תיעוד מצלמות אינו בהכרח ערובה למציאת חשודים, ישנה עליה בהיקף האירועים בחריש, כשניידת עסוקה בסכסוך חנייה היא לא מתפנה לטפל באירוע אחר – רפ"ק ראפת עזאם, מפקד נקודת המשטרה בחריש, מגיב לראשונה על האירועים האחרונים בעיר ומתייחס לתחושת הביטחון של התושבים ולמאמצי המשטרה
לפני כשלושה שבועות שירות הביטחון הכללי הודיע כי הצליח לחשוף חוליית מחבלים שתכננה פיגוע בחריש. שבוע לאחר אותה ידיעה, מפרי סדר רכובים על אופניים שיגרו בשעות הלילה המאוחרות נפצים במספר מוקדים בעיר, הטרידו והעירו תושבים רבים. עשרות פניות הגיעו אל מוקד המשטרה המקומי באותו לילה, והתחושה הכללית בקרב הציבור היתה של חוסר אכיפה, אזלת יד והגברת המתח הבטחוני בישוב.
תלונות לא מעטות הופנו אל רשויות אכיפת החוק. רב פקד ראפת עזאם, מפקד נקודת המשטרה המקומית, עומד בראש המערכת שתפקידה לשמור על הסדר, החוק והבטחון האישי של תושבי חריש ולראשונה הוא מגיב על האירועים האחרונים בעיר.
"האירוע הבטחוני שסוכל נמצא בידיהם של צה"ל ושב"כ. הפעילות שנעשתה איננה בגזרת חריש. המשטרה אחראית על בטחון הפנים או מה שנקרא 'שיטור גבוה'. כל פעילות שאנו עושים בגזרה כוללת בתוכה גם מענה לאירועי פח"ע כך שלא נדרש שינוי בנהלים", הוא מסביר.
עם זאת, בעקבות הפיגוע שסוכל, עלה לדיון מחודש רמת נחיצות הסיור העירוני. בישיבת מועצת העיר האחרונה, סוכם כי אגרת שמירה תוטל על התושבים החל מספטמבר ותממן את הפעלת הסיור העירוני ואת הפעלת המוקד העירוני 24 שעות ביממה. האם מערך הסיור העירוני אכן נחוץ בחריש?
רפ"ק עזאם מאמין שכן: "בכל עיר נחוצים כוחות שיטור. השיטור העירוני מספק מענה לאיכות חיים והתנהלות בתוך העיר, בשותפות בין המועצה למשרד לביטחון פנים. בסופו של יום, הסיור תורם לנוכחות ובולטות כוחות השיטור והפיקוח במרחב הציבורי, ואנחנו כמובן מברכים על כך".
"היה קושי לקבוע את זהותם"
למרות שיתוף הפעולה בין הכוחות הכחולים לכוחות הסיור העירוני, נדמה ש'מופע הנפצים הלילי' כיוון אל הרשויות זרקור לא מחמיא. שני אירועים נוספים של שיגור נפצים בהיקף מצומצם יותר, אירעו גם הם במהלך אותו שבוע. בעקבות כך, תושבים האשימו את הרשויות באזלת יד והיו שקשרו בין הפרעות הסדר והרעש בלילה לבין שינוי בתחושת הביטחון בעיר. רפ"ק עזאם מגיב לראשונה בנושא: "57 פניות התקבלו במוקד באותו ערב היות והאירוע היה רב מוקדי", מפרט עזאם. "נערכו חיפושים, אותרו הכוורות וניידות הגיעו לכל האירועים עם ניסיון לאתר מבצעים, בין אם בסריקות שנעשו בשטח או תוך שימוש במצלמות הפרוסות בעיר. זוהו דמויות אך לא היה ניתן היה לקבוע מי המעורבים. חשוב להדגיש", הוא מוסיף, "הניסיון לקשור בין שני האירועים הנוספים שאירעו באותו שבוע לאירוע הראשון – הוא לא נכון. מדובר במעורבים שונים. מבחינה ראייתית לא ניתן לקשור בין האירועים. שאר הפרטים הם חלק מחקירה המתנהלת כרגע ואנו מנועים להרחיב בנושא". עזאם מוסיף ומציין כי בשלב זה לא ניתן להצביע על מניע או זהות המעורבים ולכן גם לא נעצרו חשודים במעשה: "היה קושי לקבוע את זהותם".
מדוע לא הצליחו לזהות את פורעי החוק, במיוחד לאור העובדה שהעיר מרושתת במצלמות?
"ישנם מקומות בהם אין מצלמות. יתרה מכך, תיעוד מצולם של פעילות מסוימת איננו ערובה לזיהוי, במיוחד כשמדובר בפעילות לילית וכשמפר הסדר עוטה ברדס ו/או מסיכה. המצלמות הן בהחלט כלי עזר אך אינן תנאי מספיק. עם זאת, המשטרה ממשיכה בפעילות לאיתור המעורבים תוך הגברת הנוכחות על מנת להביא אותם לדין".
"הציפיה שיעצרו אנשים לאלתר היא לא ריאלית"
עזאם גם מתייחס לטענות שנשמעו לפיהן המשטרה לא עושה מספיק כדי להעניק לתושבים תחושת ביטחון ראויה: "אין בהכרח תוצרים משטרתיים לכל אירוע ואירוע. הציפיה שיעצרו אנשים לאלתר ומשם יוכנסו לכלא – היא לא ריאלית. עבודת המשטרה מתבססת על ראיות והוכחות ולא על הערכות ופרשנויות", הוא מבהיר. "פעילות האכיפה מתבצעת לאורך כל השבוע בכל שעות היממה בצורה ממוקדת ורחבה. הנוכחות מתבססת על כמות כוח האדם הקיים כיום בנקודה. יש לזכור כי אנו מתמודדים בו זמנית עם מספר אתגרים אליהם התווספה בחודשים האחרונים גם משימת אכיפת צו בריאות העם והנחיות הקורונה".
תלונה שכיחה נוספת ברשתות החברתיות של העיר היא ביקורת על תרבות הנהיגה בעיר ונסיעה מהירה מדי שמסכנת חיים. ניידת תנועה שהיתה מיועדת לספק מענה ייחודי בתחום, לא הוצבה כלל בעיר, וזאת בניגוד להבטחות עבר בנושא.
"נכון, אין בחריש ניידת תנועה שזו משימתה הבלעדית. ניידת הסיור עוסקת במסגרת פעילותה גם באכיפה תעבורתית. אנו פועלים מול הרשות מבחינת הסדרת תמרורים ותשתיות ומתקיים מיפוי סדור של אזורים מועדים לפורענות בהם אירעו תאונות דרכים. אנו מגיבים לאירועי בריונות בכביש כחלק משגרת העבודה שלנו, ובמקרים בהם קיבלנו קריאות, התבצעה אכיפה בהתאם. אנחנו לא יכולים להוציא דו"ח חודשי לתושבים בו מפורטת הפעילות המשטרתית", מבהיר עזאם ומדגיש: "אבל אנו פועלים מדי יום כדי לטפל בתלונות התושבים, אירועי בריונות ונהיגה פרועה".
למרות העבודה המאומצת עליה מצביעה עזאם נדמה כי בפועל קיימת בחודשים האחרונים עלייה בהיקף האירועים בחריש הדורשים טיפול ואכיפה משטרתית. רפ"ק עזאם מאשר: "ישנה עליה באירועים בכל הארץ ולא רק כאן מאז פרוץ משבר הקורונה. רבים יושבים בבית ולא עובדים ולכן יש גם יותר חיכוכים. בנוסף, העיר גדלה ויש יותר "קליינטים" וכך באופן טבעי עולה היקף הפניות למוקד. כל שכונה חדשה שמתאכלסת מביאה עימה תושבים חדשים, שעדיין לא מתמצאים במרחב הציבורי ויש מתח רב בעיקר בנושאי חנייה. ברגע שהניידת עסוקה בפתרון חיכוך על רקע חנייה שלא במקום, מטבע הדברים היא פחות פנויה לאירועים אחרים".
"האירועים שמתרחשים כאן קורים בכל עיר"
עזאם מאמין כי גם הציפיה של תושבים חדשים בחריש תורמת במידה מסוימת, לתחושת האכזבה מהמשטרה: "רבים מהתושבים החדשים נוטים לחשוב שאת התופעות שהכירו במקום ממנו עברו, הם לא ייפגשו בחריש. כנראה שהציפייה היא לגלות עיר 'נקייה' לחלוטין מאירועי הפרות סדר ואין לחשוב כך. שלא נטעה, חריש היא לא ייחודית, והאירועים המתרחשים כאן מתרחשים בכל עיר בישראל".
חרף צמיחתה של העיר, נקודת המשטרה המקומית, עדיין מסונפת לתחנת האם בעירון ואינה פועלת כיחידה עצמאית. הדבר משפיע על היקף כוחות השיטור ועל אופן ניהול השגרה הבטחונית בעיר.
מתי תגדל הנקודה ותהפוך לתחנה?
"מעבר מנקודה לתחנה, תלוי במספר משתנים ביניהם, גודל האוכלוסיה, כמות האירועים, אופי האירועים ותא השטח. כל אלו נקבעים בהחלטה ארצית של משטרת ישראל מול המשרד לביטחון פנים. אנו מגישים את ההמלצות שלנו מעת לעת. השירותים הניתנים כעת כוללים שוטרי סיור המוכוונים אך ורק לעיר, שיטור קהילתי ושירותי חקירות בנקודה. בכל זמן נתון פועלות בעיר שתי ניידות בשילוב עם צוות המתנדבים", מפרט עזאם ומדגיש כי אין מחסור בכוח אדם: "התקן שנקבע לנקודת המשטרה הוא מלא ואין חוסר, ביחס למה שקבעו מקבלי ההחלטות".
רפ"ק עזאם אף מציג בסיפוק שיפור במענה לתושב: "בשנה האחרונה ועל אף העלייה המשמעותית באירועים בעיר, הצלחנו לשפר את זמני התגובה וההגעה לכל אירוע ואירוע בחריש. זה תהליך שמתרחש בזכות ריכוז משאבים נכון והערכות מדוייקת לעבודה השוטפת".
מסר לתושבים לסיכום?
"המקרים האחרונים בעיר מייצרים מתח לא קטן במרחב הציבורי ונמצאים בטיפול מתמיד במישורים שונים ולא רק בהיבט האכיפתי. בעקבות האירועים האחרונים אנו בהחלט מתכוונים למקד פעילות אכיפתית במרחב הציבורי בדגש על השעות בהן התרחשו אירועי הפרת הסדר".
עוד בנושא: "אנחנו לא רואים בחריש תופעה של מרוצי מכוניות בכבישים"