החלטה היסטורית התקבלה היום במליאת חריש: חוק פתיחת עסקים וסגירתם עבר ברוב של שבעה חברי מועצה. מה כולל התיקון האחרון לחוק ומה התרחש מאחורי הקלעים עד להצבעה?
בישיבת המליאה שהתקיימה היום (ד') הצביעו חברי המליאה על חוק עזר פתיחת בתי עסקים וסגירתם (תשפ“א 2020). החוק, המוכר בשם "חוק השבת" עבר ברוב של שבעה חברי מליאה. שני חברי מועצה הצביעו נגד.
ראש העיר יצחק קשת יחד עם חברי סיעת הליברלים, עידית ינטוב ושניים מחברי סיעת בית טב, שלמה קליין ויוסי גולדמן – הצביעו בעד החוק. שלמה פרץ, מסיעת ש"ס בחריש ויוחאי פרג'י, יו"ר סיעת בית טב – הצביעו כנגדו.
צפו בסרטון:
החוק שאושר יאפשר פעילות בשבת במקרים הבאים:
- ניתן לפתוח בית אוכל, עינוג ציבורי וקיוסק ובלבד שהם באזור המוגדר (שכונת מעו"ף וקניון MORE ׂ). בנוסף, יותרו פתיחת בתי אוכל וקיוסקים בפארק המרכזי ובשכונות ברחבי העיר בהתאם לפירוט הבא: בשכונת החורש מול פארק המועצה, במרכז אודם באבני חן, ובין שכונת הפרחים לשכונת בצוותא (בשדרה, בצמוד לגינת רויטל). בהמשך, המועצה תוכל להגדיר אזורים נוספים מותרים;
- תותר פתיחת בית קולנוע, אולם מופעים ומרכז ספורט, בכל האזורים;
- תותר הפעלת מפעל חיוני שראש המועצה התיר את הפעילות בו, לאחר ששוכנע שהפסקת הפעילות תגרום לנזק כבד שאין לו הצדקה;
- בימי מנוחה, ובשאר ימות השנה, לא יחול האיסור על תחנות דלק וחנויות נוחות, בכל שעות היממה;
- בימי מנוחה ובשאר ימות השנה ניתן לפתוח מוקד למתן שירותי רפואה דחופה בקהילה בכל שעות היממה;
עוד נקבע, כי אין לשנות את הוראות החוק, אלא ברוב של שני שלישים מחברי המליאה הנוכחים בעת ההצבעה מכלל חברי המליאה.
בחוק שאושר, בשונה מהטיוטה שדלפה לפני כשבועיים, לא ניתנת אפשרות לפתוח מרכולים וחנויות. עם זאת, הוא מאפשר פתיחה של קיוסקים ובתי אוכל בשלושה מרכזים שכונתיים בעיר עצמה ובפארק המרכזי העתידי (כפי שפורט מעלה), וזאת בניגוד לטיוטה הקודמת שתחמה את פתיחת בתי הקפה והקיוסקים לפאתי העיר בלבד.
"היום נעשתה היסטוריה בחריש"
שלמה קליין ויוסי גולדמן, חברי המועצה הדתיים שתמכו בחוק קיבלו החלטה קשה. קליין הסביר את הסיבות להצבעה שלו בעד החוק: "אנחנו בסיומה של דרך לא פשוטה שעברנו יחד. בראיה שלי היתה ונשארה השמירה על קדושת השבת. כל אחד מבטא את השבת אחרת. אנו שותפים לרצון לשמור על השבת. התקדים הגדול הערב הוא היכולת לכבד ולהגיע להסכמות כשהבסיס שלהם הוא חשיבות יום המנוחה, השבת. מטרת החוק היא לא לזלזל בשבת אלא לכבד אותה. אני רואה בכך השג גדול בייחוד שידענו לעשות זאת יחד. הותקפנו כולנו, הבחירה לעשות את הדברים בהסכמה, מחזקת את ערכי השבת ומנציחה אותה והופכת אותה לערך שכולם שותפים לו".
יוסי גולדמן ציין "היום נעשתה היסטוריה בחריש – אישרנו את חוק העזר העירוני להסדרת נושא השבת בעיר. החוק הזה אמור להרבות אהבת חינם בעיר בניגוד לאופן שבו נחרב בית המקדש. אני מאמין שהחוק הזה חייב לעבור. זה שלא כולם מרוצים ממנו, משני צדי המתרס, מעיד עליו שמדובר בחוק טוב"
עוד ציין גולדמן כי "לצערי, ישנם שיקולים לא ענינים שהובילו את חלק מחברי המליאה להצבעה נגד החוק. לאורך כל התהליך התייעצנו עם רבנים בתוך חריש ומחוצה לה, והודרכנו על ידי המנהיגות הרבנית לקווים מנחים- חוק משותף שיצביעו עליו גם חילונים וגם דתיים, שמירה על צביון השבת בפנים העיר, הימנעות מהתרת מסחר גורפת וחיקוק מתוך משא ומתן ולא מתוך כפיה. לאחר שקבלנו את ההדרכות הללו, העולות בקנה אחד עם החוק שאושר מרשימה של רבנים גדולי ישראל החלו לפעול כוחות פוליטיים שאינם מונעים ממטרות כגון שמירת אחדות העם ושאינם רואים בהשררת שלום ואחווה בין כל קהילות העיר ערך עליון".
יוחאי פרג'י, חברם לסיעה של קליין וגולדמן שהצביע נגד החוק, עזב את הישיבה בטרם הסתיימה.
גם שלמה פרץ מסיעת ש"ס הצביע נגד החוק והסביר: "אנחנו בתנועת ש"ס, פועלים לפי דעת גדולי הדור ורק לפי דעתם אנו מצביעים והיא כמה שיותר לשמור על קדושת השבת במרחב הציבורי". פרץ עזב גם הוא את הישיבה לפני סיומה.
"בשורה של ראיית האחר"
שני גרינברג, יו"ר סיעת הליברלים ציינה בישיבה: "ראינו את תושבי חריש כולם לנגד עינינו. לא ניסינו לנצח אחד את השני אלא שכל ציבור יקבל את מירב הדברים האפשריים בשבילו. שבת המנוחה שלנו, (הציבור החילוני) היא שונה והיא כזו ששמה בראש סדר העדיפות שלה ספורט תרבות ופנאי. החוק הזה שמביא עימו בשורה של ראיית האחר והבנת האחר. ניסיון להשיג כמה שיותר עבורך מבלי לדרוך על האחר בדרך. זה היה תהליך לא פשוט".
גרינברג גם התייחסה לשינויים האחרונים שבוצעו בחוק ולטענה שהעלה יוחאי פרג'י בטעם עזב את הישיבה לפיה טיוטת החוק האחרונה שהוגשה להצבעה – לא נידונה: "להגיד שהחוק הזה לא נידון והתנאים בו לא נידונו זה לא נכון. דנו בכל פרט וסעיף בחוק. וזהו גרסאתו ה-51. החוק הזה עבר כנדרש. נמסר לכל חברי המליאה והתאשר לדון בו ולבצע בו שינוים עד הרגע האחרון כפי שניתן".
עידית ינטוב מסיעת ישראל ביתנו ציינה בישיבה כי הצעת החוק מתחשבת באנשים מועטי יכולת ללא רכב, נכים וקשישים ומאפשרת להם להצטייד גם בשבת במצרכים בסיסיים. עוד היא ציינה כי היא מקווה שיוכלו להתקיים בפארק העירוני לא רק אירועי תרבות במובן הסטנדרטי אלא גם פסיטבלים קולינריים.
"מערכת איזונים עדינה"
סיכם את הישיבה יצחק קשת. הצהרת ראש העיר בנושא החוק הגיעה לאחר תקופה ארוכה של שתיקה ומסע הכפשות, השמצות וביקורת אישית כנגדו.
"זהו הנושא הרגיש ביותר שחריש התמודדה איתו", ציין קשת. "לצערנו כבר תקופה ארוכה מחלוקות סביב השבת קורעות את העיר וגורמות לשנאת חינם. היום אנו עושים היסטוריה בחריש. מסדירים את היחסים הרגישים בין דתיים וחילוניים. החוק שגיבשנו מייצר מערכת איזונים עדינה בין האינטרסים והצרכים של כולם וכולם מרויחים ממנו".
קשת גם שיתף במקצת מתחושותיו בתקופה האחרונה והתייחס למערכת הלחצים העצומה שהופעלה עליו: "במשך שמונה שנות כהונתי כראש המועצה, לא נתקלתי בהתמודדות מורכבת כמו זו שהיתה סביב חוק השבת. עברתי מסכת הכפשות מהמכוערות ביותר שחוויתי אי פעם. לא תיארתי לעצמי כמה נמוך אפשר לרדת".
קשת: אם אתה חי בתפישה שכופה דעתך על האחר אתה צריך להבין שאולי חריש היא לא המקום שלך
"לא מפחד – נעשה מה שטוב לעיר הזאת"
קשת גם תקף בחריפות את המתנגדים לחוק שעשו כל שבידם כדי לחבל באישור החוק: "אין שום בעיה הלכתית עם החוק. מדובר בהוספת 'גדר' לשבת. "רוב הרבנים אמרו שצריך לסגור את העיר לחלוטין. אני ונבחרי הציבור אמרנו – לא".
עוד הוא ציין כי "אין הנהגה תורנית בחריש. זו איננה מנהיגות. ככה לא מתנהגים מנהיגים". קשת הוסיף ופירט: "הקו המנחה שלי מאז ומעולם היה שחריש היא עיר לכולם חילונים, דתיים וחרדים. ישנם גורמים בחריש שאולי לא הפנימו את המציאות בעיר. בחריש גרים יחד בהחלטה אמיצה לחיות חיים משותפים. כל מי שבא הנה קיבל החלטה לחיות יחד. יש לכך מחירים לכאן או לכאן. אם אתה רוצה שחריש תהיה פתוחה באופן מוחלט או סגורה לחלוטין – חריש היא לא המקום עבורך. אם אתה חי בתפישה שכופה דעתך על האחר אתה צריך להבין שאולי חריש היא לא המקום שלך".
תיעוד רגע ההצבעה:
קשת הוסיף ואמר שכעת תפעל הנהגת העיר לטפל בכל הנושאים האחרים שעוסקים בציביון העיר: "אנחנו ניגע בכל הנושאים הבוערים, לא נפחד לגעת בצופרים, בתחבורה ציבורית ובכל מה שנדרש". הוא הוסיף וסיפר שקיבל המון איומים על הישארותו בתפקיד וסיכם את הנושא: "אני לא מפחד לאבד את המקום שלי. אנחנו לא מפחדים, אנחנו נעשה מה שטוב לעיר הזאת".