על פי נתוני תחנת הניטור בחריש בשנת 2021, במרבית החודשים ערכי האוויר היו תקינים. פעיל חברתי: "התחנה אינה מותאמת לניטור רוב המזהמים הנפלטים משריפות פסולת. לכן, העובדה שלא נרשמו חריגות במדדים היא חסרת משמעות". המשרד להגנת הסביבה: "בכוונתנו להוסיף לתחנה גם מכשיר למדידת בנזן, אחד מהגזים האופייניים בפליטות משריפות"
מאז נובמבר 2020 פועלת בשכונת הפרחים תחנת הניטור של חריש. התחנה קמה לאחר פעילות ממושכת בנושא ועל רקע תלונות רבות של תושבים ופעילי סביבה בגין מטרדי ריח חזקים, חשש מאיכות אוויר ירודה והשלכות בריאותיות קשות.
מתחילת פעילותה ועד היום מכויילת התחנה כדי לנטר מדד אחד: חלקיקים נשימים בקוטר 2.5 מיקרון (PM2.5). קבוצת חלקיקים אלו נפלטים לסביבה כתוצאה מתהליכים טבעיים כגון סופות אבק או שריפות יער, או כתוצאה מתהליכים לא טבעיים כגון: שריפת דלקים, תוצרי פליטות מארובות מפעלי תעשיה ותחנות כוח, שריפות גזם, גריסת חומרי חציבה ובנייה ממחצבות. נוכחות גבוהה באוויר של חלקיקים אלו באוויר בתדירות יומיומית עלולה לגרום לתחלואה נשימתית ואף לתמותה.
מריכוז נתוני התחנה במהלך שנת 2021 עולה כי כי נוכחות החלקיקים הנשימים באוויר בחריש נמצאה בטווח התקין. ממוצע המדידות השנתי של PM2.5 בחריש עמד על 16 מק"ג/מ"ק בעוד שערכי הסביבה שנקבעו על ידי המשרד להגנת הסביבה כתקינים הם עד 37.5 מק"ג/מ"ק.
40 תלונות על ריח שרוף
תוצאות המדידה השנתית אינן מספקות את יניב בלייכר מעמותת 'אזרחים למען אוויר נקי', העוקבת אחר המתרחש בחריש וסביבתה. בלייכר מדגיש כי את תוצרי הלוואי של שריפות הפסולת, אחד המפגעים השכיחים והמשמעותיים בשנים האחרונות בכל מרחב קו התפר, התחנה לא יודעת לנטר. "תחנת הניטור בחריש, כמו רוב תחנות הניטור בארץ, היא תחנת ניטור כללית והיא אינה מותאמת לניטור רוב המזהמים הנפלטים משריפות פסולת. לכן, העובדה שלא נרשמו חריגות משמעותיות במדדים היא חסרת משמעות. שלל מזהמי אוויר, ובהם דיוקסינים, פוראנים ותרכובות כימיות שונות, אינם מנוטרים כלל, ובישראל כמעט שלא מבוצעים דיגומי אוויר כדי להעריך את הריכוז שלהם באוויר. אלו הם מזהמי אוויר הגורמים נזקים בריאותיים חמורים: סרטן, פגיעה בכבד ובכליות, נזקים למערכת העצבים, פגיעה בעוברים ועוד", מציין בלייכר.
על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה במהלך שנת 2021 התקבלו במוקד המשרד כ-40 תלונות של תושבי חריש על ריח שרוף. ניכר כי בחודשים האחרונים חלה ירידה בהיקף תלונות תושבים על מפגעי ריח וזיהום אוויר ביחס לשנים הקודמות. עם זאת, חשוב לזכור כי מרבית פעילות אתרי הפסולת מהרשות הפלסטינית שגורמים לזיהום מתרחשת בחודשי הקיץ.
חודש מרץ: ערכי זיהום גבוהים
עיון בנתוני התחנה מגלה כי למרות הפעילות הנורמטיבית ברוב השנה, נרשמו מספר חריגות. ערכים מקסימליים של זיהום נמדדו בשלהי חודש מרץ בימים שהתאפיינו במזג אוויר אביך. בנוסף, בחודש מרץ היו מספר ימים בהם התחנה לא פעלה ולא מדדה. הסיבה על פי המשרד להגנת הסביבה היא תקלה זמנית במכשיר החלקיקים, שתוקנה עם סיום חג הפסח.
בלייכר מעריך כי זיהום האוויר, שהוכח כגורם מרכזי לתחלואה ותמותה, פוגע גם בתושבי חריש. "למרבה הצער, לאור היקף שריפות הפסולת באזור חריש לא מן הנמנע כי גם תושבי חריש והאזור נחשפים לאוויר מזוהם. זכותם של תושבי מדינת ישראל, וחריש בפרט, לדעת מה הם נושמים. לכן, על המשרד להגנת הסביבה לשפר את אמצעי מדידת איכות האוויר שברשותו כדי לשקף לציבור את תמונת המצב האמיתית על איכות האוויר", הוא טוען.
בנזן: גז אופייני בפליטה משריפות
סימוכין לדבריו של בלייכר ניתן לראות בהמלצות החדשות של ארגון הבריאות העולמי. בספטמבר 2021 קבע הארגון כי התקנים של מזהמי האוויר השונים שעליהם המליץ עד כה, כלומר הערכים הממוצעים של מזהמי האוויר שמעליהם החשיפה מסוכנת וגורמת לתחלואה ולתמותה, הם גבוהים מדי, והמליץ לעדכן את ערכי איכות האוויר ולהפחית אותם בכ-50% כדי למנוע תחלואה ותמותה. רק לשם השוואה, ההמלצות החדשות של משרד הבריאות העולמי קובעות כי הערך התקין הוא 15 מק"ג/מ"ק, ולא 37.5 מק"ג/מ"ק כפי שנקבע במשרד להגנת הסביבה.
האם בכוונת המשרד להגנת הסביבה לשנות בעתיד הקרוב את המדדים לניטור המופעלים בתחנת חריש? מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "בתחנת חריש נמדדים חלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון-אחד הסמנים המקובלים לזיהום אוויר משריפות. בכוונת המשרד להגנת הסביבה להוסיף לתחנה זו גם מכשיר למדידת בנזן, אחד מהגזים האופייניים בפליטות משריפות. המכשור יוצב ברגע שיתקבלו כל האישורים המתאימים בוועדות השונות".
עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה כי "אין בכוונת המשרד למדוד דיאוקסינים, פוראנים ועוד, מכיוון שלפי ניסיוננו העשיר במדידות ליד המפחמות שהיו באזור חריש ומדידות במקומות אחרים, לא נמדדו ריכוזים העולים על ערכי איכות אוויר. עוד נציין, כי לדיאוקסינים ופוראנים אין ניטור רציף אלא רק דיגום סביבתי, שבו אוספים את דוגמת האוויר בשטח ומעבירים אותה לאנליזה במעבדה".
על פי הסיכום שהושג בין מועצת חריש למשרד להגנת הסביבה, צפויה תחנת הניטור לפעול בחריש במשך 10 שנים.