לפני שנה התגלו בחריש שני חולי קורונה מאומתים ראשונים. בשנה החולפת ידעה חריש עליות וירידות, תהפוכות רוויות אמוציות וקושי רב בניהול המשבר הן ברמה האישית והמשפחתית והן ברמה העירונית. שנה לקורונה בחריש. סיכום ביניים
ההתחלה: ביטול חגיגות פורים בעיר
ב-8 במרץ 2020 הודיעה עיריית חריש על החלטתה לבטל את אירועי הפורים העירוניים. למרות זאת, מאות מתושבי חריש, שלא חששו מהידבקות בנגיף המאיים, קיימו את מצוות פורים, וחגגו יחד בבתי הכנסת, בקריאת המגילה ובמספר אירועים ציבוריים שהתקיימו ברחבי העיר.
תקנות ההתקהלות, ראוי לציין, אישרו התכנסות כזו דאז במקום סגור וחובת עטיית מסיכה עדיין לא היתה קיימת. כ-190 תושבים הגיעו למתנ"ס לחגיגת פורים שארגן בית חב"ד בחריש. "במשך היום שאלו אותנו אם זה מתבטל, אבל אנחנו לא ביטלנו. ברוך השם אנשים חוגגים", ציין הרב דוד כהן.
בניה טרבלסי דווקא לא חגג. הוא היה מראשוני התושבים בחריש שנכנסו לבידוד. טרבלסי נסע ברכבת עם נוסע ישראלי שחזר מחו"ל וזוהה מספר ימים לאחר חזרתו כחולה קורונה מספר 27 בישראל.
בהלת קניות בחריש ושמועות על חולה ראשון
ב-14 במרץ 2020 בהלת הקניות של תושבי ישראל הגיעה גם לסופרמרקטים בחריש. רבים מהקונים חזרו כלעומת שבאו ולא הצליחו לרכוש מוצרים הן בשל התורים הארוכים והן בשל מחסור במוצרים המבוקשים הבולט בהם נייר טואלט. מחסור ניכר גם בבשר טרי, ביצים וירקות. התורים הארוכים נגדו את תקנות ההתקהלות שעל פי ההנחיות דאז הורו על שמירת מרחק של שני מטרים בין אדם לאדם והימנעות מאסיפה של 10 אנשים במרחב הציבורי, בבית ובעבודה.
רפאל מנטין תושב העיר לא עסק בקניות. הוא המתין 72 שעות תמימות לתשובה אם הוא חלה בקורונה או לא, ולשמחתו קיבל תשובה שלילית, שאישרה שהוא אינו נשא קורונה. מנטין כעס על חרושת השמועות עליו ועל האשמות לא מבוססות שהוטחו כלפיו. ידיעה שפורסמה באחד ממקומוני חריש ציינה כי קיים חשש למקרה קורונה ראשון בעיר והתייחסה לפינויו באמבולנס לבית החולים הלל יפה. המגיבים ברשתות החברתיות גם מיהרו לבקר את התנהגותו ״חסרת האחריות״ שהובילה, כביכול, להידבקות בנגיף.
שבועיים אחר כך, ב-27 במרץ 2020 פרסם משרד הבריאות כי התגלו בחריש שני חולי קורונה מאומתים ראשונים. באותו יום התראיין יצחק קשת ל'חריש 24' וסיפר על הערכות העירייה לטיפול במשבר הקורונה.
קשת ציין כי "בטווח הקצר, ההכנסות שלנו פחות יפגעו, כי חריש, בשונה ממרבית הרשויות בארץ, אינה נשענת בהכנסות שלה על עסקים. בטווח הארוך, ההחלטה הממשלתית על תקציב ייעודי לחריש שהיתה אמורה לקבל הארכה בסוף שנת 2019 נדחתה. כעת, בשל המשבר, לא ברור אם וכמה רזרבות ותקציבים יהיו לממשלה. ניתן לומר שמרחף סימן שאלה גדול בנושא זה לגבי השנים הבאות".
מסיבת מרפסות, ניידת תרבות והמופע של יובל המבולבל
ב-19 במרץ ארגנה עיריית חריש את מסיבת המרפסות הראשונה בחריש. תקציב אירועי פורים שבוטלו הופנה להפקת תכנית התרבות "עושים שכונה". התכנית פעלה באמצעות אולפן נייד, ואירחה בעיקר טאלנטים מקומיים. אבל לא רק.
ב-30 במרץ הגיע לבדר ולשעשע את ילדי העיר יובל המבולבל וגרם להתקהלות ברחובות העיר. תושבים שצפו במופע דרך המסך, זעמו על הפרת ההנחיות.
בין מקדונלד'ס לסין
ב-10 באפריל פעל לראשונה בחריש מתחם בדיקות קורונה 'היבדק וסע'. המתחם פעל בקניון MORE בכניסה לעיר ודלפק המק-דרייב שימש כדלפק הבדיקות.
באותה עת דווח כי באתר הבנייה של שכונת 'בצוותא' בעיר חלו מספר פועלי בניין סינים בקורונה. לאחר הפרסום הוצף מוקד המשטרה בפניות בנוגע לפועלים סינים המתגוררים בעיר, מתוך חשש כי אלו באו במגע עם הפועלים שחלו.
המשטרה, שהתקשתה להתמודד עם מבול הפניות, הבהירה כי בנושאי תחלואה יש לפנות למשרד הבריאות. חברת שפיר הבהירה כי הפועלים שחלו התגוררו באתר הבנייה בלבד והם כבר עזבו את חריש לטובת החלמה במקום אחר.
בחזרה ללימודים: "הגיע הזמן להתניע את המערכת"
ב-3 במאי נפתחו מוסדות הלימודים בחריש לאחר חודשיים של סגר ונתק. מתווה הלימודים כלל חלוקה לקפסולות, הוראות ברורות להתנהלות בגן והתרגשות גדולה. חלק מן הרשויות בחרו שלא להחזיר את הילדים למסגרות החינוך. בחריש התקבלה ההחלטה לפתוח את מוסדות החינוך. בהודעה שפרסם ראש העיר יצחק קשת הוא ציין: "מחר אנחנו חוזרים ללימודים בכיתות א'-ג' . אני מודע היטב לבלבול ולמחלוקת על המהלך, אבל אני שלם עם ההחלטה שלי. למה? פשוט כי אני יודע שאנחנו ערוכים ומוכנים".
עובדת מינהלה של 'קיטו מרום' שלחה מאות לבידוד
ב-30 ביולי, באמצע חופשת הקיץ החמה, קיבלו מאות משפחות מחריש הודעה ממשרד הבריאות לפיה הם נחשפו לחולה מאומתת וחייבים להיכנס לבידוד. בתחילה, משרד הבריאות ציווה על צוותי החינוך בלבד, אלו שבאו במגע עם עובדת המינהלה, מטעם קיטו מרום, להיכנס לבידוד יחד עם ילדי גן סביון. למחרת, שינה משרד הבריאות את הנחיותיו ועדכן כי כלל ילדי הגנים בהם שהו הצוותים ונחשפו לאותה עובדת יכנסו כולם לבידוד ולחופשה כפויה מהשגרה. בעקבות זאת מאות הורים וילדים מ-11 גני ילדים ברחבי חריש נכנסו לבידוד ביתי.
חריש עיר אדומה בפעם הראשונה
ב-20 באוגוסט תויגה חריש לראשונה כעיר אדומה. באותה עת בחריש היו 62 חולים פעילים, 46 מתוכם התגלו במהלך שבעה ימים. רשימת המקומות בהם ביקרו חולי קורונה מאומתים היתה ארוכה מאוד וכללה בתי כנסת, מרכולים, מסעדות וחנויות.
העירייה נקטה מספר צעדים כמו סגירת בתי הכנסת, ביטול חוגי העשרה עד לאחר החגים וראש העיר ציין כי "אם רמת התחלואה לא תרד, ייתכן שלא נוכל לפתוח את שנת הלימודים כסדרה". שנת הלימודים בסופו של דבר, נפתחה כסדרה, רמת התחלואה ירדה וחריש שוב הפכה ירוקה. הצעדים בהם נקטה עיריית חריש זכו לתשבחות של חברת הכנסת איילת שקד שהתרשמה מיכולת המועצה המקומית לטפל במשבר:
אבל, על אף התשבחות, לא היתה זו הפעם האחרונה בה חריש נצבעה בצבע אדום.
סגר שני וחריש אדומה בפעם השנייה
בתחילת אוקטובר שיא התחלואה בחריש עמד על 115 חולים פעילים. שבועיים אחרי כן, חריש עדיין כיכבה ברשימת היישובים האדומים. סגר הקורונה השני הוסר מערים ויישובים עם רמת תחלואה נמוכה. אך הפרות סגר, אכיפה חלקית ותחלואה גבוהה – מיקמו את חריש בשנית ברשימת היישובים האדומים. כך לדוגמה, המשטרה פיזרה משחק כדורגל שהתקיים בעיר.
יצחק קשת הודיע על שורת פעולות בהן נוקטת העירייה במאמץ העירוני לרתום את תושבי העיר למלחמה בנגיף, ביניהן, הכשרת עובדי עירייה וחניכי המכינה הקדם צבאית לתפקידי תשאול מבודדים כדי לוודא את שמירת הנחיות הבידוד; כיבוי התאורה במגרשי הספורט בשעות הערב למניעת התקהלויות והגברת מאמצי האכיפה בעזרת סיורי הביטחון והפקחים העירוניים שיחלקו דוחות וקנסות למפירי ההנחיות.
סגר שלישי בחריש, הפרות בידוד ותחלואה מטפסת
ב-23 בנובמבר אירוע סיום מסכת התקיים בבית הכנסת 'לעבדך באמת' בראשותו של הרב אשר זיגדון ובהשתתפותו של ראש העיר יצחק קשת. המשטרה שזומנה למקום רשמה דו"ח למארגנים בסך 5,000 שקלים על התקהלות אסורה. מארגני האירוע ביקשו לבטל את הקנס בטענה: "ההתקהלות היתה של ילדים ברחוב שלא קשורים לאירוע".
ב-28 בנובמבר, לאחר חודשיים (כמעט) של סגר חזרו חנויות הרחוב לפעילות. אל המספרות ומכוני היופי שנפתחו שבוע קודם לכן, הצטרפו חנויות הביגוד, ההנעלה והצעצועים. התקהלויות ותורים ארוכים נרשמו מול מספר חנויות בעיר ומלאי הגרביים, כך על פי פרסומים של תושבים בעיר, אזל.
שבועיים לאחר פתיחת החנויות, ב-17 בדצמבר, הפכה חריש לעיר צהובה. באותו זמן נרשמו בחריש שלושה מקרים מתועדים על ידי המשטרה של מפירי בידוד. טענות על הפרות קורונה ואי אכיפה נשמעו על ידי תושבים רבים דאז.
ב-20 דצמבר החל מבצע החיסונים הארצי "לתת כתף" אולם בחריש לא נפתח מוקד חיסונים מקומי. ב-28 בדצמבר כבר סווגה חריש כעיר כתומה, ועלה החשש מהשפעת הסיווג על פעילות מוסדות החינוך בעיר.
חריש שוב אדומה: משרד הבריאות הסתמך על נתונים שגויים
ב-19 בינואר הפכה חריש שוב אדומה, לראשונה מאז אוקטובר 2020. 114 חולי קורונה היו אז בחריש ומספר המתחסנים ביחס לכלל האוכלוסייה היה נמוך והסתכם בכ-9.16 אחוזים בלבד בחיסון הראשון.
ב-6 בפברואר בסיומו של הסגר השלישי חריש התמודדה חריש עם 154 חולים מאומתים, שיעור מתחסנים נמוך של 22.4% מכלל האוכלוסיה ומערכת חינוך סגורה. למרות זאת, קופות החולים הגדולות המשיכו לשלוח את תושבי העיר להתחסן בערים שכנות.
תלונות התושבים על סגירת מערכת החינוך ועל נתונים לא הגיוניים לפיהם נקבע ציון הרמזור של חריש, גרמו לעירייה לבצע בדיקה חוזרת מול משרד הבריאות בסיומה התברר כי משרד הבריאות הסתמך בחישוביו על מספר לא עדכני של תושבים העיר.
רק ב-18 בפברואר חזרה מערכת החינוך בחריש לפעול וגם היא חזרה לזמן קצוב בלבד. סיווג הרמזור כבר התיר פתיחה של מוסדות החינוך אולם התחלואה היתה גבוהה בעיקר בקרב ילדים.
חג פורים שעמד בסימן סגירת מוסדות החינוך נחגג בכל זאת. את יום התחפושות חגגו ילדי חריש במוסדות החינוך, וגם זאת רק לאחר התר מיוחד שקיבל ראש העיר לפתוח את מוסדות החינוך למרות סיווג הרמזור.
ב-24 בפברואר פעל לראשונה בחריש מתחם חיסונים ראשון לכלל מבוטחי קופות החולים. 720 תושבים ניצלו את ההזדמנות והתחסנו. בחודש האחרון פעל מתחם החיסונים פעמיים נוספות במתנ"ס חריש.
ב-25 בפברואר נכנס לתוקפו מתווה הסגר הלילי לחג הפורים במסגרתו הופעל סגר לילי והוטלה מגבלת מרחק של 1 ק״מ בשעות אלו, כמו גם איסור שהייה בבית מגורים של אדם אחר.
החודש האחרון: בחזרה לעיר ירוקה
בתחילת מרץ נפתחה מערכת החינוך בעיר עם ענן "אדום" שמרחף מעל ראשה. מוסדות הלימוד נפתחו כיוון שחריש סווגה בצבע 'כתום בהיר' שאיפשר את פתיחתם אולם חלה עלייה עקבית בשיעור החולים החדשים וחריש שברה שיא תחלואה מאז פרוץ המגיפה. מספר החולים עמד על 223 כמחצית מתוכם ילדים. ציון הרמזור הלא מחמיא עמד על 8.2.
עיריית חריש נקטה במספר צעדי חירום שכללו גם את סגירת בתי הכנסת ותגבור מערך הניידות והאכיפה בעיר. מנגד, הביקורת הציבורית על הפרות סגר ברחבי העיר שלא זוכות לטיפול, חוסר אכיפה וניתוק מהציבור היתה בשיאה.
רק ב-21 במרץ ירדה סוף סוף רמת התחלואה וחריש סווגה, לראשונה מזה חודשיים כעיר ירוקה עם ציון יומי של 4.3 ו-76 חולים מאומתים בלבד. ראש העיר ציין כי "התחלואה ירדה בעיקר בזכות המשמעת של התושבים בשילוב צעדי החירום שנקטנו בהם".
היום, על פי נתוני משרד הבריאות יש בחריש 25 חולי קורונה מאומתים בלבד והיא מסווגת כעיר ירוקה.
האתגרים הקרובים בשנה הקרובה כוללים המשך שמירה על תחלואה נמוכה והתאוששות כלכלית משמעותית הן של המגזר הפרטי, משפחות ויחידים, והן של המגזר העסקי בחריש, שספג בשנה האחרונה הפסדים וחווה טלטלות משמעותיות בפעילות השוטפת.
"לאף אחד אין תחזית לגבי סיום המשבר", ציין קשת בראיון אשתקד "ככל שהוא יסתיים מוקדם יותר, הנזק יהיה קטן יותר. יחד עם זאת, חשוב לי להדגיש שרגעי משבר מביאים אל קדמת הבמה את הסולידריות. ה'טוב' בכל אחד ואחת מאיתנו מתגלה במלוא העוצמה. מדהים כמה זה משפיע עלינו לטובה. אם אפשר היה למשוך את ה'טוב' הזה גם לשגרה, אין לי ספק שזה היה מיטיב עם חריש ותורם למאמץ שאנו משקיעים בשיווק העיר".