כמה תלמידים לומדים בכיתה בממוצע בכל אחד מזרמי החינוך השונים בעיר, מהי ההשקעה הממוצעת בתלמיד בהשוואה לערים אחרות והאם תלמידי חריש חשים בטוחים באקלים הבית ספרי? משרד החינוך הנגיש את נתוני מערכת החינוך המקומית לשנת תש"פ
במסגרת הבנת הצורך בשקיפות והנגשת מידע פרסם בשבוע שעבר, משרד החינוך את ה'תמונה החינוכית' המעודכנת לשנת הלימודים תש"פ, 2019-2020 בערים והרשויות השונות בארץ, ובכללן חריש.
הנתונים העדכניים לשנת 2020 אינם משקפים בהלימה מוחלטת את מצב מערכת החינוך כיום בעיר, וזאת בשל הגידול המואץ שמערכת החינוך בחריש חוותה גם השנה. עם זאת, הנתונים מצביעים על מגמות ומספקים נתונים מפורטים ומגוונים על מערכת החינוך בחריש, בהשוואה בין המגזרים השונים ובהשוואה ארצית בנוגע לתקציב, השקעה בתלמיד, צפיפות בכיתות, ונתוני סקר השוואתי שנערך בנושא האקלים הבית ספרי ובחן את תחושת השייכות לבית הספר ותחושת המוגנות.
פער משמעותי בין המגזרים
עיון בנתונים מגלה כי בשנת תש"פ מספר הילדים הממוצע בגני הילדים בחריש עמד על 31.8. ממוצע מספר התלמידים בכיתה רגילה בבתי הספר היסודיים הסתכם ב-24.4 תלמידים.
בחטיבת הביניים מספר התלמידים הממוצע בכיתה היה 26.9 תלמידים. הממוצע העירוני המשוקלל עמד על 24.6 תלמידים בכל כיתה והוא נמוך מהממוצע הארצי והמחוזי – שהצביע על 27.1 תלמידים בכיתה.
עם זאת, נמצא פער משמעותי בין מספר התלמידים הממוצע בכיתה בזרם החינוך הממלכתי והממלכתי-דתי לבין המספר הממוצע במגזר החרדי. בעוד שבמגזר הממלכתי למדו בשנת 2020, 28.2 תלמידים בממוצע בכיתה ובחינוך הממ"ד 26.8 תלמידים בממוצע בכיתה, בזרם החרדי למדו 17.6 תלמידים בממוצע בלבד בכל כיתה.
נתונים נוספים מראים כי 19.71% מכלל התלמידים בשנת תש"פ השתייכו למגזר החרדי, 37% מכלל התלמידים למדו בזרם החינוך הממלכתי-דתי ואילו 43.29% מכלל התלמידים למדו בזרם החינוך הממלכתי.
ההשקעה בתלמיד בהשוואה ארצית
תקציב החינוך בחריש הסתכם בשנת 2020 בכ-85 מיליון שקלים, מתוכו כ-62% הופנו לשכר מורים. ההשקעה הכספית הממוצעת לתלמיד בחריש הסתכמה בשנת 2020 ב-17,442 שקלים והיא נמצאת במגמת ירידה רציפה בשבע השנים האחרונות, מאז הוחלט על הפיכתו של הישוב הקטן לעיר חדשה בישראל. בשנת 2016 הושקעו בכל תלמיד בחריש כ-30,000 שקלים בממוצע וב- 2017 הושקעו כ–27,000 שקלים בכל תלמיד במערכת החינוך המקומית.
לשם השוואה, ממוצע ההשקעה הכספית עבור כל תלמיד במחוז חיפה בשנת 2020 היה 20,798 שקלים בעוד הממוצע הארצי עמד על 19,757 שקלים. בשנת תש"פ ההשקעה בחריש בתלמיד היתה נמוכה הן מהממוצע הארצי והן מהממוצע המחוזי.
עם זאת, יש לציין כי מערכת החינוך בחריש צומחת מדי שנה בקצב יוצא דופן, מ- 570 תלמידים בגנים ובבתי הספר בשנת 2016 ועד כ-8,000 ילדי גן ובתי ספר בגילי 3-18 השנה.
ציון לא מספק באקלים הבית-ספרי
בשנת תש"פ התגוררו בחריש 3,152 תלמידים מתוכם 2,227 למדו בעיר עצמה. הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך ערכה סקר שביעות רצון בקרב תלמידי כיתות ה'-ו' מארבעה בתי ספר בעיר וביקשה לבחון ולמדוד את הערכים והאקלים החינוכי בישוב.
במדד הקרבה והאכפתיות בין מורים לתלמידים נמצא, כי 59% מהתלמידים הסכימו עד הסכימו מאוד עם היגדים המציינים יחסים טובים עם מוריהם, איכפתיות מהם ברמה האישית, ותחושה נוחה לשוחח עימם כשעצוב או רע להם. עם זאת, הממוצע הארצי במדד זה הוא גבוה יותר ועומד על 72%.
גם במדד התחושה הכללית החיובית כלפי בתי הספר, נמצאה חריש מתחת לממוצע הארצי. 64% מתלמידי כיתות ה'-ו', הסכימו עד הסכימו מאוד, עם היגדים המציינים כי הם אוהבים את בית הספר, טוב להם בו ומצהירים כי לא היו עוברים למוסד אחר גם אם היו יכולים לבחור בכך. הממוצע הארצי במדד זה נכון לשנת תש"פ היה 81%. עם זאת, ראוי לציין כי מערכת החינוך בחריש קולטת תלמידים במהלך השנה כולה ותלמידים רבים בה הם תלמידים חדשים בהליך קליטה והתאקלמות.
לתלמידים הוצגו גם היגדים הבוחנים את מעורבותם באירועי אלימות כגון: האם קיבלו מכה או בעיטה בחודש האחרון, חוו איומים מחבריהם או היו עדים לניסיונות להפיץ כנגדם שמועות או להוביל לחרם כנגדם.
35% מהתלמידים שהשתתפו בסקר השיבו בחיוב לשאלה אם בחודש האחרון מישהו דחף אותי. 22% מהתלמידים שהשתתפו בסקר ציינו כי בחודש האחרון קיבלו מכה או בעיטה או אגרוף. מסיכום נתוני הסקר עולה כי 12% מהתלמידים הסכימו עד הסכימו מאוד עם כל ההיגדים כאשר הממוצע הארצי הסתכם רק ב- 10%.
אין נתונים על זכאות לבגרות
אחוז הזכאים לבגרות בקרב תלמידים המתגוררים בחריש אך לא לומדים בה עמד על 71.4% בלבד, בהשוואה לאחוז הזכאים בממוצע הארצי שהוא 73.4%. נתוני הזכאות לבגרות בחריש נכון לשנת 2020 היו אפסיים וההסבר הוא פשוט: באותה העת טרם פעלה בעיר מערכת חינוך על יסודי.
"רק השנה נפתחה שכבת כיתה י"א במערכת החינוך העירונית הצומחת, ובסוף שנה זו ייגשו לראשונה תלמידי מערכת החינוך בחריש לבחינות בגרות. הנתונים שפורסמו מתבססים כנראה על מספר קטן של תלמידים תושבי חריש שלומדים מחוץ לעיר", הסבירו במועצה בניסיון לתקן את הרושם השלילי והשגוי שהציגה התמונה החינוכית. "נתוני זכאות לבגרות של תלמידי מערכת החינוך בחריש יהיו רלוונטיים רק בסוף שנת 2022, ואנו משוכנעים שהם יעשו חיל בלימודיהם", סיכמה מחלקת החינוך של עיריית חריש.
לקריאה נוספת: שנת הלימודים תשפ"ב יצאה לדרך
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!