כיצד משפיעה מגפת הקורונה על שמחת חג הפורים בחריש? אילו אירועים בוטלו ומה הניע את מארגני האירועים הפרטיים בחריש לקיים אותם על אף ולמרות המצב? וגם: כיצד מרגיש תושב העיר השוהה בבידוד?
ביום ראשון השבוע (8/3) הודיעה עיריית חריש על החלטתה לבטל את אירועי הפורים העירוניים מתוך דאגה לבריאות התושבים לנוכח מגפת הקורונה.
למרות זאת, מאות מתושבי חריש, שלא חששו מהידבקות בנגיף המאיים, קיימו את מצוות פורים, וחגגו יחד בבתי הכנסת, בקריאת המגילה ובמספר אירועים ציבוריים שהתקיימו ברחבי העיר.
כ-200 תושבים הגיעו ביום שני בערב למתנ"ס לחגיגת פורים שארגן בית חב"ד בחריש, שכללה קריאה במגילה והופעת קוסם לילדים. "במשך היום שאלו אותנו אם זה מתבטל, אבל אנחנו לא ביטלנו. ברוך השם אנשים חוגגים", ציין הרב דוד כהן, מנהל בית חב"ד.
גם קבוצת MORE ארגנה אתמול (ג') הפנינג פורים בשדרת דרך ארץ, אבל למרות ההשקעה נרשמה נוכחות דלילה בפעילות. נדיה פורמן מרדכי, מנהלת שיווק נכסים מניבים בקבוצה מפרטת: "האירוע היה נחמד והוא תוכנן לאנשים רבים, אבל בגלל בהלת הקורונה הגיעו מעט מתושבי חריש".
אולי כחלק מלקחי האירוע האתמול, הודיעה קבוצת MORE על ביטול קרנבל פורים שהיה מתוכנן להתקיים היום בקניון. "ביטול האירוע התקבל בשל הנחיות חדשות של משרד הבריאות ומתוך דאגה לשלומם של הלקוחות", מפרטת נדיה. "כקבוצה אנו מרגישים אחראים לבריאות הלקוחות שלנו ולשלומם ולכן החלטנו לבטל את קרנבל הפורים. גם בקניונים גדולים אחרים התבטלו אירועי החג", היא מסכמת.
"להרים את הפורים הלא-כל-כך שמח"
ביטולי האירועים ברחבי הארץ מתגברים בקצב מהיר ומתכתבים עם עדכוני משרד הבריאות על מספר החולים בקורונה ( 74 חולים נכון לבוקר זה) ועם הנחיות חדשות מטעם משרד הבריאות, כמו לדוגמה, הגבלת מספר המשתתפים באירועים ל-2,000 איש בלבד.
יש גם מי שחושב שבהלת הקורונה מוגזמת או לכל הפחות רחוקה מחריש. "אני לא כזה מאמין בקורונה. חריש היא עיר של צעירים, קורונה פוגעת במבוגרים", ציין אבי לאטי, מיוזמי המסיבות השיתופיות בחריש, שהחליט אתמול (שלישי) בהחלטה ספונטנית, לארגן מסיבת רחוב ותחרות תחפושות בשדרת דרך ארץ.
"לא היו אירועים של פורים בכל החג הזה. אנשים נבהלו, ופחדו, ולא עשו אירועים. אני עצמי בתחום, והתבטלו לי הפקות מאוד גדולות. הבנו שאין מסיבה בחריש, אבל אנחנו לא נכנעים לקורונה, ומנסים בכל זאת לעשות משהו. רצינו להרים את הפורים הלא-כל-כך שמח הזה", מתאר לאטי את הנסיבות שהובילו אותו לארגן מסיבה בדקה התשעים, בניסיון להעלות את המורל.
במסר ששלח ברשתות החברתיות לפני המסיבה קרא לאטי: "לכל הפחדנים, חריש גם ככה תהיה עוד שניה כולה בבידוד, אז בואו לפחות ננצל את הדקות האחרונות שלנו ביחד לפני שהעולם יתפוצץ". כ-100 תושבים אמיצים נענו לקריאתו, השאירו את הילדים בבית, התחפשו, ויצאו לחגוג. מדובר בנוכחות דלילה יחסית למסיבות העבר בחריש, אולם לא ניתן לומר אם הנוכחות החסרה היא תוצאה של בהלת הקורונה או בשל העובדה שהמסיבה אורגנה ופורסמה מספר שעות בלבד לפני קיומה.
הצופים: "בינתיים ממשיכים כרגיל"
להגיע או לא להגיע לאירוע? לשלוח את הילדים או לא? ההתלבטות שמלווה כל אחד ואחת מאיתנו לא פסחה גם על מארגני "הפורימון" – הפנינג פורימי של שבט הצופים בעיר, שהתקיים הבוקר וכלל תחנות הפעלה, מסלול מכשולים, הרקדות ומשחקים לילדים.
אורן קלר, ראש השבט, הסביר את ההחלטה שלא לבטל את אירועי החג בשבט: "אנחנו כפופים להוראות משרד החינוך, והוא כפוף להנחיות משרד הבריאות. כל עוד לא ניתנו לי הנחיות, לא מהעירייה ולא מהנהגת הצופים לגבי אירועים בשטחים ציבוריים, אני ממשיך כרגיל. נכון לעכשיו, ביום חמישי (מחר) כולם מתוכננים ללכת לבית ספר, אז במה שונה הפורימון?". אולם למרות ההחלטה לקיים את הפעילות כסדרה, גם בפעילות זו, נרשמה נוכחות מצומצמת של כמה עשרות ילדים מגיל גן ועד חטיבת הביניים.
יש מי שנחסכה ממנו ההתלבטות. תושב חריש שלא יכול לקחת חלק בפעילויות החג השנה הוא בניה טרבלסי, שמאז יום ראשון שוהה בבידוד ביתי. טרבלסי נסע ברכבת שיצאה מנתב"ג ביום חמישי, ועליה עלה נוסע ישראלי שחזר מחו"ל וזוהה מספר ימים לאחר חזרתו כחולה קורונה מספר 27 בישראל. על פי הנחיות משרד הבריאות, טרבלסי, נשוי עם שלושה ילדים, מצוי בבידוד בנפרד מבני משפחתו, "אני בחדר והם בשאר הבית, פשוט עקבנו אחרי הנהלים", הוא מסביר.
טרבלסי ירד בתחנת בנימינה, והמשיך את נסיעתו הביתה עם קו 71 לכיוון חריש. "היו בתחנה לפחות עוד 7 אנשים, אז סבירות גבוהה שגם הם נסעו ברכבת הזו", הוא מספר ותוהה אם גם הם שומרים על הנהלים ונכנסו לבידוד. "אני לא חושש מהאפשרות שנדבקתי בקורונה. הסיכוי כל כך נמוך. היו אלפי אנשים ברכבת, והחולה הוא אדם אחד שלא ראיתי אותו וסביר להניח שהוא היה בקרון אחר. אני עושה את מה שאומרים לי, אבל אני לא דואג. אין לי שום תסמינים". טרבלסי ומשפחתו היו אמורים להשתתף בסעודת פורים עם שכנים בבניין, אולם לאור המצב וכמשנה זהירות, בחרה המשפחה כולה שלא להשתתף בארוחת החג.