנוכחי הוא טוב והוא מגיע בזמן הנכון. השינויים הטריים הם השלמה לקמפיין המעידים על קשב לצרכים בשטח ועל מהלכים חינוכיים טובים. המהלך הובל עם הקשבה גדולה של ראש המועצה אלינו כמערכת מקצועית, ונוהל במסגרת של שיקולים עניינים בלבד וללא שום לחצים חיצוניים או שיקולים זרים לטובת כלל מוסדות החינוך בעיר".