המוקד הרפואי החדש בחריש הוא בדיוק מסוג הדברים שברגע שהם כבר בסביבה, אנחנו שואלים את עצמנו כיצד הסתדרנו לפני פריצתם לחיינו. וזה לא שאנחנו מאחלים למישהו לגלות בשבת בצהריים, שלילד יש 40 מעלות חום, אבל רק שתדעו שאם זה קורה, יש 'הדס' בעיר
לאומימה סלאמה סיפור חיים מיוחד במינו; היא בדואית שגדלה בנהריה, הוכשרה כאחות, השתלמה כמיילדת וניהלה חדר לידה בגינאה המשוונית באפריקה. בשנים האחרונות היא עובדת כמיילדת בבית החולים מאיר בכפר סבא, וכאילו כל זה לא מעניין דיו, היא גם מרצה ומרכזת את תחום בריאות האישה בבית הספר לסיעוד הלל יפה. עתה, עם כל הידע, הניסיון והתשוקה הללו היא פתחה לאחרונה בעיר את 'הדס', מוקד רפואת חירום המציע מענה מקצועי ומקיף לשעות בהן קופות החולים סגורות.
המוקד הרפואי הדס מעמיד לרשות תושבי העיר צוות מקצועי המונה רופאים, אחיות ואחים, מנהלת אדמיניסטרטיבית ומנהל רפואי. אומימה עצמה משמשת כמנהלת הסיעוד של המוקד.
"זה לא עוד מוקד, כמו אלה המוכרים מערים אחרות", אומרת אומימה. "השאיפה שלי היא לתת מענה לכל צורך רפואי של כל תושב בעיר. אם זו אמא עם בעיית הנקה, ילד עם חום גבוה או גבר עם כאבים בחזה. הקפדתי לאייש את המקום בצוות מקצועי רב תחומי שיוכל לספק מענה למגוון בעיות שעלולות לצוץ דווקא בשעות בהן אין בעיר שירותי רפואה אחרים".
כמי שראתה דבר או שניים בקריירה המרשימה שלה, אומימה יודעת שרפואה היא לא רק מספרים, נתונים ומדדים מדויקים, אלא גם, ובעיקר, התחום בו המדע והאנושי נפגשים. אומימה מאמינה ברצף הטיפולי, ומשתדלת להתקשר לכל מטופל למחרת הביקור כדי לשאול לשלומו.
כמי שעובדת עם נשים ברגעים החשובים בחייהן, את מורגלת בהקשבה?
"בהחלט, אבל זה מגיע גם ממקום של רצון לשפר את התהליכים. אני רואה בביקורת דבר חיובי שבונה אותי, ושמחה כשאומרים לי איפה אפשר לשפר. בסופו של דבר אני מסתכלת על המקום כעל מרפאה קהילתית ורוצה שכל אחד ירגיש שהוא מקבל את השירות הכי טוב, מהיר ומקצועי שיש".
בין השירותים שניתן לקבל במוקד הדס אפשר למצוא מדידות סוכר, בדיקות הריון, חבישות, תפירת חתכים ועוד. בשעת הצורך, יש במוקד גם ציוד החייאה. באשר לתרופות, ניתן לקבל במוקד מרשם לבית מרקחת, אבל כדי לסייע למטופלים שאינם יכולים מסיבה כלשהי להגיע לבית המרקחת, או בשעות שהוא סגור, הכינו במוקד מלאי של תרופות זמינות, לרבות תרופות דרך הווריד ואנטיביוטיקה.
ד"ר אמין מסרי, אחד המנהלים הרפואיים במוקד, סבור שהמוקד עשוי להחליף לא אחת פנייה מיותרת לחדר מיון. "טוב שיש בעיר מוקד שיספק מענה למקרים בהם אדם חש לא בטוב בשעות הערב, אבל מצבו לא מצדיק פנייה למיון", הוא אומר. "כולנו יודעים שהגעה למיון יכולה לעלות בשעות של המתנה רק כדי לגלות שלא היה צורך להגיע כלל, מצד שני, כשלא מרגישים טוב, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא. כאן נכנס לתמונה המוקד הרפואי שלנו, שעשוי למנוע את הצורך בנסיעה לבית החולים, או, לחלופין, להזעיק אמבולנס ולזרז את קבלת הטיפול הנחוץ".
ד"ר מסרי מספר כי המוקד עובד בהתאם לפרוטוקולים הנהוגים בבתי החולים בארץ, ומוסיף כי למרות מגבלות המשאבים, הם מספקים לפונים רפואה איכותית ומקצועית לעילא.
אומימה, האם המוקד ירחיב בעתיד את פעילותו?
"בעתיד אנחנו מקווים להרחיב את סל השירותים ולהציע מענה בתחומים כמו מוניטור עוברי, אורתופדיה ואשפוז יום. בינתיים אנחנו נותנים את המיטב במסגרת טיפולי רפואה דחופה וטיפולים מצילי חיים, ובמקרה הצורך מפנים להמשך טיפול במקומות אחרים".
אנשים טובים בכל מקום
אומימה גדלה כאמור בנהריה ועברה בבגרותה לתל אביב שם למדה סיעוד באוניברסיטה. עם סיום לימודיה, החלה לעבוד כאחות במיון בבית החולים בילינסון ובהמשך עברה לחדר הלידה. לאומימה שלושה ילדים: לין, איה ואמיר. עמאר, בעלה, הוא הרוקח האחראי במוקד ועובד כמנהל בית מרקחת בפרדס חנה. "הוא יד ימיני, פתוח לכל יוזמה שלי ודוחף אותי קדימה", מתגאה אומימה.
ואיך מגיעה אחות מחדר לידה בבלינסון לגינאה המשוונית?
"יש לי נטייה להרפתקנות. כשאחת המיילדות במחלקה סיפרה לי על בית חולים ישראלי באפריקה, נדלקתי מיד. תוך מספר שבועות נחתנו – אני וכל המשפחה בגינאה המשוונית.
בבית החולים באפריקה ניהלה אומימה את חדר הלידה. עמאר קיבל תחת פיקודו את בית המרקחת והבנות החלו לבקר בבית ספר אמריקאי. המשפחה השתלבה היטב במקום, ושהתה שם שנתיים.
עם שובם לישראל, נולד הבן הצעיר והמשפחה השתקעה בחריש. "אני מאוד אוהבת את העיר. יש לה פוטנציאל אדיר, אבל ברגע שעברנו לכאן, הבנתי שמה שחסר כאן הוא מוקד רפואי. כשיום אחד השכנה שלי דפקה בדלת וביקשה עזרה כי הבן שלה סבל מפרכוסים, החלטתי לקחת יוזמה ולהקים בעצמי מקום שייתן מענה רפואי לתושבים גם בערבים ובסופי שבוע".
ולמה דווקא הדס?
"הדס הוא גם אחד מארבעת המינים, וגם שם שמשמעותו איש של מעשים טובים ללא דת. אני תמיד משתדלת לעשות טוב, ולא ממקום של דת אלא מתוך אמונה שכולנו בני אדם ושכולנו צריכים לעשות טוב בעולם הזה. חילוני, דתי או אתאיסט, זה לא קובע שום דבר".
דו קיום כמשהו קיומי?
"כל האופי והדינמיות של החיים שלי מבוססים על שילוב בין עולמות. בנהריה הייתי נערה בדואית, בתל אביב גרתי ולמדתי במגזר הערבי, ואז הרילוקיישן באפריקה. ניסיתי את כל העולמות, ויש אנשים טובים בכל מקום. ברגע שאתה מבין את האחר וחי איתו, אין דבר שאי אפשר לפתור".
עונת השפעת בפתח
ואם כבר בפתרונות עסקינן, לאומימה יש מסר חשוב עבורנו: "אל תניחו לגל החום הכבד לבלבל אתכם", היא אומרת. "עונת החורף בפתח, והתחזיות מנבאות שהשפעת צפויה להיות מאוד אגרסיבית השנה, לכן רצוי להתחסן מוקדם ככל האפשר".
רגע לפני שאנחנו נפרדים, אומימה מנדבת טיפ חשוב נוסף: "כדאי לזכור שחום בקרב ילדים ותינוקות הוא בדרך כלל תופעה טבעית ושכיחה. כשהחום עולה, מומלץ לתת תרופה להורדת החום בהתאם למשקל הילד ולעשות לו אמבטיה פושרת בטמפרטורה של 36-37 מעלות. עם זאת, עליית חום חדה עלולה להוביל לפרכוסים ואז קיים חשש לפגיעה במערכות הגוף. לכן, אם החום מלווה בתסמינים כמו ישנוניות, אפתיות, חסר תיאבון או הקאות – חשוב להגיע להיבדק אצל רופא".
בקרוב צפויים להיחתם הסכמים מול קופות החולים ובעתיד גם מול ביטוחים פרטיים. בינתיים מציע המוקד מנוי משפחתי לתקופת החורף במחיר של 99 שקלים לחודש (כשלושה שקלים ליום) ללא התחייבות וללא הגבלה. 300 המשפחות הראשונות תקבלנה 25% הנחה ותשלמנה 75 שקלים בלבד לחודש.
מוקד רפואי הדס – דרך ארץ 55, חריש
שעות פעילות: ימים א'-ה' 19:00-23:00, שישי וערב חג 17:00-23:00, שבתות וחגים 11:00-23:00
טלפון: 077-3221231 | אתר | דוא"ל | פייסבוק
– תוכן מקודם –