עוד ועוד דירות של יזמים בחריש מופנות לשוק השכירות לטווח ארוך בעידוד המדינה. מהם היתרונות והחסרונות בשכירות ארוכת טווח, למי זה מתאים וכיצד זה משפיע על שוק השכירות בעיר שלמעלה מארבעים אחוזים מתושביה מתגוררים בשכירות?
על פי נתוני עיריית חריש כ-44% מתושבי העיר מתגוררים בה בשכירות. מומחים מעריכים כי בשוק השכירות המקומי מתבצעות למעלה מאלף עסקאות מדי שנה וכי הענף מגלגל מיליוני שקלים בשנה.
עד לאחרונה, פעלו בעלי הדירות הפרטיים בחריש לבדם בשוק השכירות המקומי. בתקופה האחרונה החלו יותר ויותר חברות יזמיות הבונות את הפרוייקטים בעיר להציע דירות באופן ישיר לשוכרים, בהסכם לטווח ארוך ובמחיר קבוע. חברת 'דונה' היתה הראשונה בעיר שהציעה למעוניינים לשכור דירות בפרויקטים בבעלותה, בשכונות החורש והפרחים. ההסכם כלל שכירות לשנתיים ובהמשך התרחב לשנתיים עם אפשרות הארכה לשלוש שנים נוספות. שתי קהילות הגמלאים המתגוררות בעיר בשכונת הפרחים, היו בין הראשונות שניצלו את העסקה החדשה והתקשרו ישירות מול היזם בהסכם מסוג זה.
בשנה האחרונה יזמים נוספים כדוגמת 'קבוצת מור', 'שפיר מגורים' ו'שיכון ובינוי' מציעים לשוכרים הסכמים דומים. את היוזמה למהלך מקדם משרד הבינוי והשיכון בניסיון לצנן את שוק הנדל"ן הרותח ולאפשר למי שידם אינם משגת לרכוש דירה, לגור בשכירות בתנאים נוחים ולמשך זמן ארוך מהרגיל בתנאי התקשרות בשוק הפרטי. יזמים שלוקחים חלק בתכנית זוכים להטבת מס ובתום תקופת השכירות שנקבעה מוכרים את הדירה.
לירון כרמון מנהל רי/מקס חריש מסביר כי לתפישתו יזמים שלוקחים חלק בתכנית מביעים אמון בחריש. "היזמים מעריכים שמחירי הנדל"ן בחריש יעלו בצורה משמעותית בעתיד והעיר תתפתח בכיוון חיובי ולכן הם בוחרים להשכיר את הדירות לטווח הארוך. המדינה מעניקה הטבות משמעותיות ליזמים להיכנס לפרויקטים להשכרה לטווח הארוך מתוך רצון להציף את שוק הנדל"ן בדירות להשכרה לטובת זוגות צעירים ומשפחות שלא יכולות לרכוש דירה. עבור היזמים זהו מצב של Win-Win, גם ליהנות מהטבות מהמדינה וגם להרוויח בתקופה הזו את התשואות על הדירה".
מאגר של 200 דירות קבלן להשכרה
להערכתו של כרמון בחריש ישנן כיום למעלה מ-200 דירות המוקצות לשכירות לטווח ארוך בעיקר בשכונות הפרחים ובצוותא. טלי כהן, סמנכ"לית שיווק בחברת שפיר מגורים חושפת נתונים דומים: "בשכונת בצוותא הוצעו 289 דירות להשכרה ארוכת טווח וכיום נותרו 189 דירות של שלושה עד חמישה חדרים, דירות גן ופנטהאוזים להשכרה".
כהן מסבירה כי חוזה השכירות נחתם לשנתיים עם אופציה לשנה נוספת ועם אפשרות להאריך את השכירות לתקופה של עד חמש שנים. "מדובר בחוזה שכירות ארוך טווח ללא עלייה בדמי השכירות לכל אורך התקופה", היא אומרת. כרמון מדגיש על פי הרשאת משרד הבינוי והשיכון, רשאי הקבלן להשכיר את הדירה לפרק זמן מוגבל של כחמש עד שבע שנים לכל היותר, ולאחריו הדירה חייבת להימכר.
"היתרונות בשכירות לטווח ארוך הם ברורים", מסביר כרמון, "הדייר נהנה משקט וביטחון ומשכירות ארוכת טווח ללא עלייה בדמי השכירות לאורך התקופה. מנגד, יש לציין כי דירות כאלה הן לרוב דירות קבלן סטנדרטיות ללא תוספות מיוחדות, להבדיל מדירות של בעלי נכס פרטיים שעשויות להיות משודרגות ומעוצבות יותר, כך שצריך לקחת גם את זה בחשבון".
דמי שכירות זולים יותר
עיון ב "לוח דירות חריש" מגלה כי מחירי השכירות של דירות ארבעה חדרים נעים כיום בין 2,500-2,800 שקלים. דירות חמישה חדרים מושכרות במחירים הנעים בין 2,800-3,200 שקלים. על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה, מחירי השכירות בארץ נבלמו בשנת 2020 ועלו רק ב-1%. למרות זאת, עבור שוכרים רבים, ההתמודדות עם העלייה המתמדת במחירי השכירות ואי הוודאות הנילווית לה אינה קלה.
ההתקשרות מול יזם בשכירות ארוכת טווח פותרת את הבעיה. "ככל שההתחייבות היא לשכירות ארוכה יותר כך התנאים שיקבל השוכר יהיו אטרקטיביים יותר", מסביר כרמון. "מי ששוכר דירה לטווח ארוך עשוי ליהנות מדמי שכירות נמוכים בכ-200 עד 500 שקלים בהשוואה לדירות זהות המוצעות לשכירות על ידי אנשים פרטיים. בנוסף, היתרון משכירות ישירה מקבלן הוא מענה שוטף והדוק יותר לתיקון ליקויים מצוותים שעובדים בשטח. לקבלן יש אינטרס שהדירות יתוחזקו כמו שצריך כי בסופו של יום, הוא יצטרך למכור את הדירות. בחלק מהחוזים ישנו סעיף שמחייב את השוכרים לדווח מיידית על כל ליקוי שיש בדירה. מלבד הפרט הזה, חוזי השכירות אינם שונים באופן מהותי ביחס לחוזי שכירות עם לקוחות פרטיים", הוא מסכם.
המחיר קבוע, משך הזמן מוגבל
למי מתאים אם כן מתווה השכירות לטווח ארוך? "לרוב מדובר בתושבים שלא מתכוונים לרכוש דירה בשנים הקרובות. חלקם בעלי דירות בישובים אחרים שבאים לשכור דירה בחריש", מציין כרמון. "אלו הרואים עצמם חיים בשכירות תקופה ארוכה יבחרו בדירות שנותנות להן את הבטחון והיציבות המיטבית ויבחרו בהסכמי שכירות ארוכי טווח".
חבר קהילת הגמלאים ארנון הראל שכר דירה מחברת דונה ברחוב צבעוני בשכונת הפרחים. הראל יחד עם עוד שמונה דיירים בני הגיל השלישי חתמו לפני כשנה על הסכם שכירות לתקופה של שלוש שנים עם אפשרות הארכה בשנתיים נוספות. בתום התקופה יאלצו חברי קהילת הגמלאים לפנות את דירתם ולמצוא דירה אחרת. הראל מספר כי החוזה עליו חתמו היה סטנדרטי ולא כלל הצעה ששונה מהותית בעלותה ממחירי השכירות הנהוגים בעיר. "הייתי רוצה לחתום לתקופה הרבה יותר ממושכת אבל החוזה לא מאפשר זאת. לאנשים צעירים יותר, מעבר דירה אחרי חמש שנים לא יהיה אירוע נורא אבל עבורנו, קבוצה שגילה החציוני הוא 70, יהיה זה מאוד לא סימפטי לעבור שוב דירה בלשון המעטה".
כהן מאמינה שקהל היעד לדיור להשכרה מיזמים הוא משפחות המתגוררות בחריש ובערים הסובבות, וזוגות צעירים בתחילת דרכם, שעדיין ידם אינה משגת לרכוש דירה. "שכירות מאפשרת גמישות גבוהה יחסית הנדרשת בעולמנו כיום. צורת החשיבה השתנתה, כיום פחות אנשים מעוניינים במחויבויות כלכליות כבדות וגם לא רוצים לקשור עצמם לנכס אחד. כל זאת משתלב עם מגמת עליית המחירים ומביא לציבור רחב שמעדיף שירותים ולא נכסים. עבורם אופציית הדיור להשכרה לטווח ארוך היא מושלמת", ציינה כהן.
כרמון מבהיר למי בוודאות התקשרות כזו אינה מתאימה: "ישנם שוכרים רבים שמגיעים לשנה-שנתיים ללמוד ולהכיר את העיר. הם אינם מחפשים התקשרות ארוכת טווח".
מודל שלא פוגע במשקיעים
האם כניסתם של היזמים לשוק השכירות המקומי משנה את הלך הרוח בשוק הנדל"ן בעיר? כרמון מתרשם שלא: "ההעדפות הן אינדיבידואליות והלקוח בוחר את מה שחשוב לו על פי אמות מידה של מיקום, נוף וכיווני אוויר. פחות חשוב לו אם בעל הנכס הוא לקוח פרטי או קבלן". ניכר כי גם בעלי הנכסים בעיר שמציעים את דירותיהם להשכרה חשים בטוחים מול התחרות כנגד היזמים.
אליה, בעל דירה בעיר, הצליח למצוא שוכר תוך מספר ימים לאחר שפנה למתווך. דמי השכירות אותם דרש היו גבוהים בכ-300 שקלים לחודש מול דירה דומה שמציע קבלן באותה שכונה. "הדירות של הקבלן מגיעות עם מיזוג מרכזי בלבד, ללא רשתות ובסטנדרט הבסיס. אני הצעתי מזגן בכל חדר וזה חוסך עלויות באופן משמעותי. מהיכרות עם המתרחש בשכונה ומשיחות עם דיירים אחרים, עולה הרושם שהשוכרים מבעלי דירות פרטיות מקבלים מענה מהיר ויעיל יותר במקרים של תקלות. הרבה יותר נוח וזמין לעמוד בקשר עם אדם פרטי ולא עם נציגים של חברה", מסביר אליה.
גם תום, שהשכיר לאחרונה דירה בבעלותו, מעיד כי לא חווה קשיים בתהליך ומצא דיירים תוך שבועיים בלבד. "השוכרת שלי ראתה דירות גם אצל הקבלן וסיפרה שתנאי החוזה מולם היו נוקשים למדי בכל הקשור לשינויים בדירה, גם אם מינוריים בלבד, כמו צביעה או חורים בקירות. לכן על אף הפרש של 300 שקלים בדמי השכירות היא העדיפה לשכור ממני. חתמנו חוזה לשנה עם הבטחה מילולית בלבד ששכר הדירה לא יעלה בתום התקופה", הוא מסכם.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!