בהרשמה לאירועי התרבות של המועצה חוייבו תושבי חריש לענות גם על שאלת 'מגדר'. בעקבות פנייה של מערכת חריש 24, הסירה המועצה את השאלה. עו"ד ענת נומקין: "תכנון אירועי תרבות בהתאם להעדפה מגדרית הוא פסול"
חן רזניק-מורן, תושבת חריש, קנתה באתר המועצה כרטיסים למופע הקיץ של אביתר בנאי ונתקלה בשאלה חריגה בתהליך הרישום, שאלה שבדקה מהו המגדר שלה. "לא הבנתי מה הקשר בין הרשמה להופעה בחריש לבין המגדר שלי. למה זה משנה אם אני זכר, נקבה או אחר?" תהתה רזניק-מורן והוסיפה: "ומילא אם זה היה שדה רשות, אבל זה היה חובה, וזה הזוי בעיניי. יש פה תחושה לא טובה של חוסר שקיפות לגבי איסוף מידע על תושבים".
גלישה באתר המועצה אימתה כי שאלת המגדר היא אכן שאלת חובה בהליך הרישום לאירועי הקיץ השונים שארגנה המועצה, היא מופיעה אפילו באירועי תרבות ומופעים לקטנטנים.
בבדיקה השוואתית שערכה מערכת חריש 24 באתרי הרשמה של עיריות ומועצות כדוגמת באר שבע, בית שמש, לוד, פתח תקווה ורעננה לא נמצאה בהליך הרישום למופעים, שאלה דומה.
דוברות חריש שנדרשה לשאלה מסרה בתשובה: "השאלות המופיעות בעת מילוי הזמנת הכרטיסים נועדו לבחון מבחינה סטטיסטית את העדפות התושבים על פי מספר פרמטרים. הנתונים הללו ישמשו את הרשות בלמידה לקראת בניית תכניות הקיץ הבא ותכנית התרבות השנתית. כל המידע שנאסף מהשאלון נועד לצורכי העירייה לטובת למידה ומחקר על צרכי והעדפות התושבים בעיר בלבד".
אפליה מגדרית
לדברי עו"ד ענת נומקין, העוסקת בתחומי לשון הרע והגנת הפרטיות עצם הופעתה של השאלה כשאלת חובה כשהיכולת לקחת חלק באירועי התרבות בעיר מותנית בתשובה אליה מפלה בין מי שמוכן למסור את הפרטים הללו לבין מי שאינו מוכן.
"במובן זה, יתכן וישנה פגיעה מסויימת בפרטיותו של הפרט אשר מעוניין לקחת חלק באירועי התרבות בעיר אך אינו מעוניין לענות על השאלה כלל וכלל מטעמיו שלו. או אז, האפשרות לקחת חלק באותם אירועים למעשה נשללת ממנו ואז אותו פרט מופלה מעצם סירובו".
"יחד עם זאת", מציינת עו"ד נומקין "הכללה מגדרית היא לעיתים הפליה מגדרית בבסיסה, בפרט אם אותה הכללה מגדירה מדיניות וסדר יום ציבורי".
כלומר?
"בניית לוח אירועי תרבות המתבסס על העדפה מגדרית שהוסקה מאיסוף נתונים כזה או אחר היא בעייתית. ישנן נשים שחובבות כדורגל למשל, תחום שמוכר כאהוד יותר על גברים ועל אותו משקל ישנם גברים שאוהבים לסרוג".
"הטעם להפליה מצוי בעובדה שאי אפשר על בסיס נתונים מגדריים, לקבוע שרוב נשי או גברי בעיר הוא בעל העדפות תרבותיות כאלה או אחרות".
"חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים אמנם קובע סייג, לפיו לרשות מקומית מותר לבצע הבחנה מותרת במידה הנדרשת לביצוע תפקידיה או הפעלת סמכויותיה, לטובת כלל תושביה, אך יש לנמק היטב את נסיבות ההבחנה כאמור".
ניהול מאגר מידע
התשובה הלקונית של המועצה הראתה כי כך או אחרת, מידע נאסף על תושבי חריש בהליך הרישום העצמי. לדברי עו"ד נומקין לאור העובדה כי תשובת המועצה מאשרת כי מדובר במידע שנאסף על ידה, הרי חוק הגנת הפרטיות קובע כי ככל שמדובר ב'מידע רגיש' (שאלה מגדרית בהחלט עונה על הגדרה זו) ישנה חובה להיות בעל רישיון לניהול מאגר".
על פי חוק, כל גוף שאוסף מידע על אנשים חייב להיות מורשה לנהל מאגר מידע ולהיות רשום בפנקס מאגרי המידע שמנהלת הרשות להגנת הפרטיות. מבדיקה במאגר עלה כי לעיריית חריש אין הרשאה לנהל מאגרי מידע.
פנינו שוב לדוברות וקיבלנו תשובה עדכנית: "נושא המאגר נמצא כרגע בתהליך רישום מתקדם בהובלת היועץ המשפטי של הרשות. לגבי שאלת המגדר, היא הורדה מתהליך הרישום מכאן ולהבא".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!