סכסוך כספי בין אבי בנבנישטי, מנהל העסק 'טוסט נקניק' לרבנות חריש הוביל להסרת הכשרות מן העסק ולמאבק גרסאות בין שני הצדדים. הסיפור המלא
'טוסט נקניק' נפתח לפני כשנה ברחוב דרך ארץ בחריש. הדיינר שמציע ללקוחותיו כריכים מושקעים החל משעות הצהריים המאוחרות ועד שעות הבוקר המוקדמות, משמש מאז פתיחתו כמקום מפגש בלעדי כמעט לבלייני הלילה המקומיים, שמבקשים לשבור את רעבונם בשעות המאוחרות מאוד.
אבי בנבנישטי (34) תושב חריש ובעל העסק המשפחתי 'טוסט נקניק', התבשר אתמול שמחלקת הדת בחריש הסירה את הכשרות מהעסק שלו. בהודעה שהתפרסמה באתר עיריית חריש נמסר כי: "בהתאם להוראת חוזרי מנכ"ל – המשרד לשירותי דת – ירושלים, הוסרה הכשרות שבהשגחתנו מבית העסק "טוסט נקניק" (שדרת דרך ארץ 39, חריש)".
בתגובה למהלך פרסם בנבנישטי פוסט לוחמני: "היום פתחנו את היום קצת אחרת. רבנות חריש הרימה (שריר) וחושבת שהיא יכולה לכופף כל עסק, להעלות מחירים בתקופה שלא כל כך קלה גם ככה. טוסט נקניק חריש לא תיכנע ללחצים. טוסט נקניק חריש תמשיך להביא את הכשרות הכי מהודרת שיש בכל המוצרים שלנו".
הסרת הכשרות היא מהלך שביצעה רבנות חריש לאחר תקופה של ניסיונות להגיע לפשרה מול העסק, שעד אתמול התהדר בכשרות 'מהדרין'. מה התרחש מאחורי הקלעים?
חודש השיפוצים הוא חודש המריבה
בראיון שקיים בנבנישטי עם 'חריש 24' הוא מלין על גביית יתר שאינה מוצדקת: "לפני כמה שבועות היינו בשיפוצים, עבדנו רק בלילה. המשגיח לא נכנס אלינו. הודענו מראש וביקשנו שיורידו את החודש הזה מהתשלום. מדובר ב-1500 שקלים. לא הייתי מוכן לשלם על חודש בו לא נעשתה עבודה". בנבנישתי מציין כי בקשתו לא זכתה לאוזן קשבת.
בניגוד לדבריו, ציינה רבנות חריש כי "רבנות חריש לא קיבלה מבית העסק בקשה להקפאת תשלומים בגלל סגירת העסק לשם שיפוצים או משום סיבה אחרת". עוד נמסר מעיריית חריש כי גם לא נכונה העובדה שהיתה עליית מחירים: "בית העסק 'טוסט נקניק' בחר בהשגחת כשרות מהדרין (שהיא יקרה יותר מכשרות רגילה) של רבנות חריש. הסכום לתשלום עבור ההשגחה הוא סכום קבוע שנקבע על ידי משרד הדתות, ולא השתנה לאורך כל התקופה שבה היה בית העסק תחת השגחת הרבנות".
"לא ניתן יותר להעסיק את המשגיח"
המחלוקת הכספית הקיימת בין בנבנישתי לרבנות חריש מסתכמת לדברי הראשון בכ-1500 שקלים. בנבנישטי ציין כי הוא צבר חוב נוסף אותו הוא משלם בפריסת תשלומים ובהסכמה שהושגה בין הצדדים. הפוסט שפרסם אמש בנבנישטי זכה לתגובות רבות, מכל קצוות הקשת. רבים פרגנו לו ולמאבקו הדון-קישוטי כנגד הרבנות ומנגד היה מי שקרא לו להסדיר את החוב ולא לזלזל במוסד הרבנות ובתעודת הכשרות.
"הקהל בחריש הצביע ברגליים", פסק בנבנישטי, "אנשים הזמינו אתמול מזון בכמויות יפות. גם דתיים. היתה עבודה חבל"ז. הרגשתי ממש כמו באימרה, נתנו לך לימונים ועשית לימונדה". עם זאת בנבניסטי מודה: "יש דתיים שלא נוח להם להיכנס לעסק עם הסרת הכשרות. אני לא חושב שזה הוגן למנוע את התעודה מהעסק בגלל סכסוך כספי ולפגוע באנשים שבסך הכל רוצים לאכול".
כיצד אתה מתכנן להמשיך את המאבק? מה לדעתך עתיד לקרות?
"ישנם משגיחים ואנשים רבים שמנסים לפשר בינינו. במקביל, אני לומד ובודק את האפשרות לקבל תעודת כשרות צהר (מערך כשרות שאינו מוכר על ידי הרבנות הראשית אך פועל בהתאם לכללי ההלכה וכפוף להוראות החוק), אני לא חייב להמשיך עם הכשרות של הרבנות בישראל".
מעיריית חריש נמסר בתגובה לדבריו: "לצערנו בשל חוב מצטבר לא ניתן יותר להעסיק את המשגיח בבית העסק, וההשגחה הוסרה לאחר ניסיונות רבים לבוא לקראת בעל העסק. בנסיבות אלה צר לנו על כך שבית העסק בחר להשתלח ברבנות חריש שמשרתת נאמנה תושבים שומרי כשרות רבים בחריש".
יצויין כי היום (ה') בישר השר לשירותי דת, הרב יעקב אביטן ,על שורה של הקלות בתחום הכשרות לאור משבר הקורונה: "הרבנות הראשית בוחנת בימים אלה אפשרויות לשילוב אמצעים טכנולוגיים, בתקווה כי זה יביא להפחתת שעות ההשגחה הנדרשת בבית העסק ובהתאם להפחתה בתשלום האגרה".
עוד בנושא: מאפיית המשפחה זכתה בחזרה בתעודת הכשרות: "זו היתה טעות תמימה"