גלידריית גולדה, שהפכה לסמל חילוני מובהק כעסק הראשון שפתח שעריו בשבת, הודיעה על החלטתה להפוך לכשרה ולסגור את הסניף בשבתות. תגובות התושבים החילונים נעות מאכזבה ועד לקריאה למרד צרכני. זכיין הסניף: "לא ביצענו מהלך כנגד אחד המגזרים בעיר, לא בפתיחת העסק ולא כעת. גלידריה היא עסק כלכלי, זה לא רק אג'נדה"
סניף רשת הגלידה 'גולדה' שנפתח ביוני 2019 קיבע בשנתיים שחלפו את מעמדו כסמל חילוני בעיר החדשה. פתיחת הסניף בקניון פרצה לראשונה את החוק הלא כתוב על איסור פעילות מסחרית בשבת בעיר והגלידריה היתה הראשונה שהצהירה כי בכוונתה לפעול שבעה ימים בשבוע. עבור הציבור החילוני בעיר שציפה למקומות פנאי, בילוי והסעדה מבלי לצאת מן העיר היתה זו בשורה של ממש.
עם זאת, פתיחתה של 'גולדה' לפעילות בסופי השבוע הציתה ויכוח סוער בעיר בין המגזרים השונים ובעלי העסק נאלצו להתמודד עם מחאות בודדות מקרב הציבור הדתי שזעם על פתיחת עסק ביום המנוחה. מנגד, זכורה נהירת מחאה של הציבור הלא דתי בעיר לחזק את ידיהם של הזכיינים ומתוך מטרה לעודד את המשך הפעילות העסקית בשבת בעיר.
"אנחנו כמובן מכבדים את כולם, אך כרגע בחרנו לפתוח בפורמט של שבעה ימים בשבוע. אם נראה בהמשך, שיש ביקוש, לא מן הנמנע שנשקול לפתוח סניף נוסף בעיר למי שחשוב לו לקנות מעסק שומר שבת", ציין אז מנהל החנות ניב לוי שבועות ספורים לפני הפתיחה החגיגית.
היום (ראשון) לאחר למעלה משנתיים של פעילות פרסם זכיין הסניף הודעה המבשרת על שינוי כיוון, גם אם שונה מזה שהתכוון אליו לפני שנתיים: "אחרי תקופה ארוכה של התלבטויות, קיבלנו החלטה להפוך לסניף כשר", נכתב היום בעמוד הפייסבוק העסקי. "ההחלטה לא הייתה קלה. לקחנו בחשבון שיקולים כלכליים, תפעוליים ואישיים", ציינו בהודעה.
"אף גורם דתי לא כפה עלינו את ההחלטה"
מהם אם כן השיקולים שהובילו להחלטה? "זה מכלול של דברים", מפרט לוי. "חשוב לי להדגיש, כשהחלטנו לפתוח במשך כל ימות השבוע בתחילת הדרך לא היה קשר כלל לסוגיית הדתיים והחילונים בעיר, לא ביצענו מהלך כנגד אחד המגזרים בעיר, לא בפתיחת העסק ולא כעת", הוא מדגיש.
לוי מציין כי פעילות המתחם הקניון בכללותו היוותה שיקול בהחלטה: "בסופו של דבר אנחנו היינו העסק היחיד שפעל במרכז המסחרי בימי שישי בערב. 'מקדונלדס' היו סגורים ועבדו רק בשבת. למתחם יש כוח מסוים והשפעה של חנות אחת על אחרת ואנחנו היינו שם לבדנו. יתרה מכך, אם תעיין בשעות הפתיחה של המתחם תגלה שעל פי המידע הרשמי שמפורסם, המרכז סגור בשבת.
"בנוסף, היו אלה שיקולים כלכליים, עלויות של עובדים, המשתכרים בתעריף גבוה יותר בסופי השבוע. זו לא החלטה שהתקבלה היום בבוקר. אני ישן על זה חודשים. עשינו ניתוחים הן ברמת הסניף והן ברמת הרשת יחד עם רואי חשבון והגענו למסקנה מה יותר כדאי. בסופו של דבר, עיקר העבודה בחריש היא מצאת השבת עד כניסת השבת", מסכם לוי.
אני חייב להפריך את השמועות שרצות מרגע שהוצאנו את ההודעה. אף גורם דתי לא כפה עלינו את ההחלטה או דרש מאיתנו לשנות משהו. זה לא קרה
נוסף על ההסבר המפורט מתייחס לוי לתהודה שנשמעה בעיר: "אני חייב להפריך את השמועות שרצות מרגע שהוצאנו את ההודעה. אף גורם דתי לא כפה עלינו את ההחלטה או דרש מאיתנו לשנות משהו. זה לא קרה. כל השיח סביב מהלכים של הדתה פשוט לא נכון. אין גם שום השפעה מכיוון היזם, הוא יושב על הגדר ומאפשר לעסקים לבחור אם לפעול בשבת או לא".
למרות הטענות על שיקולים כלכליים בלבד, לוי מודע לעובדה שהפך לאייקון חילוני בעל כורחו. "לא רצינו להיות סמל. העובדה היא שהיינו ראשונים. היזם איפשר לנו ופתחנו בשבת, זה הגיע מהחלטה טבעית פנימית ללא הקשרים אחרים. ברגע שראינו שהמתחם לא מתפתח לכיוון הזה החלטנו לשנות. "חשוב להבין, גלידריה היא עסק כלכלי, יש פה משפחות שמתפרנסות. זה לא רק אג'נדה. כמובן שנרצה לשמר את קהל הלקוחות החילוני בעיר בדיוק כמו שלאורך כל הדרך קיבלנו בברכה את הלקוחות הדתיים שקונים בגולדה למרות שאנחנו עובדים בשבת, מתוך ידיעה שהחומרים שלנו כשרים".
הקריאה של לוי לשמירה על הלקוחות החילונים אינה סתמית. תגובות התושבים החילונים למהלך רבות ונעות בין אכזבה לכעס ולקריאה למרד צרכני.
א' תושב חריש, שייך לציבור המאוכזב והכועס: "מעתה ואילך לא אפקוד את המקום. אני כרגע לא הולך לקנות ממנו בכלל. לטעמי הציבור החילוני צריך להתאגד ולבטא קול אחיד כנגד החלטות כאלו. רק אז יבינו שכוח הקנייה של הציבור החילוני חזק בהרבה מכל מגזר אחר בעיר. גולדה מרגישה שהיא יכולה לפעול כך רק מהנטייה לחשוב שהציבור החילוני לא יילחם בחזרה. הרי רמת המחירים של הגלידריה הזו לא נמוכה בלשון המעטה ולא פונה לכלל שכבות האוכלוסיה. זה די ברור שהציבור החילוני בעיר הוא קהל הלקוחות המובהק שלהם", מפרט א'.
גם דריה מסיקה מצטרפת לקריאה לחרם: "חיכיתי לראות מתי ייצא הפוסט הזה ורק בשביל להודיע לכם שאותי ואת משפחתי הפסדתם גם במהלך השבוע! אני גאה במי שמצביע ברגליים ולא מוכן לספוג יותר ולא יגיע יותר אליכם. פשוט לא מגיע לכם. לאחר כל המלחמות שעברנו בשבילכם- לא מגיע לכם!!! אנחנו את הכסף שלנו בשבת נוציא בחוץ! כנראה שלמקומות בחוץ כן מגיע להרוויח"!
השפעה ארוכת טווח על יישום חוק השבת
סגירתה של גלידה גולדה בשבתות יחד עם פתיחתו של קפה גרג הכשר במתחם הקניון מעוררת דאגה בקרב הציבור החילוני. "הגלידריה מיוזמתה החליטה להפסיק לפעול בשבת באחד המקומות היחידים בעיר בהם הותרה פתיחה בסופי שבוע. קיבלת החלטה כזו? חביבי, בוא ותפנה את המקום ותפתח במקום אחר בעיר", מסביר א' שהיה מתומכי מחאת הגלידה עם פתיחת הסניף. "הרי אם הייתי אני פותח עסק בדרך ארץ בסופי שבוע הייתי, בהתאם לחוק השבת, צריך או להתיישר לפי ההחלטה או להעתיק את מקומי. כך צריכים לעשות כעת בעלי 'גולדה'".
רועי זך, תושב מודאג נוסף, חושש מהפיכת "חוק השבת" שמסדיר את פתיחת העסקים בעיר בסופי השבוע לריק מתוכן: "על פי חוק השבת האיסור על בית אוכל, עינוג ציבורי וקיוסקים לא יחול במספר מקומות שהוגדרו מראש, ובהם הקניון בכניסה לעיר, הפארק העירוני העתידי ורצועת מסחר עתידית בקצה שכונת המעו”ף. כמו כן, הקאנטרי העתידי יוכל להיות פתוח בשבת. אין קאנטרי, אין פארק עירוני ובמעו"ף יש חול וחול. אז נשאר רק לרוקן את הקניון והופ, יש חוק שבת אבל לא כזה שעובד".
מנגד, יש מי שלא מבין את התגובות של הציבור החילוני: "הרבה אנשים כותבים 'די לכפייה! אנחנו נעבור לסניף אחר כמחאה, נעשה חרם'. לא מבין מי כופה פה על מי, הסניף בחר מרצונו החופשי להפוך לכשר! אתם אלו שמנסים לכפות את רצונכם ומוחים נגד בחירה חופשית של החברה להיות כשרה. מה קרה לחופש הבחירה? לכבד את השונה? אם זה לא היה קשור לדת ומבחירה כלכלית החברה הייתה מפסיקה לעבוד יום אחד גם הייתם עושים חרם? כמה צביעות…", סיכם תושב העיר במספר שורות את הדעה שכנגד.
לקריאה נוספת: חוק השבת: מה מותר לפתוח, מה אסור והיכן?
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!