תושביה העתידיים של שכונת מעו"ף שבאו לבקר בדירתם ה'כמעט מוכנה' ראו בעיקר גבעות חול מסביב. הם משתפים בתחושות ובחששות של מעבר לשכונה המצויה בהליך תכנון מחודש ועתידה עדיין לא ברור. הספירה לאחור לקראת האכלוס החלה
ביום שישי האחרון (20/12) הוזמנו חלק מדיירי פרויקט דונה בשכונת מעו"ף לביקור רשמי בדירותיהם המצויות בשלבים סופיים לפני מסירה. על פי ההערכות, הדיירים הראשונים של שכונת מעו"ף, השכונה הרביעית של חריש, יתאכלסו במאי 2020.
בשכונת מעו"ף (מע"ר לשעבר) שווקו ונמכרו עד היום כ- 600 דירות כולן במסגרת מחיר למשתכן. מרבית החוזי הרכישה של דירות השכונה נחתמו בשלבים מוקדמים מאוד ובעלי הדירות חתמו על עסקה לקניית דירה בשכונה שעתידה לשמש כליבה המסחרי והתעסוקתי של חריש. עוד ציינו משווקי השכונה כי היא תתאפיין בעירוב שימושים המשלב מגורים ומסחר.
לפני תשעה חודשים התבשרו תושבי השכונה כי היא עתידה לעבור תכנון מחדש, ריביזיה. מאז, טרם התקבלה בשורה על התקדמות משמעותית, הן בתכנון השכונה והן בשיווק שטחי המסחר החיוניים. ההתקדמות המואצת של בניית דירות המגורים לעומת קידום תכניות השכונה מייצרת מצב בעייתי של כניסה למגורים בשכונה ללא מבני ציבור, מוסדות חינוך ושירותים חיוניים אחרים.
המשמעות היא שדיירי שכונת מעו"ף יאלצו בדומה לדייריה הראשונים של שכונת הפרחים להתגורר באתר בנייה. "כל האיזור נראה כמו אתר בנייה והעתיד לא ידוע. אנחנו יודעים שצריך לקום במעו"ף מרכז עירוני אך כרגע זה בכלל לא ברור, כמובן שלא נראה לעין. מלבד הבניינים למגורים אין כלום בשכונה. זה נראה כרגע כמו מקום שלא יהיה פשוט לגור בו", מציינת מירב דור אחת מרוכשות פרויקט מחיר למשתכן של חברת 'דונה' בשכונה.
הצלחה מסחררת או כישלון חרוץ
דור מוסיפה ומציינת כי מתוקף היותם רוכשים במסגרת מחיר למשתכן, על כלל דיירי השכונה חל איסור למכור את דירתם במשך חמש שנים מקבלת הדירה. במילים אחרות, כלל דיירי השכונה הינם לקוחות 'שבויים' שיצטרכו לגור בדירה או לחלופין להשכירה. "מרגיש לי שהשכונה הזאת יכולה להיות או הצלחה מסחררת או כישלון חרוץ. אין אמצע", פוסקת דור. "או שיקום כאן מרכז עסקים שיהפוך את מעו"ף לסביבת מגורים מדהימה, או שלחלופין, תקום כאן שכונה שאף אחד לא ירצה לגור בה".
כל האיזור נראה כמו אתר בנייה והעתיד לא ידוע. אנחנו יודעים שצריך לקום במעו"ף מרכז עירוני אך כרגע זה בכלל לא ברור
משפחת דור מתגוררת חמישה חודשים בחריש אך הם לא בטוחים שישארו לגור כאן בתנאים הקיימים: "רכשנו את הדירה למטרת מגורים, אך כעת לא בטוח שנעבור אליה. באנו הנה עם המון כוונות טובות, ואנחנו כרגע בתקופת ניסיון בחריש, מנסים לראות אם העיר מתאימה לנו. ברור לנו שישנם קשיים טבעיים של מגורים בעיר חדשה. גם להשכיר את הדירה שלנו עלולה להתגלות כמשימה לא פשוטה. כשיגיע הרגע לקבל החלטה – נקבל אותה, לעת עתה אנחנו אופטימיים ומקווים לטוב".
האופטימיות מנצחת
גם אייל רפאלי, שכן עתידי של מירב ומשפחתה הגיע עם אשתו, לראשונה, להתרשמות מדירתו הנמצאת בשלבים סופיים. רפאלי מתגורר כיום בנתניה והוא מצפה בקוצר רוח לקבלת הדירה: "למיטב ידיעתי האכלוס תלוי בעיקר בהשלמות הפיתוח הסביבתי ובאישורים של העירייה", הוא אומר.
מהן התחושות מביקור בשכונה שעתידה לא ברור עדיין?
"מפחיד קצת, אבל במבט קדימה לעוד כמה שנים אני מאמין שיש מספיק בעלי אינטרס בעיר שישאפו לקדם את השכונה כמה שיותר מהר", מסביר רפאלי ומפרט: "בכל הפרוייקטים שנבנו בשכונה יש חזית מסחרית המיועדת להשכרה. היות ולאחרונה הוציאו במועצה תקנות שמאחדות את האישור למתן טופסי 4 למגורים ולמסחר, המציאות שבה הקבלן יחל לשלם ארנונה מרגע קבלת טופס 4 תעודד ותזרז את הקבלן למצוא שוכרים לחנויות מה שיוביל לחיים ופעילות מסחרית בשכונה".
ומה לגבי שאר השכונה? גינות משחקים ומוסדות חינוך לא נבנו עד כה ואין צפי רשמי לבנייתם.
"בהשוואה עם פרוייקטים אחרים שנבנו בשכונות חדשות שהוקמו בערים אחרות, המצב שלנו טוב בהרבה. בטירת הכרמל לדוגמה, יש לי מכרים שצפויים להתאכלס בקרוב וטרם סללו שם כבישים. אצלנו יש כבר דרכי גישה ומדרכות. ניכר כי יש מוטיבציה ורצון להכין את השכונה לאיכלוס".
ניכר כי יש מוטיבציה ורצון להכין את השכונה לאיכלוס
גם בנושא התכנון המחודש של השכונה שנמצא כעת בבחינה רואה אייל את חצי הכוס המלאה: "עם כל הבעייתיות הכרוכה בכך, העובדה ששיווק שטחי המסחר בשכונה התעכב ובמקביל התקבלה ההחלטה על הקמת שכונת חריש דרום, דווקא עשויה לדלל את מבני המסחר והתעשייה שתוכננו אצלנו בשכונה, כך שאני רואה בזה יתרון מסוים". הוא מסכם.
מ'הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש' נמסר כי: "הוועדה מיוחדת ממשיכה לרכז מאמצים לתכנון שכונת המעו"ף. התכנון ישים דגש על העדפות המועצה ורצון התושבים".
מעיריית חריש נמסר כי: "בניית שכונת מעו"ף בחריש ופיתוח התשתיות בשכונה (כבישים, מדרכות וכו') הם באחריות ובהובלת משרד הבינוי והשיכון והחברה המנהלת שתחת אחריות המשרד. העירייה פועלת בשיתוף פעולה עם משרד הבינוי והשיכון במטרה להקל ככל האפשר על התושבים עד לסיום העבודות. הקמת מבני החינוך בשכונה היא באחריות העירייה והיא מתקדמת על פי התכנון. כך, למשל, בתחילת שנת הלימודים הקרובה ייפתחו בשכונה שש כיתות גן, כאשר ייתכן ושתיים מהכיתות ישמשו בשלב ראשון כמבנה קהילתי עבור תושבי השכונה".