אם מלאכת הרכבת הממשלה היתה מוטלת על תושבי חריש ההכרעה היתה ברורה: ממשלת ימין, בראשות הליכוד יחד עם שותפותיה הטבעיות ש"ס והציונות הדתית, שמייצגת 61 מנדטים. יחד עם בנט היתה קמה ממשלה מתפקדת של 78 מנדטים. ב"תרחיש של חריש" מפלגות מרצ ויהדות התורה לא עוברות את אחוז החסימה
הבחירות לכנסת ה-24 שהתקיימו אתמול הסתיימו בזירה הארצית ללא הכרעה ברורה. תמונת הגושים נכון לשעה זו קרובה לשוויון ונראה כי הרכבת ממשלה תהיה משימה מאתגרת עבור כל אחד מהצדדים.
בשונה מהמתרחש בזירה הארצית, תוצאות ההצבעה לכנסת בחריש מצביעות על מגמה ברורה: ניצחון מובהק למצביעי גוש נתניהו בעיר. לאחר ספירת 7,029 מהקולות בחריש זוכה מפלגת 'הליכוד' ב- 21% מהקולות ובדומה לתוצאות האמת הארציות היא המפלגה הגדולה ביותר גם באחוזי ההצבעה העירוניים.
מפלגת ש"ס, השנייה בגודלה בחריש, זוכה ב- 14.1% מהקולות. 'הציונות הדתית' בראשות בצלאל סמוטריץ' ו'ימינה' בראשות נפתלי בנט השיגו נתונים זהים כמעט: 12.5% אחוזים מהבוחרים בחריש הצביעו ט' בעוד 12.4% הצביעו ב'. יהדות התורה, חברה נוספת בגוש הימין, זכתה בחריש ב- 3.1% מקולות המצביעים בלבד.
בקרב קואליצית מתנגדי נתניהו קיבלה מפלגת 'יש עתיד' בראשות יאיר לפיד את קולותיהם של 11.3% מתושבי חריש, 'ישראל ביתנו' בראשות אביגדור ליברמן זכתה ב- 6.6% מקולות הבוחרים ואחריה 'תקווה חדשה' בראשות גדעון סער עם 5.2% מכלל המצביעים. עוד בגוש המרכז-שמאל, מפלגת העבודה עם 4.4% מהקולות, ו'כחול לבן' עם נתונים דומים, 4.1%. 'מרצ' קיבלה 2.5% בלבד מקולות הבוחרים בעיר.
הליכוד נחלש, מפלגות "הסרוגים" מתחזקות
השוואה בין תוצאות ההצבעה בחריש בבחירות הנוכחיות ביחס לבחירות הקודמות, שהתקיימו לפני שנה, מלמדת על צניחה משמעותית באחוזי ההצבעה למפלגת הליכוד. המפלגה שזכתה בבחירות הקודמות ב-32% מקולות המצביעים קיבלה רק 21% בסבב הבחירות הנוכחי.
'ימינה' ו'הציונות הדתית', מפלגת המזוהות עם הציבור הדתי-לאומי השיגו יחד 24% אחוזי הצבעה בעיר. בבחירות לכנסת ה-23 זכתה מפלגת ימינה בשותפות בנט-סמוטריץ דאז לכ- 14% אחוזי הצבעה בלבד. נתוני ההצבעה החדשים משקפים צמיחה משמעותית בהצבעה למפלגות ה"כיפות הסרוגות". עם זאת, משקלול המצביעים של שלושת המפלגות שלהלן, ניכר כי אין שינוי דרמטי במספר המצביעים, אלא ככל הנראה, זליגה ברורה ממפלגת הליכוד למפלגות של ימינה והציונות הדתית.
מפלגות המרכז נחלשות, מפלגות השמאל מתחזקות
מפלגת ש"ס בראשות אריה דרעי שומרת על כוחה בעיר ומשיגה אחוזי הצבעה דומים לבחירות הקודמות (14.7% מול 14.1% כיום), כך גם ישראל ביתנו עם כ-6% אחוזי הצבעה מקומיים.
לעומת זאת, בקרב מפלגות המרכז ניתן לזהות מגמת ירידה. מפלגת 'כחול לבן' השיגה בחריש בבחירות הקודמות כ-21.8% מקולות המצביעים, בבחירות הנוכחיות חיבור מצביעי 'יש עתיד' בראשות יאיר לפיד (11.33%) יחד עם 'כחול לבן' בראשות בני גנץ (4.18%) מסתכם ב-15.5% בלבד. עם זאת, בדומה לנתונים הארציים, בהוספת מצביעי מפלגת ׳תקווה חדשה׳ למשוואה מתקבל שיעור הצבעה קרוב יחסית לשיעור שזכתה לו ׳כחול לבן׳ בראשות בני גנץ בבחירות הקודמות.
שינוי משמעותי יותר בהשוואה בין שתי מערכות הבחירות, ניתן לזהות דווקא במפלגות השמאל בעיר. בבחירות לכנסת ה-23 אשתקד, זכה איחוד מפלגות העבודה-גשר-מרצ ב-3.4% מקולות הבוחרים בעיר בלבד, הבוקר, על פי תוצאות האמת, זוכות צמד מפלגות השמאל 'העבודה' ו'מרצ' יחדיו לשיעור מצביעים כפול העומד על כ-7% מהקולות בחריש.
הרכבת הממשלה על פי תושבי חריש
בדומה למתרחש בארץ, גם בחריש נרשמה ירידה באחוז ההצבעה ביחס לבחירות הקודמות. אחוזי ההצבעה בחריש עמדו על כ- 68% בלבד לעומת 72.5% במרץ 2020. נתון דומה לאחוז ההצבעה הארצי. בפנקס הבוחרים של חריש נרשמו בבחירות הנוכחיות 10,335 בעלי זכות בחירה, לעומת 7109 בבחירות הקודמות, נתון שמשקף עליה של 45% במספר הבוחרים.
בעוד מאזן הכוחות בין גוש תומכי נתניהו למתנגדיו נושק לשיוויון במפת המנדטים הארצית, ומסמל חוסר הכרעה ברורה, תרגום תוצאות ההצבעה בחריש לחלוקת מנדטים מראה כי גוש הימין מצליח להרכיב גוש חוסם. תרגום ההצבעה בחריש בחלוקה למנדטים מעניקה לליכוד 28 מנדטים, ש"ס 18, הציונות הדתית וימינה עם 16 מנדטים כל אחת, בעוד שיהדות התורה ומרצ לא עוברות את אחוז החסימה.
אם כנסת ישראל היתה מורכבת בהתאם לתוצאות ההצבעה בעיר, "ממשלת חריש" היתה ממשלה ימנית בראשות הליכוד שבצירוף מפלגות הברית שלה, ש"ס והציונות הדתית, היתה מונה 61 מנדטים, ובצירוף בנט היתה צומחת ל-78 מנדטים.