אילו לקחים הופקו משרשרת השריפות בקרבת העיר? האם נזכה בקרוב לכבאית עירונית וכיצד יכול לתרום מערך מתנדבים לכיבוי אש, לשיפור המענה בשעת חירום? מקצה תשובות לשאלות הבוערות
אירועי השריפות שפקדו בעשרת הימים האחרונים את שטחי החורש הגובלים בחריש הבהירו את הצורך הממשי במענה מהיר ואפקטיבי של כוחות כיבוי והצלה בעיר. אמנם היו אלו ימי קיצון שאופיינו ברוחות ערות ויבשות, אך ברור לכל, כי דליקות יער בחריש או שריפות בסביבה אורבנית, כדוגמת שריפת אתר הפסולת בשכונת הפרחים, עלולות להתרגש בכל עת.
העיר חריש נמצאת בתחום אחריותה של תחנת כיבוי אש אזורית, חדרה. אלעד בוסקילה, דובר תחנת הכיבוי מעיד שטווח ההגעה הממוצע של כבאית לחריש הוא 15 דקות מתחנת באקה אל גרביה ואילו כבאית שמגיעה לחריש מחדרה ונוסעת בכביש ללא פקקים תגיע בטווח של 20 דקות בממוצע. זמן הגעה זה אינו קצר ומצריך מתן מענה מהיר ומיידי יותר, כפי שנעשה עם הזנקת טייסות הכיבוי אלעד, שכיכבו בשריפות יער חריש.
אלעד, האם הופקו לקחים מהשריפות האחרונות?
"מערך כבאות וההצלה לישראל ובתוכו תחנת חדרה נמצאים בהפקת לקחים מתמדת ובהיערכות לימים מסוג אלו – ימי קיצון. בכל השריפות הגדולות שפרצו, תחנות הכיבוי היו באיוש מקסימלי, צי הרכבים תוגבר וגם מערך מטוסי הכיבוי מטייסת 'אלעד' היו בכוננות גבוהה".
מה מצב מוכנות היערות הגובלים בחריש?
"קצין מניעת דליקות באיזורים הכפריים של מחוז חוף מסר כי בחודשים יולי ואוגוסט, בוצעה עבודת הכנה של קווי חיץ וניקוי עשבייה בחלק הדרומי של חריש. עוד הוא ציין כי הוגשה מטעם מועצת חריש תכנית הגנה מאש – שנמצאת בסבב אישורים בימים אלו. כמו כן, נדרשת תחזוקה שנתית של קווי החיץ והבידוד מהיישוב. חשוב לציין כי בעבר היתה התנגדות מצד חלק מתושבי העיר חריש לכריתת העצים המסכנים בטענה לשמירה על הטבע".
בחריש מתגוררים היום 15,000 תושבים, עם זאת, מרכז חירום עירוני לא צפוי לקום בשנתיים הקרובות. האם יש לארגון, תכניות למקם כאן כבאית טרם הפעלה מרכז החירום?
"מרכז החירום העירוני המתוכנן לקום בשכונת המע"ר יקום עוד זמן רב. כבאית עם צוות לוחמי אש לא תוצב בשלב זה בחריש".
כיצד בא לביטוי ומה טיבו של השת"פ עם מחלקת הביטחון והבטיחות במועצה סביב מקרי השריפה האחרונים?
"קיים שת"פ הדוק בין כבאות והצלה לישראל מחוז חוף לבין מחלקת הביטחון בחריש. טיב היחסים מתחיל משלב ההכנות לתקופות היבשות, אישור תוכניות ההגנה מאש, סיורים משותפים ויצירת שפה משותפת. בעת חירום, עיקר שיתוף הפעולה הוא בהכנסת הכוחות לשטח, פינוי תושבים (בעת הצורך) ושמירה על הסדר ונתיבי ההגעה. אנו יודעים כי לחריש יש כלים לתת מענה לשריפות בדמות טרקטורוני כיבוי אך יכולתם מוגבלת".
"העיניים של חריש"
היכולת המוגבלת של שירותי הכיבוי העצמאיים של חריש יחד עם הפערים המובנים של זמינות ומהירות המענה שיכולים לספק שירותי כב"ה (כיבוי והצלה) מעלה את המחשבה על נחיצות הקמת מערך מתנדבים למקרי שריפה בישוב. בחריש פועלות בתיאום עם מועצת חריש, קבוצות מתנדבים בנושאי עזרה ראשונה וחילוץ ממבנים לשעת חירום, אך מערך מתנדבים בנושא שריפות טרם התאגד.
שלמה אל השחר, תושב העיר ששימש בעברו כעוזר מנכ"ל בחברת בטיחות באש, מוכן לקחת חלק בהקמת מערך מתנדבים בנושא ומספר שעד כה לצערו זה לא צלח.
"פניתי בנושא דליקות יער בחריש לראש המועצה ולגורמי בטחון בעיר, מספר פעמים בשנה וחצי האחרונות. הרעיון הוא ליצור תשתית ומערך כוננות של מתנדבים במיוחד בימים המועדים לשריפות היער והכל בהתנדבות. לצערי, עד כה לא מצאתי אוזן קשבת", מציין אל השחר. "למזלנו, המענה של טייסת הכבאות באירועי השבוע האחרון, היה מהיר ויעיל. היה זה מזל גדול עבורנו שכיוון הרוח היה מזרחה ולא מערבה כפי שמתרחש במרבית השנה, מה שמנע התפשטות השריפה אל עבר השטחים המיושבים".
מהו אותו מערך מתנדבים שאתה מציע להפעיל בחריש ומה יהיו סמכויותיו?
"חשוב לרתום תושבים מרחובות הגובלים ביער, עם עדיפות לאלו המתגוררים בקומות הגבוהות שיהיו 'העיניים של חריש' למתרחש בשטחי החורש ויוכלו לקיים תקשורת קבועה ושוטפת עם הגורמים המקצועיים".
"שנית, קבוצת מתנדבים יכולה לתרום בפן המניעתי בזיקה בין הקהילה ליער, הגברת המודעות, יצירת קשר עם קרן קיימת לשיפור הטיפול ביער, פינוי עצים חלשים, ייזום רעיית צאן בקרבת היישוב לדילול צמחיה וכדומה".
"ברמה האופרטיבית אינני יודע מה רמת המוכנות וכמה מסודר תיק הבטיחות שקיים בידי מחלקת הביטחון במועצה, אני מצדי אשמח לקחת בזה חלק ולתרום מניסיוני בתחום. אני בקשר עם איתם סלע, מנהל מערך המתנדבים במועצה ואני מקווה שנושא המתנדבים לשעת שריפה יקודם במהרה בקרוב".
ומה חושבים בכיבוי אש על הרעיון?
בוסקילה משיב: "קבוצת מתנדבים הינה רעיון מבורך שנרקם בחודשים האחרונים בין תחנת חדרה לבין מארגני הקבוצה. כל שנותר כרגע הוא להכשירם בקורס של 60 שעות ולאחר מכן הם יוכלו לשמש כמתנדבי כיבוי בחריש. מערך המתנדבים הינו מכפיל כוח משמעותי שפועל בישובים רבים בארץ ובתוכם – זיכרון יעקב, חוף כרמל, בסמ"ה, ברטעה. כל יחידה כזו היא בעלת רכב כיבוי בישוב בו הם פועלים והם ערוכים להזנקה".
מעיריית חריש נמסר בתגובה: "חריש ערוכה כל העת לתת מענה עירוני למקרי חירום, ובכלל זה לשריפות. העירייה בנתה תכנית חירום גדולה ומקיפה להתמודדות עם שריפות, ובקרוב תקיים העירייה תרגיל גדול בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים. נושא גיוס המתנדבים נמצא בעדיפות עליונה והעירייה אף פתחה רישום לקורס כבאים מתנדבים, אך לצערנו עדיין אין היענות מספיקה. העירייה תמשיך לפעול לגיוס מתנדבים. לצד כל זאת יש להדגיש שכיבוי שריפות הוא באחריותה של רשות הכיבוי ולא של הרשות המקומית".