היכן יותר לפתוח בית קפה שיפעל גם בשבת, האם יהיו עסקים פתוחים בדרך ארץ ומהו הערך המוסף של חוק העזר העירוני 'פתיחת בתי עסק וסגירתם'? פרטים ראשונים מתוך טיוטת החוק שדלפה
בשבוע הבא צפויים להצביע חברי המועצה על אישור חוק עזר לחריש פתיחת בתי עסקים וסגירתם (תשפ“א 2020), המוכר יותר כ"חוק השבת".
טיוטת החוק שדלפה בשבוע שעבר, רגע לפני כינוס ישיבת מליאה לאישורו, גרמה לשומרי שבת מבית ומבחוץ, להביע את התנגדותם לחוק במתכונתו הנוכחית ודחתה את ההצבעה שתוכננה להתקיים במליאת המועצה. מה כוללת טיוטת החוק וכיצד היא מסדירה, לשיטת מנסחיו, את המרחב הציבורי בעיר?
חוק פתיחת בתי עסק וסגירתם נועד להעלות על הכתב קווי מדיניות ברורים לניהול המרחב המסחרי והציבורי בימי חול ובשבת ולתחום את האזורים בהם ניתן יהיה לפתוח עסקים ביום המנוחה.
החוק מגדיר ומסווג את סוגי העסקים בעיר, קובע את שעות הפעילות המותרות לכל עסק בימות השבוע, מנסח את הסייגים למתן היתרי לילה לעסקים שרוצים לפעול עד השעות המאוחרות וקובע את מסגרת הפעילות של מוקדי רפואה דחופה וחנויות נוחות בימי מנוחה ובשאר ימות השבוע.
סעיף 8 א. לחוק העזר קובע, כי פתיחה של בית עסק, אולם שמחות, גן שמחות, עינוג ציבורי, קניון, קיוסק ומרכול בשבתות ומועדי ישראל יותרו רק בהינתן היתר שבת וחג לעסק, על ידי ראש המועצה, ובלבד ושהעסק מצוי באזור המוגדר.
היכן נמצאים האזורים המוגדרים?
על פי נספח לחוק העזר, פתיחת בתי עינוג ועסקים מסחריים בסופי השבוע ובחגי ישראל תותר בקניון המסחרי MORE בכניסה לעיר ובחלקים נרחבים בשטחה המערבי והצפוני של שכונת מעו"ף בלבד. באזורים אלה ניתן יהיה להפעיל מסעדות, בתי קפה, מרכולים ועסקים מסחריים נוספים כדוגמת חנויות בגדים בסוף השבוע.
שדרת דרך ארץ וכלל מרכזי המסחר השכונתיים לא נכללים באזורים המוגדרים לפעילות בשבת. עם זאת, ישנן החרגות בלשון החוק שמתירות פעילויות תרבות וספורט בסופי השבוע ברחבי העיר כולה.
כך לדוגמה, פעילויות במרכזי ספורט, הקרנות סרטים, פסטיבלים והצגות, יוכלו לפעול בסופי השבוע ומועדי ישראל ברחבי העיר. פעילות תרבות תותר גם במבנים הציבוריים של העירייה (כפי שמתרחש בפועל גם היום). עוד רשאים לפעול בימי מנוחה ובשאר ימות השנה תחנות דלק וחנויות נוחות בכל שעות היממה.
התקנות הכלולות בחוק ייכנסו לתוקף החל ממועד אישורו במליאת המועצה אך לא ישפיעו על עסקים שכבר פועלים במרכז העיר בשבת בעיר, כדוגמת בר הבירות ברחוב אודם.
לאחר אישור החוק במליאה הוא יעבור לאישור משרד הפנים על מנת לקבל תוקף, הליך שצפוי להתמשך בין מספר חודשים לשנה.
השלכות ומשמעויות החוק
ההסכמות אליהן הגיעו חברי המליאה ואותן העלו על הכתב, מיישרות קו עם הנעשה בשטח בעיר. פעילות מסחרית בימי המנוחה, שכבר מתקיימת בקניון בפאתי העיר, תמשיך ותפעל ואף תעוגן בחוק. לעומת זאת, בשדרת דרך ארץ, בה לא מתקיימת כיום פעילות בימי המנוחה, לא תותר פתיחת עסקים בשבת.
הרצועה הצפונית של שכונת מעו"ף שנכללת ברשימת השטחים המוגדרים לפתיחת עסקים בשבתות וחגים, מתפרשת אמנם על שטח נרחב אך בשלב זה כלל לא ברור אילו יזמים יזכו בשטחים הללו, מתי יפותחו ומה יקום בהם. כך או כך, לא מדובר באזור שיאפשר פעילות עסקית או מסחרית בשנים הקרובות.
בפועל, אם החוק אכן יצלח את משוכת ההתנגדויות ויעבור בהצבעה, תתקיים פעילות מסחרית בשבת בקניון MORE בלבד, כפי שמתרחש כיום.
ראוי להזכיר כי הפעלת עסקים בשבת בפאתי העיר היתה הבטחת בחירות של ראש העיר יצחק קשת לציבור החילוני. במפגשים שקיים קשת עם תושבים לפני בחירות 2018 הוא ציין כי הוא יפעל להתיר פתיחת עסקים בשבת בקניון מור ובשכונת מעו"ף, שתוכננה במקור כמרכז העירוני העתידי של חריש.
השוואה לערים אחרות
חוק העזר העירוני, אם יעבור בהצבעה, יהווה אבן דרך בהסדרת היחסים בין קבוצות האוכלוסייה השונות בעיר ובהפיכת חריש לעיר של כל תושביה. החוק, ששומר על צביון השבת במרכז העיר, בשכונות ובמרכזים השכונתיים, מאפשר בילוי בשבת במתכונת חילונית, במרחבים המוגדרים בעיר.
השוואה של חוק העזר המוצע לחקיקת עזר בערים אחרות מלמדת כי חוק העזר בחריש, למרות מגבלת האזורים, מעניק היתר וטווח פעולה רחב יחסית לעומת ערים אחרות.
סקירה של חוקי עזר עירוניים בנושא פתיחת חנויות, מרכולים בתי קולנוע ואולמות תרבות שפרסם ארגון ישראל חופשית מגלה כי נכון לשנת 2019 ברעננה, רמת גן ופתח תקוה, חוק העזר העירוני מאפשר פתיחת מסעדות, אך אוסר על פתיחת חנויות, בתי קולנוע ואולמות תרבות בשבת. באשדוד ונתניה החוק מאפשר פתיחת בתי קולנוע ואולמות למופעים, אך אוסר על פתיחת חנויות ומרכולים בשבת. כאמור, טיוטת חוק העזר של חריש מאפשרת פתיחת מסעדות, חנויות, בתי קולנוע, אולמות תרבות ומרכולים בשבת.
המבחן האמתי שחריש תעמוד בפניו, אם החוק יעבור וגם אם לאו, יהיה מבחן הפעילות בשטח ובחינה לאורך זמן של פתיחת עסקים משגשגים במהלך השבוע כולו ובימי המנוחה.