חברי המועצה צפויים לאשר השבוע את התקציב העירוני לשנת 2022 שיעמוד על סכום שיא של כ-326 מיליון שקל. על הפרק: הגדלה משמעותית של תקציבי הרווחה והתרבות, גידול של כ-30 מיליון שקל בחינוך ולראשונה: תקציב ייעודי לקידום שפה משותפת בין חילונים ודתיים בחריש
השבוע צפויים חבר המליאה לאשר את תקציב העירייה לשנת 2022. הצעת התקציב שהוכנה לשנת 2022 עומדת על כ-326 מיליון שקל, עלייה של כ-32% לעומת תקציב השנה החולפת (כ-247 מיליון שקל). תקציב העירייה אינו כולל תשלומים בלתי רגילים (תב"רים) הצפויים להתקבל ממקורות ממשלתיים שונים לטובת המשך בינוי מוסדות החינוך והציבור והרחבת השירותים לתושב. אלה יסתכמו, כך להערכת העירייה, בעשרות מיליוני שקלים.
בעירייה מציינים כי תקציב 2022 נבנה בסימן "גדלים באחריות" ומסבירים כי: "היחס להוצאות של הרשות על השירות לתושב ההולכות וגדלות, גבוה מיחס הגידול בהכנסות, זאת על רקע סיום התמיכה הממשלתית הגדולה שקיבלה חריש בחמש השנים האחרונות, וכן חלוקת ההכנסות האזורית שבנויה באופן לא שוויוני שמפלה לרעה את חריש". עוד הדגישו בעירייה את היעדרם של שטחי מסחר ותעשייה גדולים שיניבו הכנסות משמעותיות לעירייה, ואת העובדה כי ההכנסות מארנונה למגורים הן גירעוניות ולא מכסות את ההוצאות על השירות לתושב.
הפער שבין ההכנסות להוצאות בתקציב שהציגה העירייה מסתכם בכ-27 מיליון שקל. את הסכום החסר מתכננת העירייה מתכננת להשלים בעזרת תקציבים ממשרדי הממשלה ומתקציבים ייעודיים מתוקף היותה של חריש רשות בהקמה ללא הכנסות מספקות. בנושא זה הדגיש ראש העיר יצחק קשת: "אני פועל נמרצות להעברת החלטת ממשלה חדשה לחריש שתזרים לכאן תקציבים ממשלתיים, ואני מאמין שכבר בחודשים הקרובים תהיה התקדמות משמעותית בעניין".
2021: הכנסות נמוכות מהצפי ב-9.3 מיליון שקל
הצפי לתקבולים (הכנסות) בשנת 2021 הוערך בכ-225 מיליון כאשר ההכנסות בפועל הסתכמו בכ-216 מיליון שקל. הפערים המשמעותיים ביותר נרשמו בתחום השתתפות התושבים באירועי תרבות וההכנסות מחוגים, כשבסך הכל הצפי לתקבולים עמד על כ- 6.6 מיליון שקל בעוד שבפועל נכנסו לקופת העירייה כ-2.1 מיליון שקל בלבד. הערכת חסר משמעותית נרשמה גם בתחום החינוך בהשתתפות משרד החינוך בתכנית ניצנים: צפי התקבולים עמד על כ-4.3 מיליון שקל אך בפועל נכנסנו 2.8 מיליון שקל בלבד. יש לציין שלמגפת הקורונה תרומה מכרעת בשיבוש שגרת התרבות והחוגים של תושבי העיר.
עוד נרשם פער של כ-3 מיליון שקל בצפי ההכנסות הצפויות ממענקי איזון כלליים של משרד הפנים: 13 מיליון שקל התקבלו ממשרד הפנים לעומת ההערכות המוקדמות שצפו כ-16 מיליון שקל. עם זאת, לשנת 2022 צופים בעירייה תקבולים של 17 מיליון שקל ממענקי איזון של משרד הפנים.
להבדיל, בתחום גביית תשלומי הארנונה מתושבי העיר, הכניסה העירייה מעל למצופה. כ-43.5 מיליון שקל נכנסו לקופת העירייה בשנה החולפת זאת לעומת צפי הכנסה של כ-37.6 מיליון שקל בלבד. בעירייה צופים כי גביית הארנונה הכללית תסתכם בכ-60 מיליון שקל בשנה הקרובה. התקציב כולל גם צפי להכנסות של 830 אלף שקל מגביית קנסות שתושבי חריש ישלמו במהלך השנה ולראשונה, גם הכנסות של 715 אלף שקל ממערכות התאים הפוטו-וולטאים שיותקנו על מבני ציבור ברחבי העיר.
לאן הולך הכסף?
עיון בהצעת התקציב שצפויה להיות מאושרת ללא שינויים משמעותיים מראה כי תקציב החינוך, המהווה 42% מסך התקציב העירוני, יגדל מכ- 103 מיליון שקל בפועל בשנת 2021 לכ-137.5 מיליון שקל ב-2022. סך ההשקעה בגני הילדים בשנת 2022 עומד על כ-72 מיליון שקל, כ-14 מיליון שקל יותר מאשר בשנת 2021.
בבתי הספר תשקיע העירייה השנה כ-38 מיליון שקל, לעומת כ-30 מיליון שקל בשנת 2021. עוד תשקיע העירייה השנה כ-3.6 מיליון שקל במיזמים חינוכיים, חדשנות ויוזמות חינוכיות שונות. בתוכנית ניצנים – הצהרונים העירוניים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים – משקיעה העירייה השנה כ-19 מיליון שקל. כ-25 מיליון שקל מתקציב החינוך יופנו עבור שירותים נלווים הכוללים בעיקר שירותי הסעות, אבטחה ושירות פסיכולוגי.
ההשקעה השנייה בגודלה היא בתקציב הרווחה והשירותים החברתיים. התקציב יגדל ב-50% מכ-20 מיליון שקל ב-2021 לכ-31 מיליון שקל ב-2022. עיקר הגידול הוא בשירותי רווחה לילדים ובני נוער שבהם תשקיע העירייה כ-11.4 מיליון שקל, בשירותים לאנשים עם מוגבלויות שבהם יושקעו כ-8.3 מיליון שקל ובשירותי הרווחה לפרט ולמשפחה שבהם תשקיע העירייה כ-3 מיליון שקל.
תקציב אגף שפ"ע נקבע לכ-20 מיליון שקל בקירוב, עליה של כ-28% בהשוואה לתקציב השנה החולפת. בפינוי אשפה ופסולת תשקיע העירייה השנה כ-12.5 מיליון שקל. הגידול הוא נגזרת ישירה של אכלוסן של שכונות חדשות, פארקים חדשים ומבנים נוספים לתחזוקה.
תקציב הביטחון והשמירה מסתכם בכ-4.9 מיליון שקל בשנת 2022 לעומת כ-4.1 מיליון שקל בשנת 2021, גידול של כ-18% בלבד. בשנת 2022 תמשיך העירייה לגבות את היטל השמירה, שמממן את הפעלת מוקד רואה במשך 24 שעות ביממה וסיורי ביטחון ברחבי העיר.
תקציב שירותי הדת יעמוד על 1.8 מיליון שקל. הוצאות על הקמת ותחזוקת קו העירוב המקיף את העיר יוכפלו מ- 112,000 שקל בשנה החולפת לכ- 233 אלף שקל בשנה הקרובה.
לראשונה, הקצתה עיריית חריש תקציב ייעודי של 180 אלף שקל למרכז קישור ודיאלוג בקהילה שמטרתו לקדם שפה משותפת בין חילונים ודתיים בחריש. העירייה תצא בתוכנית שנתית של פעילויות תרבות משותפות, שתלווה בקמפיין עירוני, כשהמסר המרכזי יעודד סובלנות, הסכמות וחיים משותפים.
תקציב התרבות והספורט יגדל ב-42% ויעמוד על 15.2 מיליון שקל ב-2022 לעומת 10 מיליון בלבד ב-2021. השקעה זו כוללת בין היתר פריסה רחבה יותר של שירותי התרבות והפנאי ברחבי העיר והרחבת מערך החוגים במוסדות הציבור החדשים שנפתחו לאחרונה ובהם מרכז קהילתי בשכונת בצוותא ושני אולמות הספורט. ראוי לציין כי התקציב לאירועי יום הזיכרון ויום העצמאות יוכפל בקירוב בשנת 2022. העירייה תקצה 772,300 שקל לטקסים והמופעים העירוניים לעומת 392,024 שקל שהושקעו בפועל ב-2021.
תרבות: מקיצוץ רוחבי להגדלה משמעותית
שני גרינברג, סגנית ראש העיר, מברכת על ההגדלה המשמעותית בתקציב התרבות, המצוי בטיפולה: "הגדלת התקציב הייתה לא פשוטה משום שאנחנו רשות עם חשב מלווה ותחת עינו הפקוחה של משרד הפנים. הדבר הראשון שהם מבקשים לקצץ זה בתרבות, כי הם רואים בכך מותרות. בשנה שעברה הוחל על תחום התרבות קיצוץ רוחבי, למרות שמספר התושבים גדל. גם לפני כן לא היו גידולים משמעותיים וזו הפעם הראשונה שאנחנו מצליחים להגדיל את התקציב משמעותית מזה ארבע שנים".
עוד ציינה גרינברג כי התקציב כולל מראש הוצאות תחזוקה שוטפת עבור ספרייה עירונית ומרכז מדעים שבנייתם צפויה לצאת לביצוע בשנה הנוכחית. גרינברג מתייחסת גם להגדלת התקציב עבור אירועי יום הזיכרון והעצמאות: "ראוי לציין שהרשות לא משלמת מחירים מופרזים לאמנים עצמם, אך אני בהחלט רואה חשיבות בכך שחריש תערוך לתושביה חגיגה ראויה בחג הלאומי הכי חשוב לנו. השקעה כספית בכך היא אמירה ערכית באשר לזהות שלנו כעיר".
חינוך: גידול ניכר בהתאם לגידול באוכלוסיה
יוסי גולדמן חבר מועצת העיר משתף כי סיעת 'בית טוב לחריש' שמה דגש משמעותי בהכנת התקציב על סעיפי החינוך, העסקים ושירותי דת. "בתחום החינוך ישנו גידול ניכר בתקציב החינוך בהתאם לגידול באוכלוסיה. יש לציין הקמת בית ספר ממ"ד תורני נוסף בשנת 2022 וכן תוכניות יחודיות לאבי בית ומזכירות על מנת להפוך אותם לחלק מהסגל החינוכי. במקביל אנו נערכים לכניסה לשלושה מבני בתי ספר חדשים. הגדלת תקציב החינוך היא אמירה על החשיבות שאנו מייחסים לחינוך".
"בתחום העסקים התקציבים כמעט ויכפילו את עצמם מ-150 אלף שקל ל-250 אלף שקל הכוללים בין היתר, פיתוח ומתן כלים אופרטיביים לניהול נכון וקיום אירועים שייצרו תנועה במוקדי המסחר בעיר. בתחום שירותי הדת דאגנו כי יוענק מענה ראוי והולם. נוספו שני תקנים של עובדים לצורך תפעול מחלקת דת, כמו כן, מחלקת דת תקבל רכב תפעולי".
"עיר שמתבססת על מענקי איזון"
המשנה לראש העיר עידית ינטוב התייחסה גם היא לדגשים החשובים לה בתקציב וסיפרה כי תקציב קליטת העלייה גדל משמעותית השנה בהשוואה לשנה החולפת וציינה לטובה את הליך הכנת התקציב: "אנשי המקצוע קשובים לנו (חברי המועצה) וכך צריך להיבנות תקציב. במקצועיות ובלי משחקים פוליטיים", היא סיכמה.
יוחאי פרג'י, ראש האופוזיציה מתייחס גם הוא לתקציב: "אחרי ימים ארוכים של למידת תקציב העיר לעומק אני יכול לומר בוודאות שהתקציב משקף את מצב חריש כעיר המתבססת על מענקי איזון ממשלתיים ונמצאת בשליטה רבה של משרד הפנים. במשך שנים אני דוחף לכך שחריש תפתח תוכנית אסטרטגית שתוביל אותנו למציאות של איתנות כלכלית המבוססת על הכנסות יציבות מאזורי תעשיה ותעסוקה. ביום שבו נגיע למצב זה, נוכל באמת לקבוע סדר יום תקציבי שישקף תוכניות עבודה נרחבות של פיתוח תחבורה, חינוך, ופיתוח תעסוקתי לתושבי העיר בעצמאות מלאה".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!