המשרד להגנת הסביבה פירסם את מדד ההשפעה הסביבתית של המפעלים בישראל. שני מפעלים הנמצאים ב״רשימה האדומה״ של המשרד ממוקמים במרחק אווירי נמוך מ-10 ק״מ מחריש. מבין השניים, למחצבת ורד ההשפעה הגדולה יותר על העיר בשל הקירבה היחסית, אם כי לאחרונה דווח על צמצום משמעותי בהיקף פעילותה
שני מאבקים משמעותיים של פעילי סביבה בשנתיים האחרונות הביאו לסגירתם של שני מפעלים שנמצאו מזהמים בקרבת חריש. הראשון היה מפעל של חברת ורידיס בקיבוץ מענית שעסק בהשבת אנרגיה מפסולת עבור מפעל גלעם. בהמשך נסגר גם מפעל אינפימר בקיבוץ ברקאי, מפעל שככל הנראה תרם משמעותית לזכייתו של הקיבוץ בתואר המפוקפק המקום המזוהם ביותר בישראל על פי דו״ח של ארגון גרינפיס ב- 2019.
מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה התפרסם החודש, זו השנה התשיעית, והוא מתבסס על נתונים שנאספו בשנת 2019. המדד מציג את דירוג ההשפעה הסביבתית של חברות ומפעלים הנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית ברחבי הארץ.
המדד בנוי ממספר רכיבים ביניהם: ההשפעה הסביבתית של החברה: פליטות מזהמים לאוויר, הזרמות שפכים, יצירת פסולת, שימוש בחומרים מסוכנים, ורגישות מיקום המפעל (קרבה לאוכלוסייה ומקורות מים). פיקוח ואכיפה: הפרות של הוראות החוק והתקנות בנושאי הגנת הסביבה שהתגלו במסגרת פיקוח ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה. ניהול סביבתי: ניקוד חיובי עבור פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים שלא מכוח חובה על פי כל דין: קיומן של מערכות לניהול סביבתי, ביצוע התייעלות סביבתית, דיווח סביבתי וולונטרי.
שני מפעלים מהרשימה ברדיוס של 10 ק״מ מחריש
ברדיוס של עד 10 ק"מ מחריש ניתן למצוא ברשימה שני מפעלים: 'גן שמואל מזון', חברה לייצור ואספקת חומרי גלם לתעשיית המשקאות ומחצבת ורד. מפעל 'גן שמואל מזון', הנמצא בטווח של 8.5 ק"מ בקו אוירי מחריש, דורג במקום ה-41 במדד, בעוד מחצבת ורד שהיא למעשה המפעל הקרוב ביותר לעיר אשר נכלל ברשימה, דורגה במקום 89 במדד.
מפעלים נוספים ברשימה בסביבת חריש אך ברדיוס נרחב יותר: אומיס מים בע"מ – מתקן התפלת המים חדרה – 15 ק"מ בקו אוירי מחריש במקום 22; תחנת הכח אורות רבין של חברת החשמל – 15 ק"מ בקו אוירי במקום 28; מפעל נייר חדרה הנמצא במרחק 12 ק"מ קו אוירי במקום 39 במדד.
מחצבת ורד – רמת הפעילות הנוכחית ״אפסית״
בשנת 2019, השנה שבה מתמקד המדד, מחצבת ורד פעלה בתפוקה מלאה, אך מאז שנת 2020 ועד היום החלה, בהוראת המדינה, ירידה דרסטית בהיקף פעילותה, כך שניתן לומר שמחצבת ורד, האתר המזהם הקרוב ביותר לעיר כבר כמעט ואינו פעיל. "חלק קטן מאוד מהמחצבה הינו פרטי בעוד רובה המוחלט בבעלות ממשלתית, מסביר גורם בחברת 'שפיר' המעורה בפרטים. "בשטחים הפרטיים, המחצבה ממשיכה כיום לעבוד בעוד בשטחי המדינה כבר אין פעילות בשנה וחצי האחרונות. הייתי מגדיר את פעילות מחצבת ורד היום כ'אפסית'".
גיל פישר חבר מועצת העיר, האחראי על תחום איכות הסביבה ציין, כי על פי הבנתו, למפעל בגן שמואל לא אמורה להיות השפעה על חריש והזכיר, כי בכל מקרה חריש מצויידת במערכת ניטור כדי להצביע על חריגויות כלשהן: "בדיוק בשביל זה אנחנו מחוברים לתחנת ניטור 24/7 ויכולים לבדוק את זה בכל שעות היום. כרגע הנתונים מראים על מצב יחסית בסדר. למזלנו המפעל הכי מזהם שהיה בקיבוץ מענית, שהיה הקרוב ביותר לחריש ואת הפליטות ממנו נשמנו מדי יום – נסגר"
עוד בנושא: ניצחון ירוק: מפעל ורידיס בקיבוץ מענית נסגר
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!