עיריית חריש רכשה "מד דציבלים" למדידת מטרדי רעש ופקחי העירייה הוסמכו לרשום קנסות בגובה של עד 900 שקלים. סגנית ראש העיר: "יש מאות תלונות בשנה על מפגעי רעש וכוחות המשטרה מוגבלים ולא יכולים להגיע לכל קריאה"
הכלב של השכן לא מפסיק לנבוח? רעש משאית מעיר אתכם משנתכם? עיריית חריש רכשה לאחרונה מד דציבלים (מד רעש) כדי למדוד ולאכוף מטרדי רעש הנמצאים תחת סמכותה של הרשות המקומית. הפקחים העירונים עברו הדרכה והכשרה לעשות שימוש במד הדציבלים ובמידת הצורך יענו לקריאה, יערכו מדידות ויהיו רשאים להטיל קנסות במידה ונמצאה חריגה, או לחלופין, להפנות את הטיפול לידי המשטרה או המשרד להגנת הסביבה, שפקחיו פועלים נגד מטרדי רעש.
על פי נתוני משטרת ישראל בשנת 2021 נפתחו במוקד המשטרה 1,124 תלונות בחריש על מטרדי רעש לסוגיו. שלוש תלונות בממוצע ליום ועלייה של כ-27% בתלונות ביחס לשנה הקודמת (886 קריאות בסך הכל). מדובר בהיקף גבוה של תלונות אך לא חריג בהכרח. נתון דומה ניתן למצוא גם בבאר יעקב, ישוב עם מספר תושבים דומה לחריש, עם 1,115 מטרדי רעש בהם טיפלה המשטרה. לעומת זאת, באור עקיבא הסמוכה מספר מטרדי הרעש המדווח הסתכם ב-585 אירועים בלבד, כחצי מכמות התלונות בחריש.
חוק עזר עירוני: החוק למניעת מפגעים
החוק למניעת מפגעים (התשכ"א-1961) אוסר על גרימת רעש בלתי סביר מכל מקור שהוא, בין אם הוא מפריע או עשוי להפריע לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים. על פי צו סדר הדין הפלילי, לשוטר סמכות להטיל קנס במקרה של רעש בלתי סביר.
קיימת אבחנה בין סעיפי העבירה המחייבים מדידת מפלסי רעש על ידי איש מקצוע שהוכשר לכך, לבין סעיפי עבירה שבהם התרשמותו האישית של גורם האכיפה (השוטר) מספקת.
התקנות הארציות למניעת מפגעים, מגדירות מהו רעש בלתי סביר, בהתחשב במספר גורמים: סוג המבנים שהרעש נמצא בסביבתם, מקורות הרעש, משך הרעש וסוג הרעש (מתמשך, התקפי, פיצוצים וכו'). התקנות מגדירות גם את עוצמת הרעש המקסימלית המותרת, המשתנה בהתאם לחלקי היממה, וקובעות גם את האופן שבו ניתן למדוד את הרעש.
חוק העזר העירוני של חריש, שמירת איכות הסביבה ומניעת מפגעים (התשע"ז-2017), מפרט את רשימת מפגעי הרעש האסורים הכוללת בין היתר רעש ממכונית, אזעקות, אתרי בנייה, מסיבות פרטיות וצופרים. עוד נקבע בחוק העירוני כי "מפקח רשאי להורות לאדם, אשר לגביו קיים חשד סביר כי הוא עובר על הוראה מהוראות חוק עזר זה, להפסיק או להפעיל את מקורות הרעש, לרבות לשם מדידות ובירורים".
שיפור יכולות אכיפה
עלותו של מד הרעש שרכשה עיריית חריש עומדת על כ-25 אלף שקל (כולל הדרכה והטמעה) והפקחים מוסמכים לרשום דו"חות של עד 900 שקלים.
"העירייה עובדת בימים אלו על שיפור יכולות פיקוח ואכיפה בכל התחומים", ציינה שני גרינברג חברת המועצה והסבירה את הצורך ברכישת מד הדציבלים ומתן הסמכויות החדשות לפקחים: "העיר גדלה, יש מאות תלונות בשנה על מפגעי רעש וכוחות השיטור מוגבלים ולא יכולים להגיע לכל קריאה".
עם זאת מזכירה גרינברג כי שילוב הפיקוח העירוני במלאכת אכיפת מפגעי הרעש, אינו חופף באופן מוחלט לפעילות המשטרה בתחום והוא אינו מיועד להחליף את עבודתה: "העירייה יכולה לקחת חלק מסוים באכיפה, אם כי אין לה סמכויות זהות למשטרה בעניין הזה".
מדידת צופרי השבת
ואכן, על פי החקיקה הקיימת, גופים שונים מתחלקים באחריות על האכיפה בתחום מטרדי רעש בלתי סביר. הגופים האמונים על טיפול במפגעי רעש הם המשרד להגנת הסביבה, משטרת ישראל, היחידות הסביבתיות והרשויות המקומיות. האחריות לטיפול באירועים משתנה לפי סוג המפגע והשעות שבהן הוא מתרחש. כך לדוגמה, אירועים הכוללים רעש מאזעקות רכב, מוזיקה מדירות פרטיות, רעש מבתי עסק ועבודות תיקונים ושיפוצים בין השעות 20:00 ל-7:00 בבוקר, הם באחריות משטרת ישראל.
לעומת זאת, מפגעי רעש שמקורם בנביחות כלבים, חנית רכב כבד ומטרד העולה מפעילות אתרי בנייה בין השעות 7:00 בבוקר ל-19:00 בערב, הם בסמכות הרשות המקומית. עם זאת, ישנם מפגעי רעש שנתונים בסמכותם של המשטרה והרשות המקומית כאחד, לדוגמה, התכנסויות המוניות.
אחד ממוקדי הרעש ה'מפורסמים' שתפס מקום מרכזי בסדר היום של התושבים בשנה החולפת, הוא צופרי השבת. האם כעת, כשלרשותה מד דציבלים עצמאי, תמדוד העירייה את עוצמתם ותוודא שהם אינם חורגים מהמותר? "מובן שהציפייה שלנו (הליברלים) היא שהעירייה תתייחס לכל מפגעי הרעש באופן זהה", משיבה גרינברג.
מעיריית חריש נמסר בתגובה: "העירייה פועלת כל העת לשיפור יכולות הפיקוח העירוני בכל התחומים הרלוונטיים. במסגרת זאת צויד מערך הפיקוח במכשיר למדידת דציבלים שנועד לטיפול במפגעי רעש. מדובר במכשיר יקר שעלותו עומדת על כ-25 אלף שקל (כולל הדרכה והטמעה). הפקחים מוסמכים לרשום דו"חות בהתאם לתקנות למניעת מפגעים בגובה של עד 900 שקל. נציין שעד כה טיפלו הפקחים במספר תלונות על מפגעי רעש, ובהם נמצא שהרעש לא חרג מהתקן המותר על פי חוק".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!