הצעת חוק חדשה מבקשת להקל על יוזמות פרטיות המבקשות להקים מעונות ולקבוע כי היזמים יהיו פטורים מקבלת היתר לשימוש חורג. המתנגדים להצעה חוששים שדיירים רבים יגלו פעוטון חדש שנפתח "מתחת לבית" בקלות יתרה. "בנייני המגורים בחריש תוכננו, ברובם המוחלט, לצורך מגורים ולא לשמש פתרון למעונות ענק"
הפער בין הביקוש הרב למסגרות חינוך לגיל הרך לבין ההיצע הדל גרם לא אחת להתנגשויות בין יזמי פעוטונים לשכנים בבניין. המחסור במסגרות חינוך לגיל הרך בעיר אינו ייחודי לחריש, אך הוא בולט במיוחד בשל חלקה היחסי הגבוה של אוכלוסיית הגיל הרך ולאור העובדה שרוב ההורים עובדים מחוץ לעיר וזקוקים למסגרת יציבה עבור ילדיהם.
בניגוד למערך גני הילדים המוסדר ומנוהל על ידי עיריית חריש, מרחב הגיל הרך מתנהל באופן מבוזר ומתבסס על תשתית מגוונת של גופים עסקיים ויזמים פרטיים. רשימות ההמתנה למעונות המוכרים והמסובסדים הן ארוכות מאוד.
המשפחתונים והמסגרות הפרטיות בעיר מנסים לענות על הביקוש העצום למסגרות חינוכיות לגיל הרך, במרבית המקרים, על ידי פתיחת מסגרת בדירות גן בבנייני מגורים שהוסבו לפעוטונים. פתרון זה נוטה לעורר מחלוקות רבות בין מפעילי הגן לדיירים בשלבי ההקמה וקבלת האישור לשימוש חורג בדירות.
רוצים גנים אבל לא בבניין שלנו
בשלוש השנים האחרונות אירעו מספר מקרים בהם הצורך בפתיחת מעונות התנגש עם רצון הדיירים וגרם לחיכוכים. בין המקרים הזכורים ניתן למנות את גן 'טבעי לי' בצאלון שעורר את התנגדות הדיירים אך קיבל לבסוף את ברכת הדרך מהוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה, פרשת מעון 'גן באהבה' בשכונת הקוטג'ים הוותיקה שהגיעה לבית המשפט ולצו מניעה שהוצא כנגדו לדרישת דיירי הרחוב. מקרה דומה ארע לאחרונה גם ברחוב שקד בעיר, כאשר יוזמה פרטית להמרת שלוש דירות גן והפיכתן למעון ענק, נבלמה על ידי הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש, לאחר שתושבי השכונה הגישו התנגדות חריפה.
גם ברחוב ספיר בשכונת אבני חן כוונתה של יזמת לפתיחת גן פרטי בדירה להמרה, הובילה בחודש האחרון לעימות משפטי בין בעל הדירה לשכנים. דיירי הבניין שגילו באקראי כי דירת הגן בבניינם צפויה להפוך לגן של 20 ילדים ויותר, בדקו ומצאו כי בעל הדירה והשוכרים, מפעילי הגן, לא הגישו לוועדה לתכנון בקשה לאישור שימוש חורג.
הדיירים פנו לבית המשפט בחדרה אשר הוציא צו מניעה נגד פתיחת הפעוטון. בימים אלו הנושא מובא לדיון והתנגדויות בוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה. "יש שופטים בחדרה", ציין אלי נקווה מדיירי הבניין ברחוב ספיר, לאחר פסיקת בית המשפט.
"ילדים הם לא שימוש חורג"
בחודש האחרון, דנה ועדת החינוך בכנסת בהצעת חוק שתכלול מתן אישור למעונות יום לפעול בבתי מגורים באופן שיפטור את בעל/ת המעון מקבלת היתר לשימוש חורג מהעירייה.
הוועדה בראשות ח"כ שרן השכל מציעה לבטל את 'כפל הרגולציה', להקל על יוזמות פרטיות המבקשות להקים מעונות ולקבוע כי יחויבו בקבלת היתר שימוש להפעלת מעון מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה. סמכותה ואחריותה של הוועדה המקומית תהיה רק לנושא הפגיעה המרחבית ולא להיבטים ואישורים נוספים כגון בריאות, כיבוי אש, פיקוד העורף וכיו"ב. "כיום יש כפל רגולציה – גננת שרוצה להקים פעוטון, או שכבר מפעילה כזה, צריכה לפי חוק גם לעמוד בחוק הפיקוח על המעונות (החדש שחוקק לפני שנים ספורות) וגם לקבל היתר שימוש חורג (לפי חוק התכנון והבנייה) מהעירייה. התהליך לקבלת היתר שימוש חורג הוא תהליך ארוך, קשה, בחלקו לא הגיוני, בעל דרישות סותרות ויקר" מסבירה ח"כ שרן.
ח"כ השכל אף קראה למשרד המשפטים להנחות להקפיא הליכים נגד בעלות מעונות וגנים פרטיים שפעלו ללא היתר לשימוש חורג, עד שתעבור הצעת החוק הנדונה כעת בוועדה. "ילדים הם לא שימוש חורג, הם לא מפעל מזהם ולא צריכים להיות רחוקים מהבית". היא ציינה בדיונים.
ח"כ אביר קארה השותף להצעת החוק מפרט: " יבוטל הצורך בהתר שימוש חורג למעונות יום פרטיים עד שבעה ילדים. אנחנו מתכוונים להרחיב את זה למעונות עד 11 ילדים ובגן עם 36 ילדים יצטרכו בעלי הגן רק אישור שכנים. המשמעות היא שהיזמים יוציאו הרבה פחות כסף ויהיה להם הרבה יותר פשוט לפתוח גן".
פגיעה משמעותית באיכות החיים של תושבים
הצעת החוק החדשה שצפויה להיכלל בהצעת חוק התכנית הכלכלית, מדאיגה ומכעיסה את נקווה: "אני לא חושב שהפתרון הוא פתיחת גנים בהיתרים לשימוש חורג בבתי מגורים, אלא להקצות שטחים ייעודיים בדיוק כפי שקורה עם גני הילדים החל מגיל 3. לא ייתכן שבעלי דירות קונים דירה ובוקר אחד מגלים שנפתח אצלם בבניין גן עם 25-30 ילדים. אף אחד לא רוצה את הבלאגן שזה יוצר".
לדעתו של נקווה "הצעת החוק באה לפתור את בעיית ההוצאות הכספיות של בעלי המעונות הנלוות לבקשות לשימוש חורג. אני חושב שמלכתחילה השימוש החורג הוא אבסורד. לא יתכן שבנייני מגורים יפתחו גני ילדים, ניחא בבתים פרטים, אך לא במבני קומות. הגנים יוצרים בעיות חניה, פקקים ופגיעה קשה באיכות החיים של הדיירים".
יש לתת את הדעת לא רק לצורכי הילדים והוריהם אלא גם לצורכי השכנים
עו"ד אוהד לפידות שייצג דיירים שהתנגדו לפתיחת מעונות פרטיים בעיר מסכים עם נקווה: "יש לתת את הדעת לא רק לצורכי הילדים והוריהם אלא גם לצורכי השכנים. בנייני המגורים בעיר תוכננו, ברובם המוחלט, לצורך מגורים ולא לשמש פתרון למעונות ענק. בהתאם לכך, לא נעשתה היערכות לעמידה בעומסי התנועה שנוצרים בשעות השיא ולמפגעים נוספים שעלולים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של תושבים רבים. ניתן למצוא פתרונות מידתיים ובעלי הסתכלות רחבה יותר ולא חד ממדיים. לא פותרים בעיה אחת על ידי יצירת בעיה אחרת".
ח"כ קארה מסביר כי דיירים יוכלו להגיש התנגדויות לפתיחת פעוטון אבל הם יצטרכו להוכיח שהמעון אכן מפריע לשגרת חייהם ולא יוכלו לבטל או לגרום לסגירת הגן, בקלות יחסית כפי שזה קורה היום. "אם הודעת לשכנים ואין התנגדויות לאחר 14 יום אתה יכול לפתוח גן ולא לחשוש מסגירה בשל תלונות של שכנים. אין סיבה בעולם שכל שכן שמחליט שזה מפריע לו, יוכל לסגור את הפרנסה ואת פרויקט חייך מבלי להוכיח שזה אכן מפריע. כמובן שאם יש מטרד או הפרעה אז המועצה תפעל בנושא".
אין בחריש מבנים ייעודיים לגנים
שלא במפתיע, בעלי מעונות מברכים על היוזמה: "כמות הילדים בחריש גדולה פי כמה ממה שהגנים הקיימים מסוגלים לקבל לתוכם. הצורך גדול מאוד בעיר ונוצרת בעיה", מספר שי אזולאי מבעלי מעונות 'גן באהבה'. תחת ניהולו של אזולאי, פועלים כיום בעיר ארבעה גנים בדירות גן ובתים פרטיים, ברחובות צאלון, ספיר וגמלא המרכזים למעלה מ-100 ילדים. "אין בעיר תשתית להקמה של גנים ילדים רגילים או מבנים ייעודיים לגנים", הוא מוסיף. "מלכתחילה, כשהחליטו להקים את חריש היו צריכים לחשוב צעד אחד קדימה בכל הקשור לנושא". אזולאי משתף כי פתיחת הפעוטונים בדירות מגורים נעשית בלית ברירה: "אם הייתי יכול לשכור מבנה ייעודי שמותאם להפעלה של גן, הייתי יוצא מכל הדירות שאני משכיר ועובר לשם בשמחה, אפילו אם תשלום השכירות יהיה גבוה יותר. העניין הוא שאין ברירה אחרת כרגע".
ההוצאות לקבלת אישור לשימוש חורג הסתכמו, לדברי אזולאי, בכ-30-15 אלף שקלים לכל גן. "אם החוק יעבור אני אשקול לשכור שתי דירות קרקע או בתים פרטיים ולפתוח שני גנים נוספים במיידי, כי יש לי רשימות המתנה ארוכות לגנים שלי. המצב החדש, כפי שמציע החוק, יקל עלי מאוד את כל התהליך, ולא אצטרך לעשות את כל הפרוצדורה, להגיש בקשות לוועדה לתכנון ולהחתים את כל השכנים. ב-30 אלף שקלים ששילמתי עד כה, אני יכול להשקיע בציוד, הדרכות לסייעות ומתקנים לילדים", הוא מסכם.
הצעת החוק שמתכננת להקל מבחינה בירוקרטית על בעלי המעונות לא תפחית ככל הנראה, מעוצמת הסכסוך בינם ובין דיירים שאינם מעוניינים בפתיחת מעונות בסמוך אליהם, גם אם מדובר במסגרות עם מספר ילדים קטן יחסית. כך או אחרת, נראה כי מצוקת המסגרות לגיל הרך בחריש תלווה את ההורים עוד תקופה ארוכה.
לקריאה נוספת: תמונת מצב: "מצוקת מעונות היום בחריש תימשך"
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!