דו"ח 'דיור מואץ וחוסן מוניציפאלי' של משרד הפנים חוזה ירידה חדה של 65% בתקציב השירותים העירוני שיינתן לתושבי חריש, בטווח של חמש שנים. הסיבות: גידול מואץ של 300% במספר התושבים והכנסות מועטות מדי משטחי מסחר ותעשייה
ביום חמישי האחרון פרסם מינהל הפיתוח במשרד הפנים דו"ח חדש שכותרתו 'דיור מואץ וחוסן מוניציפאלי'. הדו"ח מציג תחזית להשפעת פיתוח מואץ למגורים על חוסנן הכלכלי של עשרות רשויות מקומיות בישראל, בטווח של חמש שנים.
59 רשויות מקומיות המצויות בתהליך גידול מואץ, כתוצאה מתוספת יחידות דיור (לרוב במסגרת ”הסכמי גג“), נבחנו בדו“ח. הממצאים מתריעים כי הזינוק בגודל האוכלוסייה עתיד להביא לירידה משמעותית ברמת השירותים לתושבים ולסכן את יציבותן הכלכלית של הרשויות.
על פי נתוני הדו"ח, חריש מככבת בראש הטבלה וצפויה לירידה תלולה של כ-65% בקיצוץ התקציבי וברמת השירותים שתוכל להעניק לתושבים בתחומי החינוך, הרווחה, התרבות והתשתיות. המעמד של חריש שונה אמנם משאר הרשויות, בהיותה עיר חדשה, אך הפיתוח המואץ מביא לפתחה את אותן תופעות מהן סובלות גם ערים צומחות אחרות.
האוכלוסייה גדלה, ההוצאה העירונית מצטמקת
איסוף הנתונים לדו"ח בוצע במהלך שנת 2019, אז מנתה אוכלוסיית חריש 12,823 אלף איש. תחזית הצמיחה של כותבי הדו“ח מצביעה על גידול של 300% במספר התושבים תוך חמש שנים והגעה לסך של 38,300 תושבים בשנת 2024.
עוד עולה מהדו“ח, כי נכון לשנת 2019, ההוצאה העירונית נטו עבור יחידת דיור בחריש עמדה על 5,643 שקלים. הוצאה זו הינה נמוכה מההוצאה הנורמטיבית העומדת על כ-6,460 שקלים ליחידת דיור (כנגזרת ממספר התושבים, הרמה הסוציו-אקונומית ומדדים אחרים), והיא מעידה שכבר ב-2019 התקשתה עיריית חריש לספק לתושבים את מלוא השירותים הנדרשים.
על פי המודל החזוי ההוצאה התקציבית עבור כל משפחה בעיר תלך ותקטן ותוך חמש שנים (בשנת 2024) היא תצנח ל-1,932 שקלים בלבד. זוהי הירידה החדה ביותר מבין כל הערים שנסקרו בדו"ח.
סיון דהן, מתכננת ערים ותושבת עתידית של חריש, מאמינה כי התחזית הקודרת של משרד הפנים עלולה להתברר כאופטימית מדי וכי בפועל, המצב עלול להיות אף קשה יותר. "ההערכה של משרד הפנים בוצעה לפי 11,495 בתי אב בחישוב ממוצע של 3 נפשות למשפחה. חריש היא עיר של משפחות צעירות ויש בה אוכלוסייה דתית באחוז ניכר, כך שבפועל מספר הנפשות הממוצע למשפחה גבוה יותר. לכן, סביר להניח שבטווח של חמש שנים, ההוצאה העירונית הכוללת תצטרך להיות גבוהה יותר ולפיכך הירידה בתקציב השירותים לאזרח בעיר, תהיה חדה עוד יותר".
חישוב מספר התושבים בשנת 2024 לפי 4.5 נפשות בממוצע ליחידת דיור מעלה את כמות התושבים הצפויה מכ-38,000 לכ-50,000 תושבים. תחשיב זה תחשיב זה תואם את הערכות האיכלוס המוצגות גם באתר הוועדה המיוחדת לתכנון ולבנייה חריש.
ירידה חדה בתקציב העירוני
שתי דרכים מרכזיות עומדות בפני כל רשות להגדלת הכנסותיה ובהתאם, להגדלת תקציב השירותים לאזרח. האחת, תמיכה ממשלתית, האחרת, הגדלת שטחי המסחר המניבים ארנונה עסקית לעירייה.
כזכור, חריש מתנהלת כבר שנה בקירוב ללא החלטה ממשלתית חדשה בדבר סיוע לעיר. בשבוע שעבר דיווח ראש העיר יצחק קשת, על פגישה נוספת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל ניסיון נוסף להגיע לליבם של מקבלי ההחלטות ולהאיץ את קידומה של החלטה ממשלתית בנושא. קשת נפגש עם ראש הממשלה גם ביולי 2020, אולם בינתיים, לא התקבלו בשורות בנושא.
הדרך השנייה היא כאמור הגדלת ההכנסות משטחי מסחר. על פי התחזית בדו"ח משרד הפנים, עד לשנת 2024 צפויים להיבנות ולהתאכלס רק 39% משטחי התעסוקה המאושרים כיום לבנייה. סך שטחי התעסוקה והמסחר יעמוד על לפי מחברי הדו“ח על כ-56,000 מ“ר בלבד והיקף זה לא יספיק לכיסוי הגירעון הצפוי.
כדי לצמצם את הפער החריף בין ההכנסות להוצאות ביחס לאוכלוסייה של 38,000 אלף איש נדרשת חריש לקבלת סיוע ממשלתי שנתי בהיקף של כ-43 מיליון שקלים או להכנסה מניבה מכ-400 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעשייה.
אם עיריית חריש מעוניינת להעניק לתושבים שלה שירותים ברמה הנורמטיבית, עליה לאכלס 469 אלף מ"ר תעסוקה ומסחר, כך לפי ממצאי הדו“ח.
משימה זו לא נראית מציאותית או אפשרית בתנאים הקיימים. העתודות המרכזיות לשטחי תעסוקה ומסחר נמצאות כיום, על הנייר, בשכונת מעו“ף וברובע העתידי ”חריש דרום“. התכניות לקידום שטחי מסחר ותעשייה בשכונת מעו"ף בסך 127 אלף מ"ר בקירוב – כשלו וטרם שווק בהצלחה מגרש אחד לרפואה. ואילו התכנית להקמת רובע 'חריש דרום‘, שאמור לספק לחריש הכנסות מניבות מ-332 אלף מ"ר של שטחי מסחר, טרם אושרה סופית ועל פי הערכות, הקמתו תארך מספר שנים.
"הדו"ח אינו מפתיע"
סביר להניח שממצאי דו"ח משרד הפנים אינם מפתיעים את הנהגת העיר. ביוני 2020 הכריז קשת כי מעתה לא יאשר הקמת יחידות דיור חדשות בחריש, עד שהממשלה תעביר תקציבים לחריש והתריע גם מפני גירעון של מיליוני שקלים. עם זאת, חשוב לזכור כי הצהרת ראש העיר שפורסמה ביחס לעצירת הבנייה למגורים מתייחסת רק לשכונות ומתחמי בנייה עתידיים, ברחבי העיר ישנן עדיין אלפי יחידות דיור בתהליכי בנייה וכן דירות שטרם אוכלסו שיספיקו לאכלוס חריש ולהפיכתה לעיר של כ-50 אלף תושבים.
דהן מודה גם היא שהדו"ח אינו מפתיע והיא מאמינה כי התגובה של קשת היא התגובה הנכונה בנסיבות הנוכחיות: "כמו שראש העיר ציין בעבר, חריש זקוקה לתמיכה ממשלתית משמעותית בפרק הביניים בין הקמתה לזמן בו היא תוכל לעמוד ברשות עצמה, החלטה ממשלתית חדשה היא משמעותית מאוד עבור עתידה של העיר".
עוד היא מציינת כי דרך שלישית, אם כי חלקית, לכיסוי הגירעונות העתידיים היא במציאת מקורות הכנסה זמינים ומיידיים יותר בצורת שיתופי פעולה עם רשויות אחרות ובקשה לקבלת הכנסות ממקורות חיצוניים כדוגמת מחצבת ורד, אפיק שגם הוא מטופל על ידי המועצה.