מדוע לא חלה התקדמות בערוץ המשפטי שמנהלת עיריית חריש כנגד מפעילי הצופרים בעיר והאם הבקשה לקבלת צו מניעה היא אכן הדרך הנכונה לניהול הנושא?
בסוף חודש ינואר הגישה עיריית חריש צו מניעת הפרעה לסביבה כנגד מפעיל צופרי השבת המתגורר ברחוב ברקת 35 בעיר, נגד ועד הבנין המשותף באותה כתובת וכנגד עמותת 'נווה קודש לעבדך באמת' אשר רשומה כבעלת הזכויות במקרקעין. הגשת צו המניעה מהווה המשך ישיר לדבריו של יצחק קשת ראש העיר שהודיע רשמית שהוא מתנגד להפעלת צופרים בעיר, ולפעולות שביצעה העירייה במהלך חודש נובמבר כשהסירה את מערכת הכריזה בבניין.
שלושה חודשים חלפו מאז החלה הפעילות בערוץ המשפטי והוגשה הבקשה לצו מניעה, וטרם התקבלה תשובת המשיבים או התייחסות בית המשפט. מדוע?
עו"ד מיכאל ליטווק המייצג את ועד דיירי הבניין בברקת 35 טוען כי עיריית חריש טרם ביצעה מסירה ידנית ואישית של הבקשה לידי המשיבים: "המסירה לא בוצעה, הנתבע לא קיבל את כתב התביעה פיסית לידיו ולכן הנתבעים אינם מחויבים כלל להשיב לצו המניעה", מפרט עו"ד ליטווק ומוסיף כי במקרה כזה, גם בית המשפט מנוע מלפעול.
צו שתקף לכתובת אחת בלבד
האבסורד המשפטי אינו מסתכם בכך. עו"ד ליטווק מאמין שהתנהלות העירייה בנושא זה מגוחכת: "עיריית חריש פירקה את הצופרים ברחוב ברקת 35 ומיד אחר כך הגישה צו מניעה כנגד ועד דיירי אותה הכתובת – בזמן שהצופרים לא פעלו כלל בבניין האמור", והוא מרחיב: "לאחר שהעירייה פירקה את הצופרים הם לא חזרו לפעול בברקת 35 אלא הועברו לאחד הבניינים הסמוכים. גם אם בית המשפט יקבל את צו המניעה שהגישה העירייה, והסבירות לכך נמוכה עד אפסית, ניתן יהיה להחיל אותו על הכתובת המצויינת בצו המניעה, ברקת 35 בלבד. לעומת זאת הצופרים ברחוב תאנה 16 או בכל כתובת אחרת בעיר יוכלו להמשיך ולפעול ללא הפרעה. ההליך המשפטי שעיריית חריש מנהלת הוא קוסמטי בלבד. בכל זמן, יכולים להתחיל לפעול צופרים בעיר בכל כתובת אחרת".
מהי אם כן הדרך בה אמורה עיריית חריש לפעול?
"לא אתן רעיונות לעיריית חריש, אבל ברור שבקשה לצו מניעה משפטי היא לא הדרך. בישראל של 2020 קיימים בישראל מאות צופרי שבת, חלקם עוד טרם קום המדינה. שתי דקות של מוזיקה יהודית רגועה אחת לשבוע אינם אמורים להפריע לאיש. אין לי אלא לתמוה על עיריית חריש אשר נטפלת למפעילי הצופרים, בזמן שהיא עצמה מפעילה רמקולים רבי עוצמה ופעילות מרפסות הנשמעות היטב בכל העיר. במיוחד כעת, לאור קריאות המואזין בחודש הרמאדן והגברת הרעש הנשמע מהמסגדים, תמוהה העובדה שרק צלילי קבלת השבת למשך זמן קצר וקצוב מטרידה את המועצה. נראה כי לא הרעש מפריע להם, אלא העובדה שיש יהדות במרחב הציבורי".
מעיריית חריש נמסר בתגובה: "הבקשה לצו מניעה נמסרה לנתבעים במועד, ובידיה של העירייה ישנם אישורי מסירה. עיריית חריש בוחנת את המשך צעדיה בכל הקשור למטרדי רעש בחריש".