יומיים לפני תחילת שנה"ל וחלק מההורים שהסתמכו על ההסעות לבתי הספר שבוטלו, טרם מצאו פיתרון. מחאת ההורים "בלי הסעות אין לימודים" גוועה והתארגנויות פרטיות להסעות למוסדות החינוך נמצאות בעיצומן. יצחק קשת מסביר את הרציונל מאחורי ההחלטה: "אני בוחר להשקיע את התקציב, המשאבים וכוח האדם בחינוך הילדים ולא בעוד הסעות כאלה או אחרות"
למעלה מעשרה ימים חלפו מאז גילו ההורים במפתיע כי עיריית חריש החליטה לבטל את הסעות התלמידים למוסדות החינוך בעיר שפעלו בשנים האחרונות.
תגובת ההורים שתלויים בהסעות הילדים לפרנסתם, לא איחרה להגיע. "למה אנחנו לא משביתים את שנת הלימודים? לכולנו לא נוח עם זה וכולנו צריכים לעבוד, אבל פחות נוח שהילדים יהיו ללא אמצעי הגעה לבית הספר", קראו ההורים עם היוודע הבשורה על ביטול ההסעות לבתי הספר לשנת תשפ"ב.

קבוצת ההורים שהתקבצה כנגד ההחלטה על ביטול ההסעות, קראה להפעיל לחץ על קובעי המדיניות להפיכת ההחלטה וקראה בראשית הדרך אף לבחון את השבתת הלימודים אך נראהכי המחאה דעכה זמן קצר לאחר מכן.
סדק ראשון בחזית האחידה של ההורים נוצר עם בחירתם של הורי 'תלמי הדר' שלא לבזבז זמן יקר ולהוביל מהלך עצמאי לשכירת שירותי היסעים עבור התלמידים.
תגובה רשמית של העירייה על המהלך לביטול ההסעות הגיעה רק מספר ימים לאחר גילוי ההורים על ביטול ההסעות באקראי. על פי העירייה "בשירות ההסעות השתמשו פחות מ-10% מתלמידי חריש. לאחר בחינת הנושא בכובד ראש הוחלט שלא ניתן להמשיך לממן את השירות", עוד ציינה העירייה כי "אנו מזכירים שעד 1 בספטמבר מתוכנן לפעול בחריש קו תחבורה ציבורית עירוני חדש של חברת קווים. הקו עובר ליד רוב בתי הספר, ומסלול הנסיעה נבחן בקפדנות". ואכן, היום הודיעה עיריית חריש כי ב-1 בספטמבר יחל לפעול קו פנימי בעיר, קו 22, שמסלולו עובר בסמוך לכל מוסדות החינוך בעיר.

חשש מנסיעה בקו הפנימי
הורים רבים קבלו נגד התפישה שהקו הפנימי החדש הוא תחליף ראוי להסעות המאורגנות. "הקו הפנימי לא רלוונטי עבור ילדי הכיתות הנמוכות הם לא יכולים לחצות כבישים לבד זה לא בטיחותי עבורם במועצה מחכים שיקרה אסון?" שאל הורה מודאג. ואילו הורה נוסף ציין: "פעם בשעה אוטובוס לכל תלמידי בתי הספר שזה לפחות 150 תלמידים זה לא פיתרון".
עם זאת לא כל ההורים בקבוצת המחאה הביעו חזית אחידה בנחיצות המשך פעילות ההסעות המסובסדות: "מישהו מכם השתמש בשירות הסעות של המועצה שנה שעברה?" שאל אחד ההורים. "כל התראות הבטיחות שאתם מדברים עליהן היו קיימות שם: אין מלווה להסעה, יש רק נהג והאחריות של בית הספר נגמרת ברגע שהקריאו שמות בכניסה להסעה. אין לו"ז לתחנות, אלא הנהג יכול לעבור בתחנה בכל שעה בין 7:00 ל- 8:00 ואין לך דרך לדעת אם פספסת את ההסעה. כשיש שיפוצים בכביש הנהג משנה מסלול, בלי עדכון ההורים. מסלול הסעה ממש לא יעיל. ואם יש בעיות עם הנהג/חברה, אי אפשר להחליף אותם, כי זה מכרז של העירייה. הפרטה היא לא דבר רע. הדבר היחידי ששערורייתי, זה שהודיעו להורים מאוחר מדי בשביל להתארגן כמו שצריך להסעה".
ההורים מארגנים הסעות
מבדיקה שנערכה עולה כי קיימות מספר התארגנויות עצמאיות להסעות במוסדות החינוך השונים. ב'תלמי הדר', שכאמור היו הראשונים לפעול, גובשה רשימה של כ-90 הורים לתלמידים ממגוון שכבות גיל המעוניינים בהסעות. לדברי הורי 'תלמי הדר' שכבר סיכמו עם חברת הסעות העלויות החודשית מסתכמת בכ- 400 שקלים לילד.
בבית הספר 'רונה רמון' עומדת לפי שעה רשימת המעוניינים על כ-40 הורים אך הדרך עד להשגת הסכם מול חברת הסעות עוד ארוכה ולא תושלם עד פתיחת שנת הלימודים. בבית הספר הממלכתי 'דרך הפרחים' לא ידוע לפי שעה על התארגנות של ממש.
ניכר כי הנהגת ההורים של 'תלמי רון' רואה עין בעין עם החלטת העירייה: "הנהגת ההורים בתלמי רון מכירה את הצורך. יחד עם זאת מדובר באחריות כבדת משקל שאיננו יכולים לקחת עלינו. צריך לזכור שחריש היא עיר ככל הערים, בתי הספר בה שכונתיים ולרוב ההליכה לבית הספר לא עולה על 10 דקות", מסרה הנהגת ההורים בתגובה ל'חריש 24'.

ראש העיר: בוחר להשקיע בחינוך ולא בהסעות
"כל סיפור הסעות התלמידים היה נכון לתחילת הדרך של חריש כישוב קטן שכל כולו בבנייה", כך מסביר בהתייחסות ראשונה לנושא ראש העיר יצחק קשת. "זהו, כעת אנחנו הופכים להיות כמו 'הגדולים'. מערך הסעות כולל לכלל מוסדות החינוך לא קיים באף עיר. יש אינספור נושאים שיש בהם צורך ואני כמוביל המערכת צריך למתוח את הקו ולהחליט במה אני משקיע ובמה לא. כל דבר בא על חשבון דבר אחר והשמיכה היא קצרה. יש משאבים מסוימים וצריך לבחור למה להקצות אותם, ואני בוחר להשקיע את התקציב, המשאבים וכוח האדם בחינוך הילדים ולא בעוד הסעות כאלה או אחרות".
"אני מבין את חוסר הוודאות ואי השקט של ההורים, אך בראייה אובייקטיבית אין הבדל בין קו האוטובוס הפנימי להסעות. גם בהסעות המאורגנות אין מלווים ובניגוד אליהן הקו הפנימי עובר בתדירות גבוהה ואם פספסת אחד תוכל לעלות לבא אחריו. הקו הפנימי הוא מענה אמתי לצורך, ללא קו פנימי היינו ממשיכים להפעיל את ההסעות שנה נוספת, חד משמעית".
את העיתוי על הודעת הביטול בסמיכות מטרידה לפתיחת שנת הלימודים תולה קשת בהמתנה לאישור הסופי להפעלת הקו הפנימי: "אנחנו תלויים בהרבה גורמים חיצוניים ואני לא יכול להבטיח ולצאת בהצהרות מבלי לקבל אישור סופי לדברים, כמובן שהייתי רוצה להודיע על כך להורים בהתראה של חצי שנה מראש".