בשונה משנים עברו, הכניסה לאירוע פורים העירוני שיתקיים בפארק המועצה היא בתשלום ובהרשמה מראש. המדיניות החדשה מעוררת תרעומת בקרב רבים: "בחג כזה שמיועד לילדים, לא משאירים ילדים בחוץ רק כי להורים שלהם יש קושי להוציא את הסכום הזה". סגנית ראש העיר בתגובה: "אנחנו גובים עלות סמלית ביחס להוצאה". האם גם אירועי חג העצמאות יהיו בתשלום?
בימי חמישי ושישי הקרובים יתקיימו בפארק המועצה אירועי פורים עירוניים, לציבור הכללי והדתי-תורני בהתאמה. ההפנינג שמיועד למשפחות ולתושבי חריש מכל הגילים, צפוי לכלול מתקני לונה פארק, מסלול קרטינג, מופע קרקס ואטרקציות נוספות. אירועי החג בחריש יתקיימו לאחר שנתיים של הפסקה בשל מגיפת הקורונה והסגרים שחלו במועד החג.
בשונה משנים עברו, בתקופת טרום הקורונה, הכניסה לאירועי החג 2022 היא בתשלום. תושבי חריש שירצו לקחת חלק באטרקציות, לצפות במופעים ולספק לילדיהם אווירת חג פורימית, יאלצו לשלם דמי כניסה של עשרה שקלים לאדם. כל הגילים מחויבים בקניית כרטיס.
"זו פעם ראשונה שאני נתקלת בהפנינג פורים עירוני שעולה כסף"
ההחלטה על גביית תשלום עבור אירוע הדגל העירוני, עוררה ביקורת בקרב תושבים בעיר שתהו מדוע עליהם לשלם עבור האירוע בניגוד לאירועי פורים בערים ורשויות רבות בהם הכניסה היא חופשית.
"הפנינג פורים הוא בדרך כלל אירוע חינמי וכיפי לילדים. אבל בחריש הצליחו להפוך את זה למשהו אחר. למה האירוע הזה עולה כסף? אין שום הופעה של אומן אורח כזה או אחר", תהתה לינה, תושבת העיר בפוסט שפרסמה באחת מקבוצות הפייסבוק המקומיות.
"זו פעם ראשונה שאני נתקלת בהפנינג פורים עירוני שעולה כסף. יש אירועים שחייבים להישאר פתוחים לקהל הרחב בלי שום תנאים, אחרת מתפספס פה משהו", הוסיפה תושבת נוספת וציינה כי עבור משפחות מרובות ילדים תהיה זו הוצאה ניכרת: "אם יש כמה ילדים ושני הורים אז ההוצאה כבר מתחילה להיות משמעותית. לא כל משפחה יכולה להרשות לעצמה להוציא 70-50 שקלים בלי לחשוב פעמיים".
תושבת נוספת השמיעה עמדה דומה: "בחג כזה שמיועד לילדים, לא משאירים ילדים בחוץ רק כי להורים שלהם יש קושי להוציא את הסכום הזה ולא, זה לא מסתיים ב-10 שקלים!". בתגובות לפוסט של לינה, שיתפו התושבים פרסומים של אירועים רשמיים בערים שונות ברחבי הארץ שהכניסה אליהם היא חופשית, כדי להדגיש את חריגותו של האירוע המקומי. "אני לא אגיע לאירוע", ציינה לינה בשיחה עם חריש 24. "אין שום דבר שם שמצדיק תשלום. ערים אחרות מצליחות להרים הפנינג עם כוכבי ילדים ובכניסה חופשית", הסבירה בפסקנות.
צדק חברתי והיערכות נכונה
מדוע אם כן, בחרו השנה בעירייה לגבות תשלום מהתושבים עבור האירוע העירוני? שני גרינברג, סגנית ראש העיר ואחראית תחום תרבות מסבירה: "ראשית, אנחנו עושים מאמצים לגדול ביחד עם העיר ולהציע לתושבים מגוון רחב של פעילויות. חשוב לי לציין שמה שאנחנו גובים זו עלות סמלית ביחס להוצאה. יש למדיניות הזו שלוש סיבות עיקריות: הראשונה היא שתקציב העירייה מוגבל והשתתפות תושבים מאפשרת לנו להוציא יותר אירועים לפועל בסך הכולל. שנית, אירועי תרבות אינם שירות שניתן באופן שיוויוני שבו לא ניתן לדעת מי מקבל את השירות, כמו פינוי פחים למשל. לכן, יש מן הצדק בכך שתהיה השתתפות של התושבים שמגיעים לאירועים בחלק קטן מהעלות שלהם, כפי שאנחנו עושים עם שירותים נוספים שלא כולם צורכים".
לדברי גרינברג הסיבה השלישית והאחרונה היא טכנית: "הרשמה לאירועים מאפשרת לנו היערכות נכונה יותר מראש למספרים שיגיעו, וכך אנחנו נמנעים מבזבוז כספי ציבור. הרשמה ללא עלות לא פועלת באותו אופן כמו הרשמה עם עלות. רמת המחוייבות שלנו עולה ברגע ששילמנו כסף ורוב הסיכויים הם שתושב או תושבת ששילמו כסף על אירוע – יגיעו אליו".
האם ההחלטה לגבות תשלום עבור האירוע העירוני בפורים, היא סימן לבאות? האם גם אירועי יום העצמאות יהיו בתשלום? גרינברג השיבה, כי אין כוונה כזו.