שנתיים לאחר שמשרד הבינוי והשיכון העביר תקציב לשיפוץ מתחם גמלא הוותיק, העשייה בפועל טרם החלה. הסיבה לעיכוב אינה ידועה ומועד חדש לתחילת העבודות לא נמסר לדיירי המתחם המאוכזבים. דיירת בגמלא: "כמה זמן לוקח למועצה לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי תושבים?"
בקיץ 2018 אמור היה לצאת לדרך פרויקט שיקום שכונות ייחודי במתחם גמלא, האזור הוותיק של חריש. 8.1 מיליון שקלים גויסו על ידי יצחק קשת ממשרד הבינוי והשיכון, לטובת שיפוץ המתחם. פרויקט השיפוץ אף פורסם במצע הבחירות, שפרסם קשת בחוברת שסקרה את היעדים לקדנציה הקרובה. מטרת הפרויקט היתה לצמצם את הפער בין נראות השכונה הוותיקה של חריש לשכונות החדשות שנבנות בה.
מתחם גמלא כולל 31 בנייני מגורים נמוכים של 3 קומות בלבד. בכל בניין נבנו 8 דירות וכל ארבעה בניינים, חולקים חצר משותפת רחבת ידיים. תקציב הפרויקט שמתחלק בין 248 יחידות דיור משביח למעשה, כל דירה בכ-30,000 שקלים.

מתיחת פנים לחצרות
ההתחלה היתה מבטיחה. על התכניות לשיפוץ הופקד משרד גושן אדריכלים. בניגוד לפרויקט שיקום שכונות קלאסי המתמקד בשיפוץ הבניין, הוחלט בשיתוף עם דיירי המתחם, להשקיע את הכסף במתיחת פנים לחצר המשותפת, המהווה שטח פרטי של הדיירים ואינה מטופלת על ידי רשות חריש.
שי עם-שלם מתכנן ערים חברתי מחברת VIA-PLAN שליווה את הפרויקט ציין בכתבה קודמת שפורסמה בנושא כי : "החצרות הן נקודת המפגש של הדיירים בשכונת גמלא שאין להם מרפסות, כמו בבנייה החדשה של חריש, ולכן הן מהוות פוטנציאל למפגש אנושי מאוד רחב".

הפרויקט הייחודי זכה לליווי צמוד של המחלקה הקהילתית במועצת חריש, בהובלת שרי אייזן, לשעבר, עובדת סוציאלית קהילתית ברשות. כל רביעיית בניינים גיבשה לעצמה ועד מייצג, וזה קידם את התכניות הייחודיות לחצר החדשה, לצד תכניות נוספות לתיקונים קלים בנראות הבניינים.
ואז הכל פסק. בשנתיים האחרונות, לא התקדמה התכנית, זאת למרות הכסף ששוריין, התכניות שאושרו, והדיירים ששיתפו פעולה באופן מלא. ניסיונות הדיירים לקבל הסבר על עיכוב הפרויקט או המועד לחידושו לא צלחו.

"הפרויקט אינו בתוכניות לשנת 2020"

טל סתת יפרח עזבה לאחרונה את חריש, אך עדיין מחזיקה בנכס במתחם גמלא. לפני שנתיים נטלה סתת-יפרח חלק בפעילות שהתקיימה והיתה שותפה לתכנית לקידום שיפוץ מתחם הרביעייה בה התגוררה. "לא שמענו דבר וחצי דבר מהמועצה. התקיים פה תהליך עומק שעירב את התושבים, נתנו לנו הרגשה שהפרויקט זז ובסוף הכל נמוג. לא קיבלנו שום הודעה או התייחסות, פשוט שום דבר".
סיגל יעקב, דיירת בגמלא משתפת: "ראש המועצה, יצחק קשת אמר לי אישית שהשיפוץ יתבצע השנה. הפרויקט אושר פעמיים בישיבת מליאה, במליאה של המועצה הקודמת ובישיבת המליאה החדשה. ובכל זאת מקפיאים את הפרויקט כבר המון זמן".
יעקב שפנתה גם לשירות לתושב בניסיון לקבל מענה, קיבלה לאחרונה תשובה לפיה הפרויקט אינו בתכניות לביצוע בשנת 2020. הסברים לדחייה, יעקב אינה יודעת לספק: "לטענת אחת מחברות המועצה זה נדחה באביב-קיץ בגלל בנייה במערכת החינוך בחריש. בחורף האחרון נאמר לי על ידי ראש המועצה שזה נדחה לאביב-קיץ כי קשה לבצע את הפרוייקט בגשם. לפני כן, נאמר לי על ידי מחלקת הנדסה שהפרוייקט נדחה בגלל שאין מישהו במועצה שיקח את הפרוייקט על עצמו, כי גם כך הם עמוסים מידי במחלקת הנדסה".
יעקב ממשיכה ותוהה: "כמה זמן לוקח למועצה לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי התושבים? אני מציעה לכל בעלי הדירות בשדרות גמלא ולכל השוכרים בחריש הוותיקה להשמיע את קולם בנושא ולא לוותר למועצה, לפני שהכסף יצטרך לחזור למשרד השיכון".
"הנושא מקודם על ידי המשרד לבינוי ושיכון"
האם התקציב עדיין קיים? במשרד הבינוי והשיכון מאשרים שהפרויקט לא נעצר: "משרד הבינוי והשיכון משקיע מאמצים אדירים בשנים האחרונות בהקמתה וביסוסה של העיר חריש. בהתייחס לנושא שיפוץ מתחם גמלא הוותיק, אכן קיימות הזמנות לשיפוץ המתחם, הוכנה תכנית אדריכלית, התקיימו סיורים מקדימים, כולל אספות דיירים וכן פגישות עם מהנדס הרשות.
הנושא מקודם על ידי המשרד מול הרשות המקומית, ובימים אלה הזמין מנהל הפרויקט מטעם המשרד את נציגי הרשות לפגישת המשך, במטרה להמשיך עם קידום שיפוץ המתחם והפעלתו".
תגובת עיריית חריש: "העירייה מטפלת בנושאים רבים, מורכבים ודחופים שמונחים על שולחנה. בעתיד יוכנס גם פרויקט זה לתכנית העבודה של העירייה".
