175 משפחות פנו לעמותת פעמונים על מנת לקבל סיוע והדרכה בסגירת המינוס וניהול הרגלים כלכליים בונים, פי שלושה וארבעה לעומת ערים אחרות
שמיר נקש, מנהל מרחב העמקים בעמותת פעמונים, הופתע משטף הפניות שקיבל ממשפחות בחריש. עמותת פעמונים מדריכה ומסייעת למשפחות "לסגור את המינוס" ולנהל אורח חיים שמגובה בידע, כלים והרגלים כלכליים נכונים.
"מספר הפניות מחריש הוא גבוה משמעותית בהשוואה לערים אחרות", אומר נקש ומפרט: "בארבע השנים האחרונות פנו אלינו 175 משפחות מחריש שביקשו לקבל ליווי, הדרכה וסיוע בתחום הכלכלי. רק לשם השוואה באותו פרק זמן היו לנו 220 פניות מעפולה שמתגוררים בה כ-60 אלף תושבים. 43 פניות ממשפחות שמתגוררות בנוף הגליל שמונה כ-40 אלף איש, ו-44 פניות בלבד מבית שאן שמונה כ-20 אלף איש".
נקש אינו יודע להסביר מדוע אחוז הפניות מחריש גבוה יותר. עם זאת, הוא מספק תובנה חשובה: "על פי הנתונים שיש לנו בעמותה, רק 20% מהמשפחות שפונות לפעמונים הן משפחות רווחה. כל השאר הן משפחות מהמעמד הבינוני ומעלה ואין להן מאפיין ספציפי. הן מכל המגזרים, העדות, הצורות והצבעים של החברה הישראלית".
"לא הכל ורוד אבל המינוס קטן יותר"
"נחשפתי לפעילות של פעמונים ולאימפקט המטורף שיש למשפחות שעוברות את התהליך, זה ממש משנה חיים", מסביר תושב העיר תום גפן (28) שמתנדב בפעמונים כבר ארבע שנים. בשנה האחרונה הוא ליווה משפחה מחריש ומתחיל ללוות משפחה מקומית נוספת. "אני מקווה שעם סיום לימודי התואר השני שלי, אוכל לקחת עוד משפחה אחת עוד שתיים".
לדבריו, ההתנדבות לא גוזלת ממנו הרבה זמן, "שעתיים וחצי בחודש לכל משפחה", אבל מנגד, מעניקה למשפחות מענה חיוני ומשמעותי. "ישנן משפחות שנעזרות בעמותות שנותנות להן סלי מזון או תלושים, זה צעד שעוזר לשרוד והוא חיוני לזמן הקצר, אבל משפחות שנעזרות בפעמונים, משנות את ההתנהלות שלהן לטווח הארוך. גם משפחות, שלכאורה, תהליך הליווי שלהן לא מוגדר כהצלחה, משנות את אורח חייהן וגם אם לא הכל ורוד, המינוס קטן יותר".
אין בחריש עשירים
גפן, שעובד ככלכלן בבנק מסחרי, מאמין שאחוז הפניות הגבוה יחסית של תושבים מהעיר לעמותה נובע מהרכב האוכלוסיה בעיר וגם מהעובדה שהיא עיר מהגרים שמרוחקת מהמרכז: "זוגות רבים עוברים לחריש ומתרחקים ממשפחה תומכת. בנוסף, כדי להתפרנס בעיר שאין לה אזורי תעסוקה, הם צריכים לנסוע רחוק, זה משפיע גם על יכולת ההשתכרות שלהם. האוכלוסיה בחריש היא לא כל כך חזקה, וההכנסה הממוצעת על פי נתוני ביטוח לאומי לשנת 2019 נמוכה מההכנסה הארצית הממוצעת.
"מההכרות שלי עם העיר, מעטים האנשים שמרוויחים מעל 20 אלף איש ואין בחריש בתים פרטיים או אנשים שהם עשירים. זה גם הגיוני כי חריש מושכת אליה זוגות צעירים ומשפחות שההכנסה שלהן לא גבוהה, אני בעצמי כזה".
"לא ראיתי פיתרון באופק, הכול היה שחור"
א' (השם המלא שמור במערכת) עבר להתגורר בחריש לפני חודשיים בלבד בשכונת בצוותא. לפני שש שנים הוא לא תיאר לעצמו שיצליח לרכוש דירה. העסק המשפחתי שניהל צבר חובות כבדים של למעלה מחצי מיליון שקלים, ובכל חודש הוא נאלץ לשלם למעלה מ-10 אלף שקלים חובות. "הקף החובות היה הרבה יותר גבוה מיכולת הכיסוי שלנו. האפשרות היחידה היתה לפשוט רגל. לא ראיתי פתרון באופק, הכול היה שחור".
א' שפנה לפעמונים כדי לקבל עזרה מספר על תהליך "מעצים, מכבד ומלמד ומאתגר. הגענו שבורים, לא ראינו עתיד. הדבר הראשון שהמלווה שלנו עשה הוא לא לשפוט אותנו. הוא הקשיב לנו".
שש שנים אחרי תחילת הדרך א' סגר מעגל והפך למתנדב בעצמו כי "אין חכם כבעל ניסיון". הוא קורא למשפחות בחריש לפנות לעמותה אבל גם מזהיר: "התהליך לא מתאים לכל אחד, זה שינוי לא פשוט ולא קצר. זה גם לא מסתיים כשהמלווה מסיים את העבודה, אלא זה מתמשך ומחייב את המשפחה להמשיך בדרך שהוא התווה. זה מה שקרה לנו. למדנו לצרוך נכון בצורה נבונה, לערוך רישום של הוצאות, לבנות מדי חודש תקציב בהתאם להכנסות, לקצץ בכל אחד מסעיפי ההוצאה. לאט לאט ראינו שאנו מנתבים את הכסף לא רק להחזר חובות, אלא גם לרווחה משפחתית. לקח לנו שש שנים לצאת מהמשבר אבל היום ברור לי שזו הדרך היחידה והאמתית לצאת מהבור".
ערבות הדדית חזקה
א' מודה שגם הוא לא יודע מדוע אחוז המשפחות בחריש שפונות לעמותה גבוה יותר בהשוואה לערים אחרות, אבל זו עובדה שמשמחת אותו כי בסופו של תהליך, משפחות יוצאות מחוזקות ממנו.
"אני די חדש בעיר ומההתרשמות שלי יש בחריש משפחות שמצבן טוב, ממוצע וגם משפחות שקשה להן יותר. יש פה הכול. חריש היא עיר מעורבת וזה התמהיל היפה שבה. הערבות ההדדית מתקיימת ורואים את מדי יום ביוזמות אישיות של אנשים עם רצון טוב. התנדבות בפעמונים פירושה ערבות הדדית; המלווה הולך עם המשפחה יד ביד ויחד הם מוצאים את הדרך שמאפשרת למשפחה להתמודד עם הקושי וגם לצמוח ממנו. התהליך בפעמונים עוזר למשפחות לפרוש כנפיים ולעוף מעלה, ואנחנו ההוכחה החיה לכך".
נקש קורא לתושבי חריש להתנדב בעמותת פעמונים ולהירשם להכשרת המלווים שמתחילה בחודש הבא בפרדס חנה ומיועדת להכשיר מתנדבים שיפעלו בעיר. לדבריו, חריש היא העיר היחידה בה משפחות ממתינות לקבלת ליווי וזאת בשל מחסור במלווים. "תהליך ההתנדבות עם המשפחה הוא מורכב, ארוך ומחייב. מנגד – אני מתחייב לתהליך התנדבותי מעצים ומרתק". הוא מסכם.
לקריאה נוספת: חריש עלתה בדירוג החברתי-כלכלי
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!