עתירה מינהלית שהגישו שני תושבי העיר הובילה לשינוי משמעותי: כל בעל נכס שמעוניין למכור את הדירה ידע מראש מה גובה היטל ההשבחה שעליו לשלם, וזאת בניגוד לנוהל הקודם. השירות שיינתן לא יחויב בתשלום. "שמנו קץ לאי הוודאות שהייתה עד היום בעסקאות המקרקעין בחריש"
בדצמבר 2020 הגישו עורכי הדין אוהד לפידות ומיכאל ליטווק עתירה מינהלית נגד הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש.
בעתירה ציינו השניים, תושבי חריש, כי הוועדה המיוחדת פועלת בניגוד לחוק התכנון והבנייה והיא אינה מאפשרת לתושבי העיר חריש לערוך שומת מקרקעין מוקדמת טרם ביצוע עסקת מכר. עוד ציינו השניים כי הוועדה אינה פועלת בשקיפות ומסרבת לחשוף שומות מקרקעין קודמות שניתנו בעיר חריש.
"הוועדה המיוחדת פועלת ביודעין בניגוד לחוק ודורשת כתנאי סף לידיעת גובה היטל ההשבחה ועריכת השומה, קיומו של הסכם מכר. במצב דברים זה, המוכר אינו יודע, עד לביצוע ההסכם, מהו גובה היטל ההשבחה אותו יצטרך לשלם. כמו כן, למוכר אין אפשרות להביא שמאי מטעמו מאחר ששומה זו אינה מחייבת את הוועדה", ציינו השניים בעתירה והסבירו כי ההליך הקיים מכשיל עסקאות מכירה של דירות בעיר.
השניים דרשו מהוועדה לאפשר לבעלי דירות המעוניינים למכור את הדירה לקבל מראש וללא הצגת שטר מכר את גובה התשלום שיצטרך לשלם בעל הנכס עבור השבחת הדירה. עוד הציעו השניים כי תמורת השירות ישלמו בעלי הדירות אגרה סמלית.
את העתירה הגישו השניים לאחר ניסיון לנהל דיאלוג עם הוועדה בנושא, ניסיון שלא צלח. לדבריהם, בסיכום בעל פה עימם, הבטיח היועץ המשפטי של הוועדה להוציא הנחיה ברורה לפיה הוועדה לא תתנה יותר את הצגת הסכם המכר על מנת שהנישום ידע מה גובה היטל ההשבחה, אולם במבחן המציאות, ההנחיות לא יושמו והם נאלצו לפנות לבית המשפט.
"כל הנתונים על השולחן"
היועץ המשפטי של הוועדה המיוחדת שלח לבית המשפט תשובה לעתירה. מהדברים שציין עולה כי הוועדה בחנה את הנושא כמו גם את ההצעה לגבות אגרה עבור הפקת דו"ח שומה לאזרחים שמעונינים לדעת מה גובה התשלום שעליהם לשלם בזמן מכירת הנכס.
רשויות רבות ברחבי הארץ גובות סכום סמלי עבור הפקת דו"ח שומה לתושבים אולם חריש, שהיא עיר בבנייה ואין לה תקנות עזר בנושא, אינה מאפשרת לוועדה להטיל אגרה.
עוד עולה מתשובת הוועדה לבית המשפט כי הוועדה לתו"ב תערוך שומות היטל השבחה על פי דרישה של בעל המקרקעין וזאת ללא צורך בהצגת שטר מכר וללא חיוב אגרה.
"זו בשורה נהדרת", ציין אלמוג דוד, שמכר בעבר את דירתו ברחוב הזית והתרעם על ההליך הקודם במסגרתו הטילה עליו הוועדה תשלום של אלפי שקלים. "כעת כל בעל נכס יוכל לדעת מראש מה גובה היטל ההשבחה שעליו לשלם בעת מכירת הדירה, והוא יוכל להיכנס לעסקה כשכל הנתונים על השולחן וללא הפתעות מיותרות".
כמה משלמים על דירה ברחוב גפן?
נושא נוסף שנדון במסגרת העתירה הוא פרסום תוצאות של שומות ועררים של דירות ברחבי העיר. מגישי העתירה דרשו מהוועדה לפרסם את גובה היטלי ההשבחה שכבר הוטלו וחויבו על ידי הוועדה, וזאת על מנת שבעלי דירות יוכלו לקבל קנה מידה והשוואה על גובה התשלום ששילמו בעלי דירות דומות לדירותיהם.
הוועדה טענה בתשובה שהגישה לבית המשפט כי אין הוראת דין שמחייבת פרסום שומות. "פרסום השומות עלול להיחשב פגיעה בפרטיות וממילא, לשומות שונות היבטים שונים שעשויים להשפיע על גובה ההשבחה. כך שהנזק עלול לעלות על התועלת וליצור אצל מי שאינו שמאי ציפייה לא מבוססת באשר לשיעור ההשבחה הצפוי בנכס הספציפי".
למרות זאת, הוועדה המיוחדת שקלה את בקשת העותרים והחליטה לפרסם באתר הוועדה תוצאות של שומות ועררים ללא פרטים מזהים, מתחילת שנת 2020 ועד סופה.
רשימת החיובים שהוטלו על בעלי הדירות במהלך השנה כולה מפורסמת באתר הוועדה לתקופת ניסיון. בסיומה, יוחלט אם להמשיך עם הנוהל.
העתירה השיגה את מטרתה
בשבוע שעבר קיבל בית המשפט את תשובת הוועדה וציין "דומה שהעתירה השיגה את מטרתה ואין צורך בסעדים נוספים. הוועדה תפעל בהתאם להצהרותיה, הן לענין המצאת השומות והן לענין התחייבותה לפעול לתקופת ניסיון".
עו"ד לפידות: "פסק הדין הוא בשורה של ממש עבור כל תושבי חריש. הנגשת המידע באתר הוועדה תאפשר לבעלי הדירות לדעת מראש מהו גובה היטל ההשבחה שנקבע לדירתם, ותיתן להם אפשרות לערער על גובהו אם יחשבו שהוא לא הגיוני.
"צר לי שהיינו צריכים להיאבק קשות על מנת להשיג שקיפות של מידע שהוא חוק יסוד במדינת ישראל, אך ב"ה הצלחנו בכך. בטוחני שהנגשת המידע תסייע לתושבים רבים".
עו"ד ליטווק: "אני שמח על ההצלחה בשינוי המדיניות בוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה. הקץ לאי הוודאות שליוותה כל עיסקת מקרקעין בה המוכר לא יכול היה לדעת מה גובה היטל ההשבחה שיוטל עליו. הנגשת מידע חיוני זה, תתרום לעסקאות הנדל"ן בעיר, לשקיפות והתנהלות חוקית של הוועדה".