קיץ 2020 יזכר בהיסטוריה הצעירה של חריש כמועד בו עברו להתגורר, לראשונה בעיר, זוכי תכנית 'מחיר למשתכן'. למעלה מ-1,500 משפחות זכו בדיור בר השגה ובמחיר מופחת לדירה בפרוייקטים שונים בעיר. סיכום ביניים
פרויקט הדגל של משרד הבינוי והשיכון, 'מחיר למשתכן', הושק בשנת 2015 במתכונתו המורחבת ותחת שרביטו של שר הבינוי והשיכון דאז, משה כחלון. במסגרת התכנית הוצעו מגרשים ליזמים בחריש ואושרו פרוייקטים למגורים, שזכו לביקוש גבוה מצד זכאי משרד השיכון.
כניסתו של יעקב ליצמן לתפקיד שר הבינוי והשיכון, שהתרחשה בחודשים האחרונים, חוללה שינוי במדיניות המשרד. ליצמן הודיע כי לא ימשיך את תכנית 'מחיר למשתכן', אולם עד לכינונה של תכנית חדשה שתזכה לאישור הממשלה עשוי לחלוף עוד זמן לא מועט. כך או כך, תכנית 'מחיר למשתכן' תמשיך ללוות את הזוכים ואת ענף הבנייה בארץ בשנים הקרובות.
ביקוש גבוה בחריש
בחודשיים האחרונים החלו להתאכלס הפרויקטים הראשונים של תכנית 'מחיר למשתכן' בחריש. חמישה פרוייקטים שונים נבנו עד כה במסגרת תכנית מחיר למשתכן והם זכו לביקוש גבוה מצד הזוכים. רוב יחידות הדיור בפרוייקטים השונים נמכרו. בנייני המגורים בתכנית 'מחיר למשתכן' בחריש מתרכזים בשלוש שכונות בלבד: מעו"ף, הפרחים ובצוותא.
עוד מתוכננים שני פרויקטים נוספים, האחד, פרויקט "HIGH באור המזרח״ של היזם ליאם נחמיאס שטרם קיבל היתר בנייה, והאחר, בשטח שצמוד לו, שעבורו פורסם מכרז של רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון שטרם נסגר.
שכונת מעו"ף: מעוז 'מחיר למשתכן' בחריש
שלושה פרוייקטים של תכנית 'מחיר למשתכן' מרוכזים בשכונת מעו"ף. כלל יחידות הדיור בשכונה, שעתידה להיות לב ליבה המסחרי הפועם של העיר, נבנו במסגרת התכנית.
חברת 'דונה' בנתה בשכונת מעו"ף שני פרוייקטים. הראשון, פרויקט של 6 בניינים הכולל 208 יח"ד המצוי בשלבי אכלוס מתקדם. השני, הכולל 248 יחידות דיור, מוקדש גם הוא ברובו לזוכי ההגרלות בתכנית מחיר למשתכן. חלק מן הדירות נמכרו לזכאי משרד השיכון ללא הגרלה. טופס 4 טרם התקבל לפרוייקט זה. כלל הדירות בשני הפרוייקטים נמכרו.
הפרוייקט השלישי בשכונה שייך ל'אחים אוזן'. בפרוייקט 6 בניינים, הכוללים 206 יחידות דיור וחזיתות מסחר בשני בניינים, והוא נמצא בשלבי אכלוס מתקדמים. גם בפרוייקט זה נמכרו כל הדירות.
אוהד אסרף, מחברת 'ארי מגורים ג 4', חברת שיווק שמלווה את חברת שפיר ואת שני הפרוייקטים של דונה בחריש ומעניקה ליווי לרוכשים בתכנית מרגע הזכייה ועד הרכישה בפועל, מציין כי מחירי דירות 4 חדרים בחריש, שנמכרים דרך מחיר למשתכן, נעים סביב ה-870-850 אלף שקלים ואילו מחירי דירות 5 חדרים נמכרים במיליון עד 1.1 מיליון שקלים.
מחירים אלו הם לפני המענק בסך 40 אלף שקלים שניתן לרוכשים והם מגלמים הנחה של 200-150 אלף שקלים לעומת מחיר הדירות בשוק החופשי. "בדירות המיוחדות, קרי פנטהאוזים ודירות גן, ההנחה יכולה להגיע גם ל-300 אלף שקלים ויותר", מסביר אסרף.
אסרף גם מתייחס להרכב האוכלוסייה בפרוייקט: "רוב הרוכשים הם זוגות צעירים בגילים 40-26. מדובר באוכלוסיה מעורבת של חילונים ודתיים".
זוכים גם בשכונות הפרחים ובצוותא
בשכונת הפרחים נבנה פרוייקט אחד בלבד במסגרת תכנית מחיר למשתכן. בימים אלה החל האכלוס של פרוייקט ספיר בחריש, של חברת אבני דרך. הפרוייקט כולל 9 בניינים ו-255 יח"ד. 208 יח"ד מתוכן שווקו במסגרת תכנית מחיר למשתכן ו-47 יח"ד בלבד מיועדות לשיווק בשוק החופשי.
בשכונת בצוותא הנבנית נמכרות גם כן דירות במסגרת פרוייקט מחיר למשתכן. בניגוד לפרוייקט 'ספיר בחריש' בו רוב היחידות שווקו לזכאי התכנית, בשכונת בצוותא רוב הדירות מיועדות לשוק החופשי ורק מיעוטן לזוכי התכנית.
על פי נתוני חברת 'שפיר' שבונה את שכונת בצוותא, השכונה כוללת 1,519 יח"ד ב-86 בניינים. מתוך כלל הדירות הנבנות, 680 מיועדות לזוכי תכנית מחיר למשתכן. עוד נמסר מהחברה כי רובן המכריע כבר נמכר לזכאים: "מתוך 680 יח"ד , נותרו 95 שטרם שווקו ובקרוב יזומנו הזוכים לבחירת דירות". מועד האכלוס המשוער הוא החל מאוקטובר הקרוב ועד סוף שנת 2021.
עיכובים של שנים בשני הפרוייקטים האחרונים
לצד ההצלחה של הפרוייקטים בחריש בולטים העיכובים הגדולים בשני הפרוייקטים בחלקה הצפוני של שכונת בצוותא.
בפרוייקט "HIGH באור המזרח״ של היזם ליאם נחמיאס, חלפו שלוש שנים מאז קיבלו נרשמי ההגרלה את הודעת הזכייה, אך הם טרם זומנו לכנס בחירת דירות. ביולי 2019 ערך משרד הבינוי והשיכון שימוע לחברה ועדכן כי העיכוב נבע בשל בעיות בריאות של היזם וכי בקרוב ינתנו היתרי בנייה. בשנה החולפת בוצעו בשטח עבודות ביסוס וכלונסאות אך ההיתר המיוחל טרם התקבל. ממשרד השיכון נמסר כי היזם זומן לשימוע נוסף שיערך בזמן הקרוב.
במתחם הצמוד לפרוייקט של ליאם נחמיאס, תוכנן לקום פרוייקט מחיר למשתכן נוסף, אך שיווק הקרקע ליזמים נכשל פעם אחר פעם בשנים האחרונות. נכון להיום ישנו מכרז פתוח של רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון שמועד סגירתו נדחה שוב ושוב, מה שככל הנראה מצביע על חוסר ביקוש מצד היזמים. משרד השיכון אישר אמנם, בתגובה לפנייתנו, כי המכרז מתוכנן להישאר במתכונת ”מחיר למשתכן“, אך סיומה הצפוי של התכנית וחוסר ההצלחה עד כה בשיווק הקרקע עשויים בעתיד להביא לשיווקו במתכונת שונה.