תחזוקה ירודה בחדרי האשפה של מתחם 'סוהו' גרמה לעירייה לשלוח מכתב התראה לבעלי העסקים ולדרוש מהם לדאוג לניקיון המתחם הפרטי. בעלי העסקים ביקשו בתגובה להגדיל את תדירות פינוי הפחים ולקבל סיוע של עובדי העירייה במטלות הניקיון. עיריית חריש: אנו מצפים מבעלי החנויות לקחת אחריות על המרחב הפרטי שלהם"
סוגיית פינוי האשפה עלתה לאחרונה לכותרות בעיר: תלונות של תושבים, תיעוד פחי אשפה גדושים להתפקע וטענות על תדירות פינוי נמוכה נשמעו לא אחת ברשתות החברתיות. עוד התברר כי חלק מן הטענות היו מוצדקות. פיילוט לפינוי אשפה שערכה המועצה בנושא התברר כלא מוצלח וגרם לעירייה לחזור למתכונת הקודמת. "שגרה שבה פחים רבים עולים על גדותיהם היא מצב שלא אשלים איתו בשום אופן. לא הייתה שגרה כזו בעבר ולא תהיה כזו בעתיד. נקודה". הצהיר קשת בהודעה שפרסם. הצהרה תקיפה זו, כך נראה, חלה גם באכיפת הסדר והתברואה בשדרת דרך ארץ.
העירייה דורשת תחזוקה נאותה
גורמים במועצה שביקרו בחודש האחרון בחדרי האשפה והמיחזור המשותפים לכלל העסקים במתחם סוהו (דרך ארץ 49-39) קבעו כי הם אינם מתוחזקים כראוי ומהווים מפגע וסכנה סביבתית ובריאותית לציבור.
במכתב התראה ששיגרה המועצה לבעלי העסקים במתחם, הציגה הראשונה בקשה לסילוק המפגע באופן מיידי והציבה שלוש דרישות: ניקיון מלא של חדרי האשפה ופינוי פסולת קרטונים למיחזור, פינוי פסולת מיחזור הקרטון שבמתחם העסקים ובחדר האשפה ושטיפת חדרי האשפה בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
"ככל שלא תעשו כן, תהיה המועצה רשאית לבצע את המבוקש בעצמה תוך חיוב בעלי העסקים בהוצאותיה לרבות הטלת קנסות ועד כדי הוראה על סגירת העסק. ניתנת לכם בזאת 48 שעות על מנת לטפל בסילוק המפגע כמבוקש", לשון המכתב.
בלי חברת ניהול
האחריות על הסדר והניקיון לאורך שדרת דרך ארץ מתחלקת בין הרשות המקומית לבעלי העסקים. השטח המקורה (הקולונדות) הוא באחריות העסקים, ואילו השטח הפתוח, נתון בידי המועצה שאחראית גם על פינוי האשפה מן השדרה. במתחמים עסקיים כדוגמת 'חנן מור' או 'נתיב פיתוח' מפעילים בעלי העסקים חברת ניהול המטפלת בנושאי ניקיון ותברואה, ואף בקיום קשר שוטף מול המועצה. דגש מיוחדת שמות חברת הניהול על ניקיון חדרי האשפה, שמהווים שטח פרטי של בעלי העסקים.
עם זאת, במתחם סוהו שנבנה על ידי ג'יי הנדסה והחנויות בו נמכרו לבעלי העסקים, לא פועלת חברת ניהול. 28 עסקים פועלים כיום במתחם במגוון רחב של תחומים: תמרוקים, מוצרי חשמל, הלבשה ומספר גבוה יחסית של עסקי הסעדה ומזון.
לרשות כל העסקים במתחם עומדים שני חדרי אשפה עם מספר פחים גדולים, וחדר שלישי המשמש כמתקן אחסון לקרטונים. בעיות של אשפה המושלכת מחוץ לפחים, צחנה ותברואה לקויה עד כדי סכנה בריאותית, עלו לא אחת בעבר. ניכר כי כעת פקעה סבלנותה של הרשות המקומית אשר החליטה לדרוש מבעלי העסקים לתחזק את המקום כיאות. עיקר הבעיה, כך נראה, מתמצה בשימוש לקוי הכולל חסימת הפחים על ידי קרטונים שאינם מושלכים אל המקומות הייעודיים לכך ובהתאם, השלכת אשפה לרצפה.
משיחות עם בעלי העסקים במתחם עולה כי דרישת העירייה לא הפתיעה אותם. למרות זאת, רבים הביעו מורת רוח משינוי המדיניות ומהרוח החדשה שנושבת מבניין העירייה.
דרישה בלתי סבירה?
במכתב ששיגרו עורכי הדין אוהד לפידות ומיכאל ליטווק, המייצגים את בעלי העסקים במתחם סוהו, הביעו לקוחותיהם הסתייגות מחוסר רגישות המועצה כלפי מצבם של העסקים: "מרשינו מעוניינים בהידברות ובהסדרת המצב אך איומים בהטלת קנסות וסגירת עסקים אשר גם כך מצבם הכלכלי קשה, וביחוד בתקופה זו, בוודאי אינה הדרך הראויה. מצב העסקים בחריש הינו גבולי ביותר, ורבים מבעלי העסקים מתמודדים עם קושי כבד ביותר", ציינו עורכי הדין במכתבם.
עוד הם כתבו: "הדרישה של העירייה כי מרשיי הם אלו שיפנו את הקרטונים הינה בלתי סבירה בעליל: לשם מה מרשיי משלמים ארנונה עסקית אם בעלי העסקים אחראים על פינוי הקרטונים? אנו מוצאים דרישה זו בלתי סבירה בעליל, ונוגדת את המחויבות הראשונה במעלה של עירייה כלפי מי שמשלם את הארנונה והיא: פינוי האשפה".
לטענתם, הפיתרון הינו הגדלת התדירות של פינוי הפחים ופינוי הקרטונים, וכן הגדלה משמעותית של הפחים הטמונים, התקנת פחים לאשפה של עוברים ושבים במתחם. "מדוע במתחמים אחרים העירייה דאגה לפחים מוטמנים, לפחי מיחזור, לקרטוניה, וכן לפחים להולכי רגל, ובמתחם בו מצויים מרשינו היחס הוא נחות – או כלל לא קיים, וזאת בצורה לא סבירה?" טענו בעלי העסקים.
"יעריכו מאוד את ההירתמות של העירייה"
מבדיקת מערכת 'חריש 24' בשטח ולאחר שיחות עם בעלי עסקים במתחמי מסחר אחרים לאורך שדרת דרך ארץ עולה כי בניגוד למצוין במכתב, גם במתחמי המסחר האחרים פועלים חדרי אשפה עיליים ולא מוטמנים. עוד ציינו בעלי עסקים אחרים כי התשלום לחברת הניהול שדואגת לניקיון הוא הכרח לתחזוקה ראויה של חדרי האשפה והמתחם בכללותו.
לעומתם, ציינו בעלי העסקים במתחם סוהו כי גם כעת ועל אף הביקורת, הם אינם מתכוונים לשכור חברת ניהול בשל העלויות הגבוהות. במקום זאת, הם מתכננים להקים ועד שירכז את פעילות התברואה באופן מוסדר.
עורכי הדין סיכמו את בקשותיהם במכתב וציינו: "דומה כי התקנת פחי אשפה ומיחזור, הגברת תדירות פינוי האשפה, הקרטוניה ופחי המחזור וכן, כי עובדי התברואה מטעם העירייה יסייעו בעבודת הניקיון השוטפת ברחוב הסמוך למתחם ובמתחמי השלכת הפסולת, תהווה עזרה גדולה וסיוע משמעותי לבעלי העסקים, אשר יעריכו מאוד את ההירתמות של העירייה לסייע לעסקים ולכלכלה המקומית במיוחד בימים קשים אלו".
מדובר ברחוב ראשי והרשות לא יכולה להתעלם מהאשפה הנערמת. יוצא, אפוא, שהרשות נאלצת להשקיע מזמן עובדיה וממשאביה שלא לצורך על מנת לבצע עבודות בשטח פרטי
מעיריית חריש נמסר: "מתחם החנויות ג'י הנדסה הוא מתחם פרטי (כמו מרכז קניות פתוח), ועל בעלי העסקים לדאוג לניקיון חדרי האשפה, פינוי קרטונים והצבת מתקנים לקרטונים – וכן ניקיון של המתחם (מתחת לקולונדות). אחריותה של הרשות במתחם פרטי היא אך ורק פינוי האשפה מהפחים בחדרי האשפה. בגלל תחזוק ירוד של חדרי האשפה והעובדה שפעמים רבות האשפה מושלכת לרצפה, עובדי התפעול והניקיון של הרשות נאלצים לא רק לפנות את האשפה – אלא גם לנקות אותם ולהכין אותם לפינוי האשפה של חברת התברואה. מדובר ברחוב ראשי והרשות לא יכולה להתעלם מהאשפה הנערמת. יוצא, אפוא, שהרשות נאלצת להשקיע מזמן עובדיה וממשאביה שלא לצורך על מנת לבצע עבודות בשטח פרטי. לפיכך, לפני כל פינוי אשפה ניתנת התראה לבעלי החנויות לפנות בתוך 48 שעות את הקרטונים ולהכין את חדרי האשפה לפינוי אשפה. יודגש כי מתחמים מסחריים אחרים בחריש מתנהלים על ידי חברת ניהול, ושם הבעיה לא קיימת. אנו מצפים מבעלי החנויות לקחת אחריות על המרחב הפרטי שלהם".