חגיגות ואירועים עד השעה 23:00 בלילה, ולעיתים גם מעבר, הפכו למטרד יומיומי עבור תושבי רחוב יחד והסביבה. הפניות למועצה לא עזרו והתושבים, חלקם הורים לילדים קטנים, חסרי אונים. ״כשקניתי את הדירה במיקום סמוך למתנ"ס זה היה מתוך ידיעה שנגור בקרבה לחוגים בתי ספר וגנים, לא מתוך ידיעה שהולך להיות פה אולם אירועים״
שניר ושיר בנסאדון מתגוררים בבניין ברחוב יחד, בשכונת בצוותא, מזה חצי שנה. בין דירתם למתנ"ס השכונתי ולאולם הרב תכליתי מפריד כביש צר אחד. לדבריהם, מרכז הקהילה של השכונה הפך בחודשים האחרונים לאולם השמחות של כלל תושבי חריש. "בשבועיים שלפני פורים, בכל ערב היה כאן אירוע. פעם בת מצווה, פעם בר מצווה ואירועים אחרים בשאר הימים. היו ערבים שהרעש היה בלתי נסבל", מספרת שיר. "אנחנו יושבים עם חלונות סגורים בבית והרעש קשה מנשוא. יש לי ילדים קטנים בבית והרעש מפריע להם לישון".
דיירי האזור מתלוננים כי מקומות החניה הפרטיים שלהם נתפסים על ידי החוגגים, הרחוב נותר מלוכלך לאחר האירוע ומעל לכל, הרעש הבוקע ממערכות הגברה או קולות חוגגים, עד שעות מאוחרות ולאחרונה באופן יומיומי – פוגע באיכות חייהם. "זה התחיל כבר בקיץ. בחורף היתה רגיעה, אך לאחרונה תדירות האירועים שוב עלתה משמעותית", משתפת בוקי ברדע, המתגוררת גם היא בבניין ברחוב יחד.
העירייה, מתוך רצון לספק מענה לתושבים, מעמידה מספר מבנים ברחבי העיר, להשכרה לשמחות משפחתיות או אירועים עסקיים. רשימת המבנים הזמינים כיום להשכרה כוללת את מרכז התרבות ברחוב שוהם 73, המבנה הרב תכליתי ברחוב גפן 74 ושני מבנים רב תכליתיים נוספים שנפתחו לציבור בשנה האחרונה, האחד ברחוב התחדשות 8 בשכונת מעו"ף והשני ברחוב הקהילה 9 בשכונת בצוותא, המשוייך למתנ"ס השכונתי. דמי השימוש נעים בין 500 ש"ח ל-2500 ש"ח.
על פי המידע המופיע באתר המועצה, המבנה בשכונת בצוותא יכול להכיל עד 100 משתתפים לאירועים פרטים כמו ימי הולדת או בר מצווה, ועד 250 משתתפים לאירועים קהילתיים כגון הרצאות ומפגשים מסוגים שונים. על פי ההנחיות הרשמיות לא ניתן לקיים באולם חתונות.
עבור התושבים, המעוניינים לקיים שמחות בתוך העיר, מהווה האפשרות שמציעה המועצה פתרון נוח ומשתלם. העירייה מצידה, נהנית מהכנסות נאות בתמורה להקצאת המבנים. עפ״י תקציב 2022, צפי ההכנסות השנתיות של העירייה מדמי שימוש במבנים ציבורים לאירועים מוערך בכ-300,000 ש"ח.
"איננו נגד אירועים למען תושבי השכונה, אך מישהו צריך לתת את הדעת על ההתנהלות במקום", טוען שניר בנסאדון. בפנייה ששיגר לגורמים בעירייה, הוא כתב: “אנו מבקשים להגביל את שעות האירועים באמצע השבוע עד השעה 21:00, להקפיד על נושא המוזיקה ולהסדיר את נושא החנייה והזבל".
בתגובה לפנייתו, השיבה עובדת מועצה המרכזת את נושא השכרת המבנים: "מרכז הקהילה משמש את תושבי העיר לאירועי תרבות, קהילה ואירועים פרטיים ופועל על פי החוק עד השעה 23:00 למעט חגים המוחרגים בחוק". עוד היא הוסיפה כי תושבים וגורמים העושים שימוש במבנה חותמים על נוהל לפיו עליהם לסיים את הפעילות עד שעה 23:00. "אנו נציין בפני המשתמשים במבנה כי מדובר באזור מגורים", הבטיחה וציינה עוד, כי בעירייה יפעלו לוודא שפינוי האשפה מהמבנה מבוצע בהתאם לצורך, על מנת למנוע הצטברות של פסולת במקום.
על אף ההנחייה לסיים את האירועים לכל המאוחר בשעה 23:00, מספרים דיירי הבניין כי לא פעם הם נדרשים להזעיק ניידות משטרה כדי לאכוף את החוק ולהפסיק את מטרד הרעש. "כשדיברו על שכונה שיתופית שיהיה בה מבנה שניתן להשכירו, אף אחד לא הזכיר שחלק מהדיירים יצטרכו לשאת את המחיר. הרעש הוא כרגע הדבר הכי שיתופי שיש כאן", מציינת ברדע באכזבה. ״אולמות אירועים צריכים להיות במקום מרוחק מאזור מגורים ולא בחצר האחורית של מישהו", היא מוסיפה.
״כשקניתי את הדירה במיקום סמוך למתנ"ס זה היה מתוך ידיעה שנגור בקרבה לחוגים בתי ספר וגנים, לא מתוך ידיעה שהולך להיות פה אולם אירועים והתשובות שאנחנו מקבלים הן מאוד לא סבירות" אומרת שיר בנסאדון, "בעיני רעש של אירועים עד 23:00 בלילה בשכונת מגורים מדי ערב זה פשוט לא מקובל. חשוב לי להגיד שאנחנו מאוד מאוד אוהבים את החיים כאן בעיר וממש מרוצים. אני רק רוצה לקוות שיטפלו במטרד הרעש והבלאגן הזה", סיכמה.
ראוי לציין, כי בשנה שעברה התקיים דיון ארוך בישיבות הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה, סביב בקשה להגדלת זכויות בנייה במרכז מסחרי על שדרת דרך ארץ. ההחלטה בנושא נדחתה מספר פעמים, כשעיקר הדיון נסב סביב בקשת היזם להקים אולם רב תכליתי, שישמש הן כאולם כנסים והן כאולם שמחות ואירועים פרטיים המותאם לכ-400 אורחים.
"במגרש כזה גדול עם כל כך הרבה שימושים, אולם שמחות הוא בעייתי", ציינה אז מהנדסת העיר שרון פישמן. גם סגן ראש העיר, שלמה קליין, התנגד בתחילה לבניית אולם שמחות במרכז השדרה: "אין לזה מקום בתוך השכונה", הוא ציין. "מקומם של אולמות שמחה הם בשטחי תעסוקה, שהחניה שם זמינה בערב. הפרדת השימושים הזו קריטית בשכונות מגורים", הוסיפה חברת הוועדה עפרה הראל.
לבסוף הבקשה אושרה, כולל בניית אולם שמחות, לאחר שהובטח לחברי הוועדה כי סוגיות חשובות כמו תוספות מקומות החניה בלב העיר ואקוסטיקה, יקבלו מענה הולם ומקצועי.
האם הפעלת אולם השמחות בלב שכונת בצוותא, בסמוך לבנייני המגורים, קיבלה גם היא התייחסות דומה ו״מענה הולם ומקצועי״ לסוגיות החניה והאקוסטיקה? מעיריית חריש טרם התקבלה תגובה.
מוועד שכונת בצוותא נמסר: ״האולם הרב תכליתי והמתנ״ס נועדו לשמש את תושבי השכונה והעיר למטרת אירועי תרבות, חוגים ואירועים קהילתיים. השימוש במתקנים הללו לטובת אירועים פרטיים בשעות מאוחרות פוגע באיכות החיים של התושבים הגרים בסמוך לאולם. אנו מצפים מהעירייה לקיים דיון על הגבלות שימוש ראויות אשר יאפשרו מצד אחד שימוש רחב ככל האפשר במתקנים לצד שמירה על איכות החיים של תושבי השכונה״.
לקריאה נוספת: דרך ארץ פינת גמלא: המרכז המסחרי הוגדל ויכלול גם אולם אירועים
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!