במהלך החודשים האחרונים נסגרו זה אחר זה שבעה עסקים שונים בחריש, האחרונים ברשימה הם 'המנגליסטיות', ו'בייבי פרינס'. רשימת הקשיים, שמציינים בעלי העסקים בעיר, ארוכה מאוד אבל יש מי שגם חושב אחרת ותולה את האשם בהתנהלות לא מקצועית: "תתבגרו, קחו אחריות על העסק שפתחתם"
רשימת העסקים שנסגרו בשנה האחרונה מבטאת תמונת מצב עגומה, סיפור של חלום ושבר, תקווה וייאוש, של אלו שחלמו להיות חלוצי הרחוב העסקי בעיר וסוללי הדרך לרבים אחריהם: 'חומוס זכריה', 'מאור משקאות', 'בייבי פרינס' ו'א.א סלולר' כולם פעלו בסמיכות זה לזה, במקטע מסחר אחד של נתיב בשדרת דרך ארץ. מאז החנויות סגרו את שעריהן, פינו את הציוד והמשיכו הלאה. עסקים נוספים שסגרו השנה היו 'פיפויו', לאחר תקופה קצרה במיוחד, ועתה הגיעה תורן של 'המנגליסטיות', מסעדת הבשרים, לנעול את העסק.
מורן קלאורה מבעלות 'המנגליסטיות' שהפעילה את העסק בצוותא עם שותפתה לחיים, שלי אבוטבול, הודיעה לפני כשבוע, בקבוצת הפייסבוק המקומית, על סגירת העסק. בהודעתה הפנתה מורן אצבע מאשימה כלפי מועצת העיר והרבנות המקומית שפעלו ממניעים זרים והערימו קשיים רבים עליהן עד להפסקת פעילות בלתי נמנעת: "לצערנו הרב סגרנו אבל לא בגללנו ובטח לא בגללכם התושבים", כתבה קלאורה בפוסט והוסיפה כי "תשובות לסגירה תוכלו לנסות ולהבין במועצה". בתגובתה רמזה מורן, שהיותן זוג להטב"י היה להן לרועץ וחרה לגורמים המקצועיים בעיר.
גם הסגירה של 'בייבי פרינס' לבגדי תינוקות בבעלות מירי ג'רבי הפתיעה רבים. החנות נסגרה לפני שבוע לאחר שנתיים של פעילות. "אני לא מאמינה שאני רושמת את זה, הבייבי שלי בתהליכי סגירה. אני יודעת שהרבה לקוחות קבועים שלנו מופתעים ועצובים, אחרים יגידו שזו עוד חנות שנסגרת אבל עבורי ועבור משפחתי זה לא פשוט", שיתפה ג'רבי בתחושותיה בפוסט שפרסמה ברשת החברתית.
אליקו פישר בעל חנות "צעצועים מעבר לאופק" רואה את שכניו ועמיתיו נועלים את שעריהם ויש לו הרבה מה לומר בנושא: "כל העסקים בחריש נמצאים במאבק הישרדות מתמיד מה הפלא שבסוף הם קורסים? זה בלתי נמנע. המועצה לא תומכת, הארנונה גבוהה מאוד. האירועים העירוניים מתקיימים בפארקים הרחק משדרת החנויות ובעיית מקומות החנייה היא עובדה מוגמרת בשטח. אין מקומות חנייה עבור הלקוחות והעסקים סובלים מכך". פישר שפועל כבר שנתיים וחצי בעיר מאמין שיש לו בזכות הוותק נקודת ראייה רחבה. "ציפיתי למציאות אחרת", הוא מוסיף.
כאמור, אליקו שפועל במתחם נתיב, פועל לעת עתה לצידה של פיצריש בלבד. בחודשים האחרונים עסוק יותר אליקו בחנות צעצועים נוספת שפתח במתחם אלון, עין שמר. ההבדל בפעילות של שתי החנויות מחדד את תחושתו שבחריש לא קיים עדיין כוח קנייה משמעותי, וזאת בניגוד לדעתו של יצחק קשת בנושא, כפי שבאה לידי ביטוי במפגש הנטוורקינג שהתקיים השבוע. "אני מרגיש זאת על בשרי ובמאזן החשבון בסוף כל חודש", מסכם אליקו.
ההבדל בהכנסות בין החנויות גרם לאליקו להעתיק את מרכז הפעילות שלו לחנות החדשה: "חריש כבר פחות מעניינת אותי. יש לי עובדים בעיר ואני מפעיל אותם בשלט רחוק. החנות בעין שמר הרבה יותר מצליחה ואין לה בעיות של חנייה או של כוח קנייה". אליקו גם מוסיף ומציין כי בימים אלה הוא שוקל את המשך צעדיו בעיר: "כפי שזה נראה כרגע ישנה סבירות של 90% שאני סוגר ועוזב".
"מחלקת הרישוי צריכה להשתפר"
זיו פלד, שהפעיל במשך מספר חודשים את החומוסיה היחידה בעיר קרס תחת הקושי הכלכלי הרב והחליט גם הוא בצער על סגירת העסק. על אף שסגירת העסק מאחוריו, המחשבות על התקופה הקצרה בחריש עדיין מעסיקות אותו יום יום.
"עזבתי עבודה עם תנאים טובים להגשים חלום בחריש, בהמשך הבנתי מה המשמעות של להיות בעל עסק קטן בחריש". פלד, משתף ומסביר כי הקושי מתחיל עוד הרבה לפני כניסת הלקוח הראשון לעסק. "מחלקת רישוי העסקים בעיר הערימה עליי קשיים רבים. תהליך קבלת רישיון העסק הוא ארוך, מסורבל ועתיר כספים. הנחיתו עלי אינספור בקשות שחלקן סותרות האחת את השנייה. אומרים לך דבר והיפוכו וגורמים לסחבת וזריקה של כסף לפח. עם כל ההוצאות הללו ובמצב הנוכחי אין לעסק קטן סיכוי להצליח בחריש".
פלד מוסיף ומחזק את דבריו של אליקו בנוגע לכוח הקנייה הקיים בעיר. "אני ממליץ לאלו ששוקלים לפתוח עסק להמתין שלוש-ארבע שנים עד שכוח הקנייה בחריש יהיה מספיק גדול. לא ממליץ לפתוח עסק בחריש כרגע".
בנוסף, לפלד יש גם הצעות ועצות שיעזרו להעניק לעסקים מרווח נשימה: "המועצה צריכה לעמוד מול היזמים ולפעול להורדת מחירי השכירות המטורפת שהם ברמת מחירים של עסק בתל אביב. חשוב שהמועצה גם תפעל לשפר את ההכוונה הניתנת במחלקת רישוי עסקים, ולהעניק לעסקים תקופת הסתגלות של שישה חודשים עד שנה, תקופה הכוללת של הקלה בתשלומי הארנונה".
"שפרו את השירות, חייכו ללקוחות"
הטענות שמעלים בעלי העסקים לא נופלות לחלל ריק. תושבים רבים בחריש כואבים את כאבם של העסקים שנסגרים ותוהים לגבי עתידה המסחרי של העיר. למרות זאת, יכולתם של עסקים אחרים בעיר לפעול בהצלחה מרובה מעוררת גם שאלות על טיב הניהול בחנויות שנסגרו, תכנית עסקית ראויה ופרמטרים נוספים שתורמים להצלחתו של עסק.
היטיבה לבטא את התחושות לילי בן חיים, תושבת העיר, שהגנה על המועצה מול האשמות שספגה על התנהלותה מול עסקים בעיר: "יש כאן עסקים שקראו את השוק נכון ועובדים מצויין: כמו 'סבתא עוגיה', 'סאנשיין', 'שירלי'ס', 'מאפיית המשפחה' ועוד טובים אחרים. אלה עסקים שמשווקים ומפרסמים ויוצרים הזדמנויות עסקיות ומכירה נהדרים. לעומת זאת, יש עסקים שלא שיווקו נכון את העסק או שהתוצרת לא התאימה לאנשי המקום או המחיר או הצורה לא חשוב מה… אבל רמת המרמור על ראש המועצה והרשות הרקיעה שחקים. ראש המועצה משכיר לכם? ראש המועצה הוא משרד פרסום שלכם? תתבגרו, קחו אחריות על העסק שפתחתם. תעשו מבצעים, הנחות ללקוחות מתמידים… משהו אבל די! אה כן, ותחייכו… זה עובד לעסקים מצויין".
עדי בקר, תושבת חריש, התבטאה גם היא בנושא והציגה זווית אחרת המתייחסת לרמת השירות הלקויה של עסקים בעיר, שהיא נתקלה בהם לא אחת: "מדברים כאן הרבה על כך שעסקים נסגרים ועל זה שאנחנו צריכים לתמוך בכלכלה מקומית. מסכימה עם זה לחלוטין, אבל עסקים יקרים, תתנהגו במקצועיות, קחו קצת אחריות, תשפרו את השירות. אנחנו לא לקוחות שבויים ובהחלט יש אופציות אחרות, אבל חבל כי באמת שאנחנו רוצים לתמוך בכלכלת חריש".
האם נתוני סגירת העסקים בחריש גבוהים מהממוצע הארצי? על פי נתונים שהציג יצחק קשת בוועידה השנתית הראשונה לקידום עסקים לא כך הוא.
קשת ציין בוועידה כי פתיחת עסק במדינת ישראל היא אתגר גדול ובהתאמה, פתיחת עסק בחריש, איננה יוצאת מן הכלל: "לדאבוננו, בישראל על כל עשרה עסקים שנפתחים שמונה נסגרים. רגולציה ומיסוי מקשים מאוד על בעלי העסקים. אנו לא מתיימרים בחריש לפתור את הבעיות של כל העסקים הקטנים במדינת ישראל. אנו מתמקדים בשאלה כיצד אנחנו כעיר בצמיחה יכולים לפעול למען העסקים בעיר". עוד ציין קשת כי המועצה עושה רבות לקידום העסקים בעיר בהיבטים של ייעוץ מקצועי, הקלות בירוקרטיות, נטוורקינג ועוד".
בתגובה לסגירת 'המנגליסטיות' מבקשת עיריית חריש להבהיר: "המנגליסטיות החלו בהליך רישוי עסק אך פעלו בניגוד לחוק תכנון ובנייה משום שלא קיבלו טופס 4 (תעודת גמר) מהוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה. היות וחוק רישוי עסקים כפוף לחוק התכנון והבנייה, לא ניתן להנפיק רישיון עסק לעסק שאין לו טופס 4 (מדובר בעבירה פלילית). הדבר גרם גם לעיכוב בקבלת אישור כיבוי אש, אשר מהווה גורם מאשר בתהליך הרישוי ואף גורם מאשר בקבלת טופס 4 בבית העסק. המחלקה לרישוי וקידום עסקים מעולם לא הוציאה צו סגירה למנגליסטיות וכן מעולם לא הפעילה הליכים מנהליים נגד בית העסק ו/או מי מבעליה ואין כל קשר בין סגירת המקום לבין המחלקה לרישוי עסקים של הרשות. עיריית חריש דוחה על הסף את הטענות על מניעים זרים לכאורה ואפליה. מדובר בשקר גס ומקומם שעולה עד כדי הוצאת דיבה".